Protónové ožarovanie rakoviny len v Prahe, u nás zatiaľ nie

0
3966

V snahe bojovať čo najviac účinne voči rakovine svet vývoja medicíny siahol po viacerých zbraniach. Pri pokusoch zbaviť človeka nádorov sa však neraz spôsobilo oveľa viac škody. Nie každý nádor je možné vyoperovať a vtedy nastáva zúfalá situácia, najmä ak by ožarovaním nádoru mohlo dôjsť k nebezpečnému ožarovaniu iných orgánov. Nádor na mozgu, na mieche, alebo na iných orgánoch, ku ktorým je komplikované namieriť bežné ožarovanie – tieto prípady si vyžiadali vývoj systému so schopnosťou presne zamieriť a nesťahovať so sebou aj všetko naokolo. Jedinečnosť v protónovej metóde je v schopnosti ožarovať veľmi presné miesto a nepoškodiť, alebo vôbec nezaťažovať ožarovaním susedné orgány bez rozdielu ich druhu. Podobne, ako funguje protónový ožarovací prístroj, funguje na podobnom princípe ako protónový urýchľovač CERN pod Švajčiarskom o ktorého význame verejnosť stále veľa nevie.

Lekárka doktor zdravie, licencovaná foto

Protónové centrum zatiaľ len v Prahe
Protónové centrum skôr ako u nás vybudovali v susedných Čechách v Prahe. Tam funguje Proton Therapy Center, mimoriadne úspešné a vyhľadávané zdravotnícke zariadenie jediné svojho druhu v strednej Európe, v ktorom liečbu rakoviny preplácajú na počudovanie aj slovenské zdravotné poisťovne. Od klasického ožarovania sa líši tiež aj tým, že pri prechode ľudským tkanivom neožaruje všetko pred nádorom a za ním. Protónová rádioterapia dokáže nacieliť dávku na konkrétne miesto a zamedziť, aby lúč pokračoval ďalej. Vzhľadom na vlastnosti a presné cielenie je liečba vhodnejšia aj pre detských pacientov, pri ktorých je obzvlášť rizikové ovplyvňovanie zatiaľ malých orgánov vo vývoji nežiadúcim žiarením.

Poisťovne preplácajúce liečbu aj zákrok
V súčasnosti zariadenie poskytuje bezplatné vyšetrenie a liečbu všetkých typov nádorov poistencom českých zdravotných poisťovní: VoZP – Vojenská zdravotní pojišťovna ČR, ČPZP – Česká průmyslová zdravotní pojišťovna, OZP – Oborová zdravotní pojišťovna. Zo slovenských poisťovní takto služby ponúkajú poistencom poisťovne Dôvera, ako zatiaľ jedinej. V rokovaniach má byť momentálne Všeobecná zdravotná poisťovňa. Základom liečby je však poznať presný rozsah nádoru, k čomu slúži technológia počítačovej tomografie – CT, alebo magnetickej rezonancie – MR, alebo technológia pozitrónovej emisnej tomografie v kombinácií s počítačovou tomografiou – PET/CT. Týmito technológiami sa pýši spomínané centrum, čím žiaľ prekonáva výbavou aj slovenské zariadenia.

Oficiálne stránky Protónového centra v Prahe: http://www.ptc.cz

Na Slovensku len nefunkčné diely
Naše slovenské liečebné protónové centrum, ktoré stojí zabezpečené a nedostavané v Ružomberku, stroskotalo podľa medializovaných informácií na (ne)dodávkach ďalších dielov z Ruska. Na Slovensku máme brutálne drahhý prístroj, ktorý nie je kompletný a ani funkčný. Verme však, že sa to zmení. Kým na Slovensku šlo o štátny projekt, v Českej republike šlo o súkromný kapitál a investíciu finančnej neštátnej inštitúcie. Je nepochopiteľné, že sa v prípade Slovenska nekoná a nehľadajú alternatívy. Nemalé peniaze totiž putujú zo slovenských poisťovní a vreciek samoplatcov do zahraničia na niečo, čo mohlo mať postupnú návratnosť aj u nás.