Lyžiarske stredisko Ždiar – Strednica, služby a ponuka na okolí

0
3513

Ždiar je známa podtatranská obec v časti Vysokých Tatier známej ako Belianske Tatry. Obec vzdialená asi 20 minút od Tatranskej Lomnice viac na severovýchod je v zime obľúbená u lyžiarov pre výskyt dobrých svahov a zjazdovky známeho mena. Sú to najmä dve – Bachledova dolina a Ždiar Strednica. Pravidelne nás však lákajú menej známe, ak je na výber. V Strednici nám obloha síce nedopriala nádherný výhľad na Tatry, no lyžovalo sa dobre.

Strednica lyžovačka Ždiar, autorské práva vyhradené

Lyžovačka v Strednici
Lyžovačka v stredisku Ždiar – Strednica má jednu zvláštnosť. Kým zväčša si po zakúpení lístkov môžete nasadnúť na lanovku, alebo sa ukotviť a vyviezť hore, tu ste priamo hore na svahu a tak sa spúšťate z hora nadol. V úplnej doline je pritom na výber niekoľko vlekov a jedna kotva na strmší náročnejší svah po ľavej strane. Dva hlavné svahy orientované do šírky sú vhodné pre začínajúcich a aj stredných lyžiarov. Nejde o žiadne dlhé zjazdovky, no za to vhodné pre začiatočníkov, najmenších lyžiarov a nie len pre tých.

Strednica lyžovačka Ždiar, autorské práva vyhradené

Služby strediska
Bezplatné parkovisko je v tesnej blízkosti hlavnej budovy s reštauráciou a možnosťou zakúpenia aj jedla so sebou. Z vonka je prístupný predaj skipasov, ktorý funguje ešte na klasické kartičky a nejde teda o bezdotykový snímač ako vo Vysokých Tatrách. Oprášiť tak môžete „naťahovák“ na skipas, ak ste si ako my zvykli na iné strediská s bezdotykovými kartami. Na poschodí v hlavnej budove sa nachádza požičovňa lyží, ale aj lyžiarska škola. Za 4 EUR je možné požičať si lyže na 2 hodiny, za 6 EUR aj na 4 hodiny. Celkovo sú tu ceny požičovného naozaj veľmi výhodné, ba priam motivujúce lyžovať a naplno si lyžovačku užiť. Cena je pritom za komplet aj s palicami. Priateľské jednanie ľudí, ktorí sa o požičovňu starajú, sa dá nazvať príkladným.
Cena skipasu bola pred Vianocami naozaj priaznivá, 10 EUR na celý deň umožnilo síce v krátkom zimnom dni, ale dostatočne využiť celú energiu v nohách a deň na pohodové lyžovanie. Celodenný skipas inak vychádza do 15 EUR.
Viac aj na Strednica.sk

Strednica lyžovačka Ždiar, autorské práva vyhradené

Čo na okolí?
Pokiaľ bude počasie priať, čaká vás v skutku nádherný výhľad na východné Vysoké Tatry, priamo nad zjazdovkami. Okolitá príroda je naozaj krásna, ľudia priateľskí a na svahoch počuť okrem slovenčiny a češtiny aj poľštinu a ruštinu. 10 minút cesty (podľa zasneženia a zaľadnenia ciest možno počítať aj viac) sa nachádza Bachledova dolina. Inak je stredisko v blízkosti obce Ždiar s veľkým množstvom možností ubytovania v súkromí a v súkromných penziónoch. Nie až tak ďaleko cez obec Lendak a Spišské Hanušovce viac na východ sa nachádza Pieninský národný park PIENAP, v blízkosti je aj hraničný priechod s Poľskom a bohaté možnosti turistiky pre okolitú prírodu. Priamo v Ždiari po starej ceste viac na sever je ďalšia menej náročná zjazdovka.