Hra Construction Simulator 2015 ako simulácia stavby a strojov

0
5099

Viete, čo obnáša výstavba budovy od základov? Ovládanie ťažkej techniky, logistika, doprava a vôbec postupy pri stavbe? Bežný človek sediaci v pohodlí domova sa k niečomu takému bežne nedostane, pokiaľ nestavajú priamo pred jeho oknom. Pre ľudí nadšených z ťažkých strojov a budovateľských chúťok je predsa len možnosť, ako si to celé vyskúšať.

Construction Simulator 2015
Herné simulátory sú obľúbeným žánrom prevažne trpezlivých a uvažujúcich mužov. Jedným z tých, ktoré takýchto hráčov môžu osloviť je aj Construction Simulator, podľa názvu jasný simulátor stavby a práce na stavenisku. Vycvičený na Farming Simulator, či Rollercoaster Tycoon som vlastne ani nečakal nič extra odlišné, aj keď prvý dojem, ktorý by bol schopný vystihnúť spôsob hry bol, že ide o akési Grand Theft Auto, no bez násilia a zbraní. Celú hru totiž začínate s vlastnou postavičkou, hneď sa zoznamujete s prvými úlohami a je to práve táto postava, ktorú ovládate, pohybujete s ňou, no drvivú väčšinu činností vykonávate pomocou vozidiel a techniky. Postavou samotnou komunikujete s inými ľuďmi a napríklad predajcami v obchodoch. S postupne bohatšou a bohatšou flotilou ťažkej techniky postupujete úlohami, plníte jednotlivé fušky, privážate, bagrujete, odvážate, alebo riešite potrubia a podobne. Vyskúšali sme si túto hru. Ako to s ňou ide?

Construction Simulator 2015

Construction Simulator 2015

Malá, no prekvapivá
Na disku nezaberie priestor väčší ako 1 GB a funguje pomerne rýchlo. Malým prekvapením je absencia akéhokoľvek menu, nastavení, či možnosti vypnutia. Hra sa nám zapla v okne, nie na plnú obrazovku. V podstate to nevadí, pretože hra sa dá kedykoľvek stiahnuť dole, venovať sa môžete čomukoľvek a zahrať si ju môžete napríklad aj v práci, ak sa netrápite zápismi v registroch Windows a podobne. Celá hra je rýchla a prvá možnosť v hre je výber profilu. Saving je automatický, čiže kedykoľvek prídete, pokračujete vo svojom, či inom profile. Nastavenia grafiky, zvuku a ovládanie sa Vám zobrazí až v hre. Trochu neobvyklé, ale vôbec nie chybou.

Construction Simulator 2015

Hra vás naučí
Pri každej hre má človek nejakú mieru obáv, či ho vôbec bude baviť a či ju pochopí. V prípade Construction Simulator je už v úvode jasné, čo máte robiť. Všetko zobrazenie ovládania sa zobrazuje pre PC aj konzolu, prípadne ovládač. Môže to trochu mýliť, no nič, na čo sa nedá zvyknúť. Od samého začiatku je vám všetko vysvetlené. Komunikácia s inými postavičkami môže byť pri dlhšom dialógu tvorená textom ako pri SMSkách na smartphone. Inak sa krátke úlohy a potrebné úkony zobrazia priamo. Celé rozhranie je pochopiteľné a za jednu hodinu hrania vás hra sprevádza výstavbou niektorých prvkov základov pri jednej budove a stihne vás zoznámiť s ovládaním a fungovaním malej stavebnej firmy. Prvé úkony nie sú nijako komplikované, pretože prvá úloha je odviesť nákladné auto do firmy. Z nej odísť a priviesť malý bager na stavenisko a s bagrom vybagrovať jamu pre pokládku plynových rozvodov. Musím priznať, že pri ovládaní bagra som sa potrápil. Stačilo pritom pozrieť do ovládaní a pochopiť, ako to celé funguje. Tlačidlá na klávesnici Q a E sú pohybovačmi vpred, prípadne samostatne do strán.

