LEGO Star Wars Complete Saga: vesmírna hra v 160 leveloch z Lega

0
1837

LEGO Star wars complet sagaLEGO netreba predstavovať žiadnej generácií. Že sa dostalo aj do podoby počítačovej hry sme si už mohli všimnúť na viacerých miestach. Objavil sa Harry Potter, alebo Indiana Jones. Ďalšia počítačová hra, ktorá je vytvorená čisto z kociek LEGA, a je právom momentálne najvýraznejším zástupcom série hier LEGO, je LEGO STAR WARS. Hviezdne vojny už v čase vzniku prvého filmu vyvolali obrovskú mániu, ktorá žije aj po 30 rokoch v čoraz väčšej miere. Nekonečný vesmír, množstvo civilizácií a v úvode typické žlté písmo tiahnuce sa do diaľky ako mohutná vesmírna loď a príbeh o sile vesmíru, ktorú čerpajú dve strany, rytieri Jedi a Sithovia. Hviezdne vojny sa dajú v skratke charakterizovať rôzne. Ich svet je skrátka bohatý a vo svete hier sú zväčša hry s touto tematikou úspešné. Na trhu bolo niekoľko STAR WARS v LEGO verzii, no po spojení všetkých do jednej verzie máme na trhu to najlepšie, čo mohli vymyslieť. Všetko spolu v edícií COMPLETE SAGA.

Všade samé kocky
Od LEGO verzie nemôžete očakávať vážnosť deja. Ide už len samotným vyhotovením postavičiek a herného sveta naozaj o veľkú zábavu. Medzi podstatnými miestami v hre v jednotlivých leveloch sa dôležité okamihy dozvedáme z videosekvencií. Občas v nich nechýba humor. Hoci ani vaša, či iná postavička neprehovorí ani slovo, viete, o čo ide. Hra je preto ideálna absolútne začínajúcim hráčom, ktorí sa ešte len učia prvých pár slov v angličtine. Vhupnete do nej a ani neviete ako. Všetko je vytvorené jednoducho a zrozumiteľne. Hlavnou myšlienkou hry je zábava a vystriedanie všetkého, čo je možné. To znamená, že nehráte za jedinú postavu ale v každej hre je vás niekoľko. Prepínať medzi nimi je vecou jediného tlačidla, nutné je však sa aspoň priblížiť či k danej postave len obrátiť. Tak máte pod kontrolou všetkých priateľov a postavičky. A vedzte, že pod vašimi rukami prejde azda každá jedna rasa z galaxie, a keby aj nie, pod vašim mečom skončí chýbajúci zvyšok. Ako sa nedá nevšimnúť, svet, zariadenie, dokonca aj bonusové body, ktoré musíte zbierať pre čo najvyšší počet bodov, sú vytvorené zo známej stavebnice. Tí, čo nemali to šťastie hrať sa s poriadnou sadou LEGO, možno neuvidia detaily s ktorými sa tvorcovia hrali, keď sa snažili použiť do postavenia hoci len virtuálneho herného sveta reálne tvary dielov stavebnice. Aj extra vysoké postavy nevyužijú upravené telo, ale sú stále postavené z dvoch dielikov, akoby ich odlievali v reálnej fyzickej forme.

Ako sa to hrá?
U nás je momentálne verzia pre Playstation 3 celkom slušne rozohratá. Hra, ktorá prináša kompletný príbeh známy z celej filmovej série, ponúka každú jednu epizódu a tá sa vždy delí na ďalšie časti. Výber misií a vôbec prechádzanie medzi nimi je riešené interaktívne pomocou jednej veľkej miestnosti v slávnej Mos Eisley Cantina. Určite si na toto miesto vo filme Hviezdne vojny spomínate, ide o tú krčmu, kde hrá slávna skladba modrých ufónov. Tu vchádzate do tých dverí, ktoré sú zelené, čiže vždy len už odohratá epizóda, alebo práve rozohratá. V nej je ďalšia miestnosť baru, kde sú jednotlivé dvere do častí. Zahrať si okrem kampane môžete kedykoľvek aj konkrétnu misiu spätne. Nuž a keď už spomínam hranie, ako sa to vlastne hrá? Hra sa hrá hravo, jednoducho, pri ovládaní na konzole vlastne ani nemožno čo vytknúť vzhľadom na jej koncepciu. Hoci by sme na prvý pohľad určili typického hráča chlapca, či dievča vo veku od 7 rokov do 12 rokov, ideál bude možno tých 12 a viac. Niektoré misie totiž vyžadujú premýšľať, rozbíjať všetko, čo je rozbitné, snažiť sa ovládať všetko, čo je ovládateľné alebo odstreliť tajný vchod, či len vyliezť niekam vysoko. Tak ako vo filme, aj tu rytieri Jedi vedia používať schopnosti. Je to pohybovanie predmetmi, odhodenie nepriateľa a samozrejme svetelný meč.
Dalo by sa povedať, že ide o hernú stavebnicovú verziu kompletne všetkých filmov, no nie je to celkom pravda. Predsa len pre potreby hry je mnoho prvkov zmenených. Dopracujeme sa k rovnakým postavám, udalostiam, alebo záverom, no nemožno očakávať, že pôjde o identické prvky a situácie. Nadšenci a skalní fanúšikovia tak nájdu zopár nezrovnalostí. Edícia SAGA má výhodu, že sú všetky misie v jednej kope a tak po výhre jednej epizódy môžete pokračovať ďalej bez dokupovania ďalších, či netreba čakať na dodatky. Hrateľnosť celej hry je v kuse bez prestávky pre skúsenejšieho hráča vecou na 20 hodín. Holt, 160 levelov je 160 levelov.

