Hrali sme počítačovú hru Rebelka od Disney a Pixar

0
1983

Disney a Pixar spoločne nedávno uviedli svoju novinku, ktorú u nás poznáme pod názvom Rebelka. Hrdzavo vlasé dievča sa snaží zbaviť kliatby svoju matku, ktorú zmenila zlá striga na medveďa. Typickou pixarovskou grafikou vytvorený animovaný filmy sa dal pokladať za rodinný film. Hra, ktorá bola na motívy filmu vytvorená, zas nemusí nadchnúť celú rodinu, avšak pre menších a mladých hráčov, či hráčky môže ísť o peknú zábavu. Najmä fakt, že sa hra dodáva s českým dabingom, jej pridáva na atraktivite a aj príbehovej dostupnosti, čo sa zrozumiteľnosti týka aj pre menších hráčov. Hra vychádza v distribúcii spoločnosti Comgad.

O hre
Hra, ktorá sa mi najviac hodí pre mladého hráča až tíneďžera má ako základ príbeh o princeznej, ktorá sa snaží zrušiť kliatbu na svojej matke, kráľovnej, ktorá sa zmenila na medveďa. Princezná vyzbrojená skúsenosťami so zbraňami od otca sa vydáva nájsť zlú ježibabu. Čoskoro zistí, že to nie ona je zlá, ale jedno staré kúzlo späté s obávaným starým medveďom, ktorý sa živí zlom. Spoznáte miesto obkolesené čarovnými kameňmi, medzi ktorými existuje portál do rôznych častí lesa. Pomerne jednoduchá koncepcia, ale za to zábavná a naozaj pútavá, pokiaľ patríte medzi vyznávačov takéhoto žánru hry.

Rebelka, pc video game

Hra na oddychové hranie, ktorá mimo klasickú prechádzačku ponúka aj možnosti rôznych drobných nie príliš komplikovaných rébusov s vtipnými trojčatami – malými medvedíkmi, minihier na rozmýšľanie, ktoré sú nevyhnutné pre prejdenie hry samotnej. Výborne sa to hrá aj dospelej hráčke, veď hlavná hrdinka nie je potichu a občas niečo povie, či už sama pre seba, alebo s niekým prehovorí. Český dabing z hry naozaj robí takmer animovaný film, v ktorom vy ovládate pohyb hlavnej postavy.

Hrateľnosť
Trvalo mi chvíľu, kým som si zvykol na ovládanie, kedy hra točí s kamerou rôzne a tak aj chvíľu trvá, kým neskúsený hráč preskočí z jedného kameňa na druhý, a podobne. Všetko je však o rozmýšľaní, že ak jeden skok nefunguje, je potrebné vyskúšať mierny rozbeh a iný skok. Rozbíjať sa dá viacero predmetov, i rastlín. Za ne získavate zlatky a zlatky zas slúžia na nakupovanie vylepšení útokov, ale aj zbraní. Vo vylepšeniach sa pritom nachádza aj možnosť zmeny zbraní a vzhľadu. Po chvíľke hrania sa s hrou sžijete a možno ako v mojom prípade, sa od nej nebudete chcieť len tak odtrhnúť. Nie, toto nie je len taká fráza. Zábavných hier, v ktorých si pripadáte ako v rozprávke, nie je teraz na trhu veľa. Pixarovské nápady neboli azda nikdy zlé, tento konkrétny baví, pretože prechádzanie hry nie je komplikované. Hra nenudí, neustále sa objavujú nové cesty, zákutia, prostredia. Možno je to len po dlhom čase výnimočnosť žánru, pri ktorom nemôže nikto namietať pre násilie, aj keď sekám čiernych či ľadových vlkov a chodiace stromy jedna radosť. Lenže stále je to o porážaní zla dobrom. Vy ako hlavná hrdinka prechádzate krajinou, zväčša lesom a miestami, ktoré do stredoveku neodmysliteľne patria.

Rebelka, pc video game

Kde tam sa objavia nejaké detaily, nástroje, občas je potrebné porozmýšľať, neraz spadnete a neraz sa skrátka útok nepodarí. Zaujímavý je spôsob rôznych amuletov, ktoré sa dajú prepínať medzi sebou a ich pôsobenie mení druh útoku. Ikony nad nepriateľmi zas napovedajú, ktorý amulet na nich najlepšie pôsobí. Nuž a ak ani toto nepomôže, potom sa dá kedykoľvek počas hry upraviť úroveň obtiažnosti.

Grafika, detaily, efekty
Rozlíšenie sa vyberá už pri štarte hry v samostatnom okne. Ak si ho budete chcieť zmeniť počas hrania, to už bude problém. Preto už pred spustením hry vyberte to správne, respektíve hra si vyberie podľa konfigurácie už sama. Hra ponúka niekoľko videoanimácií, ktoré sú v o niečo lepšej grafike ako gameplay prostredie, inak sú loading obrazovky vytvorené z rôznych tipov a poznámok ku hre.

Rebelka, pc video game

Pri hraní niektoré dôležité momenty vysvetľujú statické obrázky a výrazy postáv, nie teda videá. Možno to niekto bude pokladať za mínus, no pri čítaní rozprávok a pri listovaní v detských knižkách mi už pripadá za bežné, ak sú postavičky statické bez pohybu. Tu sme však v hre, kde asi každý skúsenejší hráč by skôr uvítal video.

Rebelka na PC
Na počutie írska hudba v hre a hrdzavé vlasy hlavnej hrdinky vyvolávajú írsku náladu. Hudbe sa nedá však vytknúť nič. Počítačová hra Rebelka je určená predovšetkým mladým hráčom, tým, čo majú radi hry s príbehom, ich štýl je niečo medzi Gothic, Tomb Raider, alebo Alice Madness Return viac do zábavnejšej podoby. Hrateľnosť pre tento typ hry je bez zásadných problémov, grafika príjemná, len možno škoda, že videá a vysvetlenie príbehu nie je riešené cez video, ale skôr kresby, ktoré sú doplnené hovoreným slovom.

Rebelka, pc video game

Hra vychádza v kompletnej českej verzii s dabingom a textami. V hre je pár stránkový manuál v češtine aj slovenčine. Dokážem si ju predstaviť ako pekný darček mladému hráčovi hier, ktorý má rád tento žáner a zároveň pixarovské motívy.