Nikon predstavil svoje novinky nesúce názvy Coolpix P600 a Coolpix P530

0
1602

Spoločnosť Nikon na začiatok roka 2014 predstavila niekoľko noviniek. Medzi nimi aj dva prístroje v sérií Coolpix, ktoré sa môžu pýšiť ultrazoomom. Coolpix P600 disponuje objektívom s 60 násobným optickým priblížením a ultrapresný fotoaparát Nikon Coolpix P530 s objektívom 42 náobným zoomom. Ide o fotoaparáty, ktoré sú digitálnym kompaktom tvarovaním skôr podobným na zrkadlovky. Nikon sľubuje výnimočný výkon navzdory malému a ľahkému telu. Oba modely sú vybavené 16 megapixelovým snímačom CMOS s pre nás ešte málo známym typom Back-illuminated a s elektronickým hľadáčikom.

Nikon Coolpix P600 – kreatívny a výkonný digitálny fotoaparát
Najväčšou pýchou, ktorou môže zaujať svojho nového majiteľa, je 60 násobný optický zoom s priblížením rozšíriteľným 120 násobne vďaka funkcii Dynamic Fine Zoom s ohniskom vo vzdialenostiach 24 – 1440 mm. Súťaž Coolpix P600Ďalšou pýchou je výklopný LCD displej s rozlíšením 921 000 bodov a technológiou RGBW. Disponuje tiež pokročilou stabilizáciou obrazu VR a ostré snímky umožňuje aj pri úplnom priblížení, no zároveň minimalizuje chvenie pri chôdzi a napríklad pri fotografovaní z auta a pod.
Objavuje sa tu aj nová funkcia, ktorá je pre nás zatiaľ neznáma. Oficiálne miesta a správy ju charakterizujú ako proces zvýraznenia okrajov zaostrenej oblasti a následnej lepšej rospoznateľnosti na displeji pre možné úpravy intenzity a doladenia jemných detailov. Model má svoj vstavaný modul Wi-Fi, vďaka ktorému je možné obsah fotoaparátu zdieľať priamo so smartphone. Milovníkov fototrikov a rýchleho snímania poteší 7 snímkov za sekundu s ostrosťou, takže zachytíte pohyb zvieraťa, alebo pohybujúce sa auto. Pre nadšencov videa a nahrávanie filmov je k dispozícií kvalitne spracované nahrávanie Full HD videa formátu 1080/60i so stereozvukom. Samozrejme je k dispozícií aj manuálne nastavenie fotografovania v podobe manuálnych hodnôt pre ISO, vyváženie bielej, expozícia a podobne.

Nikon Coolpix P530 – ďalší výkonný kúsok
Coolpix P530 využijete pri bežnom fotografovaní aj do diaľky so snahou o ostré snímky. Coolpix P530Dopomôže k tomu 42 násobný optický zoom rozšíriteľný až na 84 – násobok pomocou Dynamic Fine Zoom podobne, ako pri modeli P600. Aj v prípade P530 sa používateľ môže spoľahnúť na stabilizáciu obrazu, rovnako tak aj na kvalitné prevedenie nahrávania videa. Prístroj má širokouhlý displej 3“ LCD s 921 000 bodmi s antireflexnou vrstvou zaručujúcou viditeľnosť aj pri protisvetle slnka. Coolpix P530 ponúka výber režimov.

Oba modely sa dostávajú na trh v týchto dňoch. Odporúčaná maloobchodná cena prvého modelu presahuje 429 €, cena druhého modelu je nad 329 €. Oba nové kúsky sa pokúsime čo najskôr získať aj do našej redakcie a pozrieť sa im podrobne na zúbok. Ultrauzoomy, ktoré umožňujú dosiahnuť vzdialenosti oceňujeme najmä v prípade pri zvieratách a fotoaparáty s rýchlym ostrým snímaním nachádzajú využitie pri pohybujúcich sa predmetoch.