Farming Simulator 2013 – zahrajte sa na skutočného farmára

0
4330

Farming Simulator, ako už názov napovedá, je simulácia reálneho fungovania farmy. Poviete si, koho dnes v modernom veku zaujíma poľnohospodárstvo? Mienka bežného mladého človeka by mohla byť podobná, ale veľmi mylná. Napriek tomu, že poľnohospodárstvo nepatrí medzi top žiadané profesie, ponúka zaujímavú prácu, miestami náročnú, spojenú s technológiami, dnes aj s počítačmi, no hlavne ide o zložku nevyhnutnú ba dokonca s vysokou dôležitosťou. Možno aj nad tým sa zamýšľali tvorcovia naozaj originálnej hry, ktorí už zažili úspech s podobnými hrami a teraz prichádzajú s ďalšou novinkou.

Farming Simulator 2013

Počítačová hra s prácou na poli a technikou
Počítačová hra to nie je len akcia a zabíjanie, ako si mylne predstavujú naši starí rodičia a aj rodičia. Je to aj pestrá paleta naozaj zábavných a prínosných hier. Práve tento druh hry dodáva trochu iný význam poľnohospodárstvu a zatraktívňuje ho mladej generácií. Pritom po hre siaha často aj tatko, či vzdelaný mladý človek, rovnako ako deti. Prečo vlastne? Zabudnite na všetky dojmy z farmárskeho života zo šialených reality šou na oboch našich súkromných televíziách. Tu sa stanete reálne pracovitým farmárom s vlastným poľnohospodárskym kráľovstvom. Vitajte na farme.

Začiatky sú o poznávaní
Tak ako každý, čo vhupne do nového žánru hry, i ja som mal chvíľu problém pochopiť, čo kde ako funguje. Nie je to žiadna akčná hra, kde sa chopíte zbrane a idete, ani nejde o jedno auto, ktoré naštartujete a brázdite priamu cestu od štartu po cieľ. Tu začínate buď priamo v reálnej kariére, alebo vo výuke. V každom prípade sa hneď na začiatok nepúšťajte do kariéry, keďže vám nemusia byť niektoré veci celkom jasné. Výuka, alebo ak chcete tutoriál, vám pomerne ľahko vysvetlí čo ako funguje.

Skúsite si niekoľko rôznych prác na poli s rôznymi vlečkami, strojmi a mechanizmami. Výuka pozostáva z viacerých úkonov, napríklad z kosenia, brázdenia poľa, siatia, viazania slamy, či kosenia kukurice, sadenia zemiakov… to všetko rýchlo a jasne naučí výuka. Po nazbieraní nejakých skúseností sa už pokojne môžete vydať za kariérou farmára. Hneď prvá voľba v ponuke hry s kariérou vám ponúkne malú farmu s poľom, niekoľkými strojmi a bez zamestnancov. Ste na všetko sám, no ako pomerne rýchlo zistíte, pre získanie informácií, rád a tipov vám poslúži telefónna búdka, a pre nákup alebo predaj strojov je zas určený obchod v centre mesta.  Vaše stroje si môžete používať, čo nádrže stačia a pokiaľ sa vám nechce medzi nimi so svojou postavou prechádzať, stačí prepínať aj tlačidlom TAB. Ak zariadenie nestačí, kúpte si ďalšie. Počas plnenia svojich povinností na vlastnej farme sa môžu objavovať rôzne bokovky. Cirkusu v meste ušiel slon a snažia sa ho nalákať na orechy, a tak vás povolajú, či by ste im nepriniesli debnu orechov, alebo niekto potrebuje pomôcť s presunom debien plných jabĺk, a vás pokladá za toho najvhodnejšieho pomocníka v celom meste. Vaše vlastné prvé políčko po skosení potrebuje znovu obrobiť a zaosiať. Lenže nestačí len jedno, potrebujete kúpiť ďalšie a sem tam sa oplatí sledovať dražbu, či nie je niečo vo výhodnej cene. Možno sa zdá, že hra síce ponúka bohaté možnosti a bude komplikovaná, no opak je pravdou. Prehľadné nastavenia a možnosti ovládania zvládne naozaj aj príležitostný hráč, ovládanie samotného stroja, alebo chodiacej postavy taktiež. Ide len o klávesnicu, možno myš pri pohyboch pohľadu. Ja osobne hrám na notebooku a bez zvuku za rôznych okolností, aj tam, kde by to čakal málokto.