Construction Simulator 2015

Pomocou TAB prepnete z pohybov na prácu s lyžicou. Po 15 minútach bol zo mňa skúsený bagrista ovládajúci lyžicu a vysypávanie zeminy už bez väčších chýb. Jednotlivé úkony sa dokážu dostať pod ruky a hráč sa vie zdokonaľovať pomerne prirodzene. Samozrejme, ak hre dovolí, aby ho zaujala. Poteší, že pri výkope to nemusí byť len na vás, ale pokračovať môže po určitom čase aj niekto iný. Stavbyvedúci vás môže poslať do predajne po rúrky. V podstate aj samostatne sa viete dovtípiť, ako asi prebieha nákup rúrok, čiže sa len tak pri kúpe neocitnú na korbe nákladiaku, ale je ich tam nutné dostať vysokozdvižným vozíkom. Na hráčovi však je, aby sa dovtípil, že vozík v obchode nenájde, ale je nutné si ho vypýtať od predavača. Osobne som jeho hľadaním strávil pár minút. Ďalšími misiami sú odvážanie a privážanie podľa vyznačenej trasy. Počas celého hrania objavujete nové a nové pracoviská, obchody, či staveniská. Tie otvárajú nové možnosti a samozrejme ich nájdením získate ocenenie medzi Achievementami.

Construction Simulator 2015

Fungovanie vo svete
Vozidlá majú svoje ovládania a možnosti, ktoré môžete využívať v hernom svete. Pri plných detailoch hra ponúka herný svet pekný na pohľad, podobný na bežné simulátory, s priateľským stvárnením mesta a možno trochu nereálnym stvárnením pevnosti dopravných značiek, či nehôd medzi autami. Zábavné je, že vozidlá sa správajú podľa predpisov, dávajú smerovky a sú ohľaduplné voči ostatným napríklad na hlavnej ceste. Lenže prichádzate vy, nemáte čas a predpisy sú niečo, čo už pri zdržaní stavby riešiť nemáte čas. Ak však vletíte do dráhy inému autu, nečakajte rachot a políciu. Idete ďalej, možno letíte s ťažkým nákladiakom trochu vzduchom, no pokiaľ nemáte dôležitý náklad, o nič vážne nejde. Za všetku prácu získavate peniaze, neraz získate nejakú bokovku, čiže misiu, ktorá prináša za určitý výkon ďalšie peniaze.

Construction Simulator 2015

Peniaze sa dajú v obchodoch vymieňať za novú techniku a z bežného závozníka môže byť čoskoro majiteľ celej firmy. Vy ste však tým, čo rieši transport, dovážanie, úvody všetkých nutných prác. Občas si herná úloha vyžaduje premýšľať a odhadnúť možné riešenie. Práve tu sa hra stáva ideálnou pre všetkých, koho nebolí premýšľanie a oplývajú trpezlivosťou. To však neznamená, že ostatní hráči budú stratení. Nepatrím medzi trpezlivých hráčov a predsa ma hra bavila, pokiaľ som ju bral ako hru, ktorá má pobaviť, zaujať systematickosťou, ovládaním vozidiel, riešil som ich činnosť a dopravenie podľa mapy na miesto určenia. Niekedy som sa však naozaj stratil, neraz vlastnou chybou.



Zákazky

Keď neviete po splnení jednej úlohy, ako spustiť druhú, stačí ESC a vstup do sekcie ZAKÁZKY vám dá vedieť, kto chce postaviť dom, čo budete potrebovať a akú časť z toho viete realizovať. V týchto miestach máte dohľad aj nad hospodárením. Rôzne zákazky sa nachádzajú v rôznych častiach mesta, pokojne v odľahlých. Každá si vyžaduje presun techniky, takže aj tu je pre začiatok vyberať bližšie úlohy, ktoré nebudú trvať dlho a prinesú potrebný kapitál.

Construction Simulator 2015

Čo je plusom tejto hry

  • Plusom je na simulátor pekná grafika, nenáročnosť na počítačový hardware a taktiež priestor pre inštaláciu.
  • Myšlienka hry, ktorá prináša svet staviteľstva, budovania, terénnych úprav a taktiež dopravy.
  • Prepínanie pohľadu pri ovládaní vozidla
  • Rozsiahlosť prác, možností a vôbec možnosti rastu vás ako staviteľa
  • Achievementy, ktoré je naozaj možné splniť aj bez neprirodzenej námahy
  • Automatické ukladanie hry a samostatné ovládanie (zároveň tiež mínusom)
  • Rýchla inštalácia a rýchle spustenie
  • Viactvárnosť práce v hre a možnosť kariérneho rastu
  • Hra viacerých hráčov cez internet
  • Hra je kompletne v českom jazyku

Čo je mínusom hry

  • Za mínus možno považovať spúšťanie v okne, pred spustením hry absencia nastavení grafiky, či zvuku (to je možné až priamo v hre)
  • Niekedy nešťastná kamera
  • Niekedy nejasné splnenie misie a riešenie úlohy. Pokiaľ totiž neviete s istotou, či robíte to, čo máte, ste v neistote a nápoveda vám odpoveď nedá.
  • Nápoveda je fajn, no k niektorým ikonám by sa hodilo vysvetlenie