Recepty: Domáce lángoše

0
2044

Ako vyrobiť langoš doma asi riešila nejedna domácnosť, kde sú deti, alebo aspoň milovníci tejto dobroty, ktorej síce veľa škodí, ale keď je to dobré, nech aj urve predsa. Nie? Langoš, ktorý by sa mal dokonca podľa slovníka slovenského pravopisu volať podpalníček si zrejme vždy ponechá svoj názov lángoš. Ako lángoš pripravíme?

Ingrediencie:
Pol kila hladkej múky
Trochu soli
Droždie (kvasnice) a z neho potom kvások
Voda, cukor, ešte trochu múky na pracovný účel a 1 celé vajce

Príprava lángošov:
Kvások a múka zamiesiť tak, aby bolo cesto redšie. Pridať trochu mlieka na správnu konzistenciu. Dvakrát premiesiť a potom vyklopiť na pomúčenú dosku, nie veľmi pomúčenú. Rozdeľte cesto nožom vykrojte na kúsky 10×10 centimetrov a rukami (prstami) pred tým potrenými olejom vyťaháme do lángošovského tvaru, nie vyvaľkáme. V panvici sa zatiaľ má zohrievať olej tak aby po vložení lángoša bol v panvici celý a na oleji mohol plávať. Na prvé pečenie je dobré pokrývkou panvicu zakryť na 30 sekúnd pečenia z jednej strany, potom lángoš otočiť na ďalších max 30 sekúnd ale už netreba prikrývať.

Podávanie:
Je dobré langoš po vyrobení potrieť klasickým cesnakovo soľným poterom, ktorému dodáme ten mastný vzhľad a tekutosť ako inak ako masťou alebo olejom. Na vzor klasických fast-foodov a podobne si môžeme langoše ochutiť smotanou, strúhaným syrom, kečupom, tatárskou omáčkou ale v podstate ani novým inováciám sa medze nekladú.

Dobrú chuť