Farming Simulator 2013

Hranie samotné je zábava, hoci zo začiatku potrápi trochu hlavu. Mnohí hráči, ak nemajú čas spoznávať všetko naokolo, idú na web a hľadajú odpovede na otázky. Tí, čo majú čas na spoznávanie však môžu tiež naraziť na chvíle, kedy presne nevedia čo ďalej. Aj preto si dovolím poznamenať, že v prvom rade je nutné pochopiť, že hra sa snaží podobať realite. Sejačka nebude siať, keď je prázdna a nikto ju nenaplnil, obilie nenarastie za jednu noc, a napríklad aj robotník, ktorého si najmete nemusí hneď vedieť, čo od neho chcete, ak mu to neukážete. Všetko je, ako v realite tak aj tu, o peniazoch. Kupujete a predávate nástroje, traktory, aj polia. S prvými peniazmi si nemôžete dovoliť veľa kupovať, no ak potrebujete nutne nejaký balík, dá sa požičať z banky. Banka vám však poskytla už štartovné peniaze a tak je občas dobré sa zastaviť pri bankomate a vyrovnať splátky pôžičky zo zisku. Peniažky sa dajú získať aj predajom toho, čo nepotrebujete, alebo ste si istí, že nebudete potrebovať. Priebežne sa vám zobrazujú aj prídavné misie, ktoré sa objavujú ako príležitostné kšeftíky na rôznych miestach mapy. Všetky prvé misie si žiadajú nakladač s vidlicami na seno a bedne. Ten si obstaráte v obchode aj so zdvihákom a môžete zarábať aj v takýchto misiách. Postupne našetrené peniaze umožnia nestarať sa len o jedno pole, ale hneď dve, či vedľajšie tretie. Každý jeden úspešný hráč tejto hry bude originál. Hra totiž umožňuje orientáciu na chov dobytka, oviec, sliepok, alebo poľnohospodársku činnosť. Všetko si žiada starostlivosť a spoznávanie hry je jedno z kúziel, ktoré vás môže baviť, avšak tí, ktorí sa ponáhľajú snáď našli pár rád aj v týchto riadkoch. Je pravdou, že som na začiatku trochu hromžil, no neskôr som hraním pochopil, že mapa nie je tak veľká, že všetko má svoj zmysel, logiku a presne do seba zapadá. Na všetko niečo funguje, pasuje a na každú otázku je odpoveď.

Farming Simulator 2013

Pre koho je hra určená?
Herný titul je výnimočný v tom, že ponúka niečo, čo tu bežné nie je. Na začiatku sa zdá, že nutnosť rozmýšľať a orientovať sa medzi rôznymi typmi strojov a technológií budú pliesť, no nie je to tak. Hra má v sebe určitú psychológiu, ktorá neprinúti pozorného hráča obľubujúceho logiku v hrách a detaily len tak skoro od hry odísť. Ponúka príležitostné hranie, ale pokojne aj dlhodobé hranie. Hra dokonca môže byť relatívne nekonečná, no je na vás, aký cieľ si sami dáte, či postaviť farmu veľkú ako celé mesto, prosperovať na medzinárodnom obchode, v mliekarenstve a zároveň zásobovať sliepočkami a ich vajíčkami celý kraj, či vám stačí len práca na poli s obilninami a kukuricou. Hra poskytuje viacero variácií, nezabúda na detaily ako hnojenie, striedanie dňa a noci a aby hra nepripadala mŕtva, občas sa po ceste prejde nejaké auto, po ulici nejaký človek a ak vám autá pripomínajú to vaše, tak je to v poriadku. Dizajny vozidiel na cestách v hre sa inšpirovali reálnymi značkami, napríklad Kia Soul, Suzuki Swift a rôzne BMW nie sú ničím neobvyklým. Určenie hry je v tomto prípade jednoduché. Pre kohokoľvek, čo ho baví logická, výnimočná a neopakovateľná hra. Áno, je to síce ďalší diel niečoho, čo tu už bolo, no v novej plnej českej verzii hry Farming Simulator 2013 je toho oveľa viac. Aj v tomto prípade sa môžeme stretnúť s online doplnkami, ktoré pôvodnú základnú hru dokážu obohatiť o mnoho nových vecí. Podľa odozvy na webe sa dá hovoriť o populárnej hre. Za to nepochybne môže koncepcia, rôznorodosť, ale aj naozaj rôzne smery, ktorými sa môžete uberať. Každá sústavná a jasná činnosť, ktorú ste započali, sa dá prenechať najatému zamestnancovi a tak sa zatiaľ môžete venovať niečomu inému, plánovať, plniť, hnojiť, zbierať, alebo siať. Hra neberie ohľad na ročné obdobia a na nutnosť spánku. Našťastie. Utekať do postele a ráno naspäť by nás zrejme prestalo baviť už po pár dňoch. Hra je o farmárčení a toho sa drží.

Kŕmenie kráv:

Multiplayer:
Hra umožňuje hru viacerých hráčov. Priamo z hlavnej ponuky hry je možnosť vstupu do jednoduchých nastavení. Buď vytvorenie hry, alebo pripojenie do existujúcej. Neopatchovaná hra multiplayer nespustí, preto si budete musieť nainštalovať aktualizáciu podľa verzie hry. Následne sa môžete pripojiť do niektorých hier a spolupracovať na obrábaní polí, alebo vytvorte ako server vlastnú hru a spravte si podmienky farmy podľa vašich predstáv.

Farming Simulator 2013

Miesta nákupu a informácií
Hovoriť o tom, či sa hra oplatí hrať alebo nie, je zbytočnosť. Už z riadkov vyššie každý jeden z hráčov hier, aj sviatočných hráčov, pochopil, či ju chce, alebo nie. Kúpiť si ju môžete pokojne online a hrať už pokojne aj za 10 minút. Legálne stiahnuť po zakúpení si ju totiž môžete priamo u distribútora cez Click2Play, o ktorom sme už nedávno písali. Pokiaľ túžite po krabicovej verzii a ohmatať si novú originálku doma, potom skúste Gameexpres.sk. V každom prípade ak však hľadáte aj fanstránky o hre, ďalšie obrázky a návod k začiatku hry, skúste si pozrieť slovenské FarmingSimulator.1q.sk, kde nájdete aj pár rád do začiatku, pokiaľ sa vám nechce tráviť čas v zákysoch zisťovaním, kde čo je.