Hobby bežci bežali 30. ročník Dolnoorešianskeho polmaratónu

0
1265

Dolnoorešianský polmaratónPosledný víkend sa konal jubilejný 30. ročník Dolnoorešianskeho polmaratónu dlhého necelých 21 100 metrov. Prvý ročník sa odohral v auguste 1983 za účasti 120 pretekárov. 30. ročník prilákal 83 pretekárov z radov hobby bežcov bez účasti profesionálov. Horúce počasie 34° bolo pre bežcov vyčerpávajúce, keďže polmaratón začal (aj končil) behom po asfalte o 16 hodine popoludní. Zaujímavosťou týchto pretekov je fakt, že sa prechádza cez dedinu a po asfaltovej komunikácií, pričom nechýbajú ani prevýšenia. Ako prvé ide hasičské vozidlo a za posledným pretekárom sanitka. Pretekári medzi obcami bežia po cestách, čiže je vždy aj na vodičoch, aby brali ohľad na športovcov. So sanitkou na chvoste možno komické, na cestách a celkovo v teple na ceste nebezpečné, no tradičné.

Dolnoorešiansky polmaratón

Dolnoorešiansky polmaratón

Dolnoorešiansky polmaratón

Rekord trate cez víkend nepadol. Ten si drží stále Ján Križák z AŠK Grafobal Skalica z roku 2000 s časom 1:07:16,5. Najúspešnejšia žena polmaratónu je Andrea Bérešová, celkovo víťazka až 6. ročníkov. Žena s najlepším časom je však Ľudmila Melicherová z klubu Slávia Banská Bystrica, ktorá si vybehala čas 1:16:29 v roku 1988.

Dolnoorešiansky polmaratón

Dolnoorešiansky polmaratón

Samozrejme, že ani tentoraz nechýbal stupienok víťazov a vyhlásenie víťazov prebiehalo vo viacerých kategóriách. Ako inak, keďže medzi pretekármi boli od detí, mladých, cez dospelých, starší, aj najstarší.

Ďalšie fotografie na facebooku: Facebook.com/Zaujimavosti
foto: 2012 © BIBA