Dôležité sú postavy a ich spolupráca
V každej misii začínate s jednou, alebo dvoma postavami, ak si situácia nevyžiadala viac. Viacero miest v hre obsahuje panel, kde je vyobrazená ikona postavičky, ktorá ako jediná môže priechod, alebo stroj zapnúť. Občas sa hráč stretáva s ikonou postavičky, ktorú nemá pri sebe. Je ju nutné v hernom svete nájsť. Mnoho technickej práce dokáže voči plynu imúnny R2D2 alebo C3PO. Ich výber môže byť podstatný pri rôznych úkonoch a tak je hra nepochybne považovateľná za hru s nutnosťou premýšľať. Nemožno ju hrať bezhlavo v jednej línií. Aj útoky voči silným nepriateľom je dobré premyslieť a pri tých, kde vás zamkne bleskový lúč si bez výmeny ovládania medzi postavičkami ani inak neporadíte. Kým postavičku neovládate, funguje na automatike a nasleduje vás. Zväčša sa o seba postará aj bez veľkého pričinenia. Škoda, že však tak, ako viete byť nápomocný pri maléri vy, nie je nápomocný automatický spoločník. Bude mať príležitosti seknúť po chrbte nepriateľa, ktorý dáva zabrať v súboji vám, no pomôcť si budete musieť sami. Každá postava, ktorú zažijete v hernom svete sa na konci levelu objaví v celkovom zozname spoznaných postavičiek. Ide o akúsi tabuľu trofejí, pričom podobnú máte aj v rámci strojov a vozidiel, ktoré ste si mali možnosť vyskúšať.

Ovládanie a nie iba postavičky
Ovládanie sa sem tam skomplikuje, keď zachádzate do krajov, alebo do skrytých miestností. Neraz tam kamera hry za vami nejde a tak sa musíte spoliehať na intuíciu. Lenže občas môže byť niekde nebezpečný kraj a padáte z hry. Netreba sa báť, ono v podstate nejde o komplikovanú hru a skončiť nejde tak jednoducho. Pri každom zabití, padnutí do lávy, či z mosta, sa v hre objavíte opäť, no strácate časť, alebo všetky nazbierané body v konkrétnom kole do momentu pádu. Najmä pri okrajoch, pri stenách a miestach, kde je nutné skákať z jedného miesta na druhé, sa dá hovoriť o komplikovanejšom ovládaní. Na mnoho miest vaše postavičky nemusia vedieť doskočiť a je potrebný trik, či to vôbec vzdať, keďže pre hernú líniu podstatné veci sa často neschovávajú a sú priamo pred vami bez väčších patálií. V hre určite nezostávate len pri ovládaní postavičiek. Už v prvej epizóde je na vás pripravených zopár misií s lietajúcimi strojmi, ktoré majú za úlohu zničiť ochranné polia a to v skutku originálnym spôsobom, guľovitou mínou schmatnutou za akúsi elastickú reťaz. Neskôr máte možnosť zaletieť si vesmírnym stíhačom a vypáliť voči nepriateľom, alebo červeným miestam na veľkých lodiach. A aby to bolo ešte pestrejšie, tvorcovia vám dajú do rúk ešte nejakých pár strojov, či mimozemské zvieratká.

Zvuk a grafika
Po grafickej stránke ide o hru tvorenú pre mladého hráča, ktorý rád hrá hry zábavné a blízke, prevažne ak je hráč zároveň fanúšik stavebnice, ide o priam povinnosť. Grafika je jednoduchá, v porovnaní s inými hrami ide naozaj o jednoduché textúry, vysokú farebnosť a občas detské stvárnenie sveta… oprava, nie detské ale v LEGO štýle. Pestrosť celej hry je aj v nastaveniach, v ponuke hry a v rôznych ukazovateľoch a číslach. Tvorcovia sa nebrzdili, čo sa farebnosti týka, no k samotnému konceptu sa to hodí. Vo svete hudby je plusom originálna licencovaná hudba, ktorá robí Hviezdne vojny Hviezdnymi vojnami. Ide hneď o niekoľko skladieb, rôznych zvučiek, ale aj hlášok, napríklad robotické „o-ou“, alebo zvuky paľby vesmírnych stíhačov. Čo viac si priať pre navodenie vesmírnej atmosféry, ako tú správnu hudbu?

Plusy:

  • Ide o veľmi milú a peknú hru, v ktorej sa nájdu najmú mladší hráči, a milovníci stavebnice LEGO
  • Rozsiahla hrateľnosť a množstvo kôl
  • Nutnosť premýšľať, občasný zákys je možný, no vždy je z neho von ak sa hráč riadi tým, že veľa vecí sa dá rozbiť, hýbať s nimi, alebo sa dá spolupracovať s ďalšími postavičkami prepínaním medzi nimi.
  • Milý humor
  • Originálna hudba a známa tematika
  • 160 levelov a mnoho z nich je naozaj ojedinelých
  • Občasné obohatenie hry o ovládanie stíhača, či nejakého iného stroja

Nedostatky:

  • Nech robíte a skáčete akokoľvek, niektoré miesta sú skrátka neprístupné. Hoci ich nepotrebujete pre úspešné splnenie hlavnej úlohy, nejaký ten bonus vysoko nad vami by ste samozrejme radi získali a hráča tak trápi, prečo sa tam nevie dostať.
  • Priatelia vo vašej partii fungujúci na automatike útočia, keď je viac nepriateľov. Ak však zostáva posledný, nechajú ho vám a už ho viac ignorujú. Napriek príležitostiam sa do boja už nepúšťajú a ak vám dáva zabrať, nepomôžu vám.

Hra je u nás distribuovaná prostredníctvom Comgad
V predaji ju nájdete napríklad vo verzii pre PS3, PC, XBOX 360