Hrali sme nové FIFA 11 od EA Sports

1
1372

Nové vydanie známej hernej športovej série FIFA nesie originálny názov poháru a zároveň je aj v hernej podobe, žiaľ nie celkom rovnakej ako skutočnosť. Hra napriek svojim veľkým kvalitám, precíznemu engine a takmer živému chovaniu a reakciám postáv predsa len zaostáva vďaka faktu, že Slováci v nej nie sú. Kde inde by mali byť Slováci právom, ako na hernom prevedení majstrovstiev? Nuž chýbajú, zabudlo sa. Je to škoda.

Hra samotná je plná možností nastavení, ale všetky sú pritom jednoduché na pochopenie. Pokiaľ ste hráč futbalu, tak je to pre vás celé len hračka, ktorou si preklikáte čo chcete a môžete začať hrať. Na výber je niekoľko druhov hry. Turnaje, ligy konkrétnych krajín, aj online hranie. Vytvoriť si môžete svoju vlastnú postavičku do podrobných detailov uší , nosa, tváre, farby vlasov.. len účesov je trochu poskromne. S postavou potom môžete vyraziť do vlastných hier, alebo na online pole. Každý krajina obsiahnutá v hre má svoje vlastní národné ligy a tie môžete hrať. Vybrať si tak môžete celkom bezvýznamné tímy v Mexiku spolu s reálnymi hráčmi daného tímu a vyhrať pohár ligy, vyhrávať zápasy medzi krajinami, alebo skrátka bojovať v majstrovstvách.

EA sports nedisponuje slovenskými lokalizátormi, no tí českí si pripravili pre hráčov u nás a v susedných domácich Čechách predávaných hier naozaj zaujímavú lahôdku. Komentáre v češtine sú naozaj veľkým plusom. Vďaka nim totiž aj človek, ktorý futbal nehráva, má lepší pocit z hry a dokáže sa zabaviť aj na tom, ako hodnotí komentátor jeho aktuálne úkony a pohyb na ihrisku. Tak ako to poznáte z televízie alebo rozhlasu, reaguje komentátor, na všetok dej na poli. Obom komentujúcim hlasom nechýba zmysel pre humor a bohatá zásoba možných hlášok niekedy naozaj presne hodiacich sa danú hráčovu chybu, alebo zákrok. Skrátka, dabing, alebo skôr povedané priamo komentovanie zápasu je príjemným vylepšením hry, pokiaľ tomu naozaj rozumieť. Nie je to síce Karol Polák (rád by som sa niečoho takého dožil, škoda), ale pre dobrý pocit z hry je to dostačujúce.

Chovanie hráčov je naozaj detailné. Reagujú na potknutie, pri zvýšených detailoch je oveľa viac cítiť ak sa grafici hrali. Nuž, je to stále herná grafika, ale stále o niečo lepšia a lepšia. Reakcie postáv sú na dobrej úrovni. Výkop lopty dáva do pohybu a do strehu všetkých, na okolo sa pohybuje rozhodca a pokiaľ aj lopta letí mimo zorné pole (mimo zobrazenie monitora) tak nie je fuč, ale má značku na ihrisku, ktorá označuje miesto dopadu. Pri pokuse spustiť hru sa ponúka možnosť nastavenia obtiažnosti. Pre hranie hry samotnej postačí klávesnica. Všetky dôležité nastavenia hry sa robia ešte pred štartom hry v štartovnej obrazovke. Tá nezapína priamo celú hru, len okno s ponukou spustenia hry, ukončenia, alebo nastavení. Práve tam si nastavíte aj grafiku, ovládanie, prípadne voľby hlasového chatu.

Hru FIFA 2011 si dovolíme hodnotiť dobre. Prekvapil český komentár, ktorý robí hru zábavnejšou ale tiež dobrá hrateľnosť a atmosféra hry. Striedanie plôch a exteriérov dodáva dojem naozaj širšieho cestovania po svete za športom. Pre športových fanúšikov je hra dobrou zábavkou. Pri mnohorakom kombinovaní a hraní rôznych líg, nehovoriac o hre online spolu a proti ľuďom po celej planéte, robí z hry stále lepšieho a lepšieho predstaviteľa športovej (futbalovej) hry na našom trhu. Hra vychádza pre PC aj pre konzoly.

Kúpiť si ju môžete aj prostredníctvom obchodu Gameexpres.sk
pre PC: http://www.gameexpres.sk
pre PS3: http://www.gameexpres.sk
pre XBOX360: http://www.gameexpres.sk
Pre PSP: http://www.gameexpres.sk
Pre PS2: http://www.gameexpres.sk
Pre Wii nintendo: http://www.gameexpres.sk

Comments are closed.