Aké je ovládať profi-cyklo-tím predstaví Pro Cycling Manager 2014

0
3334

Pro Cycling Manager 2014Uvažovali ste niekedy nad tým, ako to vyzerá v pozadí organizácie profesionálnych cyklistických pretekov, na čo je nutné pozerať, ako vôbec vyzerá organizácia, financovanie, či udržanie vlastného tímu a zároveň by ste pri zasvätení do týchto tajov nemuseli vykročiť ani z domu? Do rúk sa nám ostáva ďalšie pokračovanie úspešnej počítačovej hry, z ktorej názvu je zrejmé, že mimo hru na samotnej pretekárskej trati, budete hlavný manažér a organizátor celé pozadia. Pro Cycling Manager 2014 vám otvára sezónu 2014 o niečo skôr, než sa reálne koná tohtoročné Tour de France. Sami si tak môžete vyskúšať mimo Tour de France veľké množstvo ďalších pretekov a podujatí so svojim profesionálnym cyklistickým tímom, ktorý je zložený zo slávnych mien, vrátane slovenských šampiónov bratov Saganovcov, alebo bratov Velitsovcov.

Krátka hra
Skôr, ako sa vydáte organizovať a spravovať svoj vlastný tým, bude najlepšou voľbou zopár krátkych misií na spoznanie hry. Súčasťou prvých hier je tutoriál pomocník, ktorý najdôležitejšie ovládacie prvky vysvetľuje, prípadne priamo naviguje na zakliknutie daných volieb, potrebných pre dané nastavenie, či efekt. V krátkej hre si môžete vybrať konkrétne preteky. Konkrétnu ich etapu, tím, a jazdcov, ako aj zopár ďalších detailov. Tentoraz nie ste jediný jeden, ale pod sebou máte celý tím, počtom závislým od toho, aký výber ste si pred štartom vybrali.

Pro Cycle Manager

Pred vami je v štarte poriadna halda cyklistov čakajúcich na štart a vaši sú roztrúsení medzi nimi. Po prvom štartovnom šliapnutí do pedálov sa vám spustí niekoľko pomocných navigácií postupne za sebou. Naučia vás o hodnotách a ukazovateľoch stavov jednotlivých vašich jazdcov. Všetkých máte menovite spolu s popisom ich možností a príkazovým panelom po ľavej strane. Každý z jazdcov má realisticky spracovaný vzhľad a tak rozoznáte P. Sagana, od iného „Cannondalčana“ vďaka slovenskému erbu, pre ktorý je známy. Fyzika hráčov šliapajúcich do pedálov a ich správanie je oveľa prepracovanejšia, než v minulých dieloch.

Pro Cycle Manager

Ako správca diania u členoch vášho tímu riešite zásadné útoky a stratégiu. Vy ste ten, čo vyberá stratégiu v danej chvíli v závislosti od podmienok, či je voľná trať, sledujete, v akej miere je voľná cesta na útok a predbiehanie, aký prichádza terén, stúpanie, alebo prekážka vo výpade. Taktiež organizujete záves svojich jazdcov, ktorí tak lepšie „režú vzduch“ a realizujete obranu dôležitého jazdca. Hra mimo svoje hlavné cyklistické požiadavky pre bodové a stupienkové umiestnenie ponúka aj ďalšie možnosti, ako získať body a to v podobe „Achievements“, čiže bočných špeciálnych úloh.

Pro Cycle Manager

Prvé ohmatanie hry:

Dlhá hra na veľkého šéfa
Čas, ktorý venujete krátkej hre, môžete zúročiť v hre kariéry. V kariére manažéra celého cyklistického profesionálneho tímu si vyberáte tím a vy budete od tejto chvíle pánom. Razom pochopíte, že sa dostávate k financiám, kedy je váš tím v pluse. Následne však je nutné riešiť personál, odborníkov, trénerov, rezervovať a navštíviť tréningové kempy a samozrejme komunikovať so sponzormi, ktorí hýbu svetom športu aj v realite. Tí vám neustále budú ponúkať zaujímavé kontrakty, prípadne aj novinky.

Pro Cycle Manager

Svoju sezónu zahajujete už v januári 2014 a pri hraní tak môžete pokojne predbehnúť celé športové dianie tohto roka v realite na svojom počítači. Rozhodujete sa pre účasť na pretekoch, víťazíte, alebo prehrávate. Mať pod rukami od financií tímu po samotné pretekanie všetko je výnimočný pocit, ktorý si vychutnajú najmä hráči nadšení pre rozsiahle simulátori a cyklistiku.

