Curling, výnimočný šport na ľadovej ploche, je súčasťou olympiády

0
3343

Curling kameneCurling je neobyčajná a zábavná hra, ktorá je v súčasnosti súčasťou zimnej olympiády. V našich končinách sa jej veľmi nevenuje pozornosť, čo sa dá považovať za veľkú chybu. Pre verejnosť je neznáma, rovnako ako jej pravidlá. Avšak azda každý, čo si tento šport vyskúšal, športu prišiel na chuť. Možností, kde si na Slovensku zahrať tento šport, je ešte málo. V Bratislave si môžu Slováci curling zahrať v curlingových halách v Ružinove a Lamači. Aj nás tento šport zaujal svojou jednoduchosťou a v konečnom dôsledku veľmi zaujímavým priebehom každého zápasu. Šport ideálny pre všetky vekové kategórie si žiada športového ducha človeka s nadšením pre podobné zábavky a hoci tento šport prirovnávajú k petangu, vedzte, že curling ho prekonáva niekoľkonásobne.

Pochádza zo Škótka
Najstaršie zmienky o curlingu pochádzajú zo Škótska z už 16. storočia. Do Európy sa curling dostal až založením bavorského klubu nadšencov pre curling v roku 1805 a zároveň aj vo švajčiarskom St. Moritz. V roku 1760 sa objavila prvá písomná zmienka o tomto športe v severnej Amerike, konkrétne v Kanade. Mohli za to vysťahovalci práve zo Škótska, ktorí svoj šport priniesli do Nového sveta so sebou.

Pravidlá curlingu v skratke
Curling je tímová hra. Pokiaľ sa hrá súťažne, ide o dva štvorčlenné tímy, ktoré sa striedajú na jednej dráhe. Každý po dráhe púšťa dva kamene a každý hráč má svoju metličku. Kamene jedného tímu sú farebne odlíšené od druhého. Každý hráč má špeciálnu obuv, ktorá umožňuje pohyb na ľade, ale zároveň umožňuje aj kĺzanie na ňom. Pre curling sa používa špeciálna ľadová plocha podlhovastého tvaru, ktorej ľadový povrch nie je typickým ľadom ako na klzisku, ale ide o špeciálnu plochu tvorenú malými pravidelnými nerovnosťami. Údržba tohto ľadu je náročnejšia, než pri klasickej ľadovej ploche, no práve takto nie celkom hladký povrch umožňuje dostať sa jednotlivým kameňom ďalej. Kamene každý hráč púšťa po dráhe a za čiarou sa už nesmie dotýkať kameňa. Ten už musí pokračovať sám a zastať čo najbližšie k stredu vyznačeného na opačnej strane dráhy. Ide o hru pre odhad a presnosť. Chce to aj určitú dávku zmyslu pre geometriu a fyziku. Ak váš kameň zastane najbližšie k stredu a zotrvá na svojom mieste nevyrazený do konca, vyhrávate. Šikovný protihráč vám však namiesto tohto zdanlivo víťazného kameňa čoskoro môže jeho vyrazením umiestniť svoj. Každý kameň, ktorý je bližšie k stredu než súperov kameň, znamená jeden bod. Ak je teda v poradí
1. váš kameň, 2. váš kameň, 3. súperov kameň = píšete si 2 body
V prípade 1. váš kameň, 2. súperov kameň, 3. váš kameň = píšete si 1 bod

Zaujímavé video z curlingu
Pozrite si krásne video prirýchleho kameňa, no čoskoro pochopíte, prečo bola dôležitá jeho neobvyklá rýchlosť:

Nezabudnime na dôležité metličky a zametanie
Metličky majú svoju dôležitú úlohu. Práve zametanie pred kĺžucim sa kameňom je najcharakteristickejším prvkom tohto športu, ktorý vyzerá zábavne, no ide o veľmi dôležitú súčasť hry. Metličky, ktoré zametajú tesne pred kameňom plochu ľadu, po ktorej sa kĺže dopredu, totiž mierne udržiavajú zotrvačnosť a dokážu predĺžiť dojazd. Pokiaľ váš kameň ide prirýchlo, nezametajte. Zametať pred ním však môžu za “tee line” súperi, aby kameň dostali čo najďalej mimo kruh. Ak však ide váš kameň pomaly, môžete ho posunúť vpred práve zametaním plochy pred ním. To isté môžete spraviť aj v snahe dostať súperov dochádzajúci kameň čo najďalej od stredu kruhu. Samozrejme, znova pokiaľ kameň presiahol tee line. Kameň, ktorý sa nedostane za čiaru hog line pred cieľovým kruhom a nedostanú ho ďalej ani metličky, je ihneď odstránený hry aby nezavadzal a aby ho nevrátil do hry iný neskôr hádzaný kameň. Kameň, ktorý zastane za čiarou, zostáva v hre a stále má šancu na víťazný posun. Z hry je odstránený aj kameň, ktorý sa dotkol okrajov dráhy.

Hracia plocha
Hracia plocha je celkom dlhá 42,07 metrov a široká 4,75 metrov. Na oboch koncoch sa nachádza červený hrubý kruh s polomerom 0,61 metra, stredom s polomerom 0,15 metra, ďalej za červeným nasleduje prázdny kruh s polomerom 1,22 metra a nakoniec hrubý modrý kruh s polomerom 1,83 metra. Práve tu je potrebné zastať, samozrejme čo najbližšie k stredu. Zóna, v ktorej sa nachádza kruh a púšťate ho na druhú stranu ihriska, sa nazýva „free guard zone“. Ako náhle presiahne čiaru “hog line” dostáva sa do dráhy, kde sa kameňa nesmie už odhadzovač dotýkať. Ak kameň zastane v jazdnej dráhe, musí byť vyradený z hry. Dosiahnuť musí „free guard zone“ na opačnej strane dráhy, kde je možné zametať. Cieľom je dosiahnutie „tee line“, čo je úroveň stredu kruhu a za ňou môžu zametať aj protivníci v snahe posunúť váš kameň z hry.

Pre ilustráciu, ukážka z olympiády vo Vancouvri 2010

Niekoľko zaujímavostí:

  • Krajina, kde sa v 16. storočí zrodil curling, je Škótsko
  • Najviac hráčov na hlavu by sme našli v Kanade
  • Slovenskí paraolympionici sa v curlingovej disciplíne objavia aj na tohtoročnej olympiáde v Soči
  • Curling bol súčasťou prvej a druhej zimnej olympiády v 1924 a 1928 roku. Následne bol zrušený a objavil sa opäť až v roku 1998 na zimnej olympiáde v japonskom Nagane. Bolo to spôsobené ešte malým celosvetovým záberom a nízkou účasťou.
  • Curlingový kameň váži necelých 20 Kg, presne je to 19,96 kg

Informácie o curlingu na Slovensku nájdete na stránkach: http://www.curling.sk/