Zvuk
Komentátor, ktorý v hre nereaguje nestále, ale len občas pri zvratoch a zásadných zmenách na priečkach, dokonca vyslovuje mená jazdcov, pričom v samotnej hre je ich viac ako sto. Nehlási len meno, ale aj činnosť a dej na trati. Ide však o stovky kombinácií. Pokiaľ ide o spájanie mien s ďalším zvyškom viet, ide o veľmi dobre vydarené spoje zvukových stôp bez známky toho, že dochádza k takémuto spájaniu. Po zvukovej stránke je zaujímavá a nepôsobí rušivo aj hudba v nastaveniach a v hre samotnej. Pri napätí, ktoré hra prináša je to hudobný podmaz určený práve na správnom mieste.

Náročnosť pre počítač
Prekvapivo hra nepotrebuje žiadny zásadne výkonný hardware. Bežné staršia zostava si celkom dobre poradí s prostredím, ktoré je veľmi rýchle, nenačítava dlho, nemá sa kde zdržiavať a aj hráčovi samotnému prináša hru okamžite. Loading, pri ktorom si stíhate odskočiť, alebo zbehnúť do chladničky, sa nekoná. Hra reaguje veľmi rýchlo, hladko, bez najmenších problémov a prejavov aj na dvojročnom notebooku strednej výbavy. Pri nastaveniach menu dokonca svieti 100 fps, čo vôbec nie je bežné.

Pro Cycle Manager

Možnosti hry
Stručné nastavenia hry nachádzajúce sa hneď v úvode po jej spustení, ponúkajú na výber herné režimy. Kariéru a teda správu kompletného tímu vo vašej réžií, hru jednej jazdy, ale napríklad aj online režim, ktorý sme v čase získania hry ešte neotestovali. Pri online hre pritom vznikajú ešte rozsiahlejšie možnosti hry a zbierania úspechov proti iným hráčom z celého sveta, alebo len daného územia.

V režime hry si môžete mnohé veci skrátiť pretočením, alebo pozastavením deja. Celkovým zastavením môžete dopomôcť k lepšiemu ovládaniu stratégie v danom okamihu pokojne na všetkých deviatich jazdcoch na pretekárskej dráhe. Môžete sa rozhodovať pre ich výkon, útoky, alebo doplniť energiu vodou a energetickým gélom.

Pro Cycle Manager

Pod rukami máte všetky informácie, vrátane podrobností o každom z cyklistov. Jednotliví z nich prinášajú pohľad na ich čísla, výsledky, vlastnosti, vek, národnosť ako inak a iné. Menej informácií nájdete už pri lekároch a tréneroch, ktorých môžete rovnako tak najímať a vyhadzovať, ako hráčov. Detailisti ocenia grafy a množstvo čísiel, ktoré matematicky nadaným hlavám určite povedia ďaleko viac, no nehovorme o potrebách matematiky, pretože aj číselný antitalent postupne pochopí všetky udávané hodnoty. Často ide o výsledky z minulých rokov, vlastnosti a prednosti daného jazdca. Stačí len zužitkovať zistené informácie, prípadne s nimi počítať vo svojej stratégií, potom môžete rásť a napredovať po finančnej aj priečkovej stránke. Hra sa však stále dá považovať za oddychovku aj preľudí, ktorým čísla nič nehovoria. Neraz sa stačí spoľahnúť na intuíciu, vlastné cit pre stratégiu a skrátka vyrazíte na trať a bodujete… alebo svojho jazdca vyšťaveného v závere vidíte, ako ho predbieha čoraz viac a viac tých, čo sa celý čas držali vzadu…. no dobre, uznávam. Trochu matematiky bude predsa len potrebovať každý. Aspoň v predstavivosti treba počítať s tým, že aj dobre trénovaný jazdec má obmedzené možnosti. Vlastne pozor… na pretekoch sú len dobre trénovaní jazdci. Ako sa s tým vysporiadate vy?

Pro Cycling Manager 2014 oficiálne vyšiel včera pre PC a vo verzii Tour de France 2014, ktorá ponúka priamo hranie v pozícií jedného hráča, sa objavuje od včera aj hra pre PS3 a PS4, prípadne XBOX 360. Oficiálnym distribútorom na Slovensku je Comgad.