Farming Simulator 15: úspešná farmárska počítačová hra pokračuje

0
3727

Farming Simulator 2015 na trh prichádza koncom októbra. Verné svojej tradícii kvalitnej hry zostáva aj naďalej. Originálny spôsob, ako zaujať poľnohospodárskou tematikou aj tých, ktorí nemali nikdy záujem a ani poňatia nič o obrábaní polí a chove dobytka, sa ku záveru roka 2014 dočkal vynovenej verzie s novými technológiami. Testovali sme hru pred vydaním vo verzii, ktorá ihneď v úvode ponúkne jedno americké mestečko Westbridge, ale aj škandinávsky Bjornholm – v preklade medvedie mesto. Na hráča je pripravený tutoriál, alebo ostrá hra a tak ako po minulé roky, i tentoraz platí, že hráčom Farming Simulatoru je človek inteligentný, trpezlivý a najmä premýšľajúci. Všetko má totiž svoje poradie a vyžaduje si zásadne premýšľať, ako aj myslieť na to, čo máte kde nasadené.

Farming Simulator 2015
Práca na siatí v plnom prúde

Simulácia farmy
Typickou farmou, nie tou z televízie, je pre bežné slovenské vnímanie ohrada s domácimi zvieratami a nejaké to pole. Farming simulator vám v úvode ponúkne políčko s obilím, kombajn a niekoľko ďalších kusoch poľnohospodárskej techniky. Celé okolie je rozparcelované, no jednotlivé pozemky je potrebné si kúpiť. Prvotné financie si musíte kontrolovať, nenakupovať neuvážene. Aj keď ponuka obchodu veľmi láka. Čím drahšie a lepšie stroje, tým lepšia a rýchlejšia práca je spravená. Každý však nejako začína a preto sa ako hráč pustite do obrábania svojho políčka, ďalej do predaja zožatého obilia a samozrejme do starostlivosti o zvieratká. Tie môžete taktiež nakúpiť v obchode a sami sa rozhodnúť, či sa budete orientovať na obrábanie polí a pestovanie, starostlivosť o kravy, ovce, alebo len čisto na obilie a napríklad hydinu. Vajíčka prinášajú menší, ale istý zisk bez veľkej starostlivosti. Pri chove oviec máte neustále vlnu, pri chove kráv zase mlieko. To všetko sa dá ďalej spracovať. Zdá sa to jednoduché, jednoducho sa o tom dá písať, veď ide o bežné činnosti pripomínajúce časy JRD. Tu ste na všetko sami, plodiny rastú vďaka vám a vy ste opäť tým, čo hnojí, polieva a žne. Pýtate sa, prečo hrať vôbec takúto hru?

Farming Simulator 2014
Hra je kompletne v českom jazyku, online sa dá stiahnuť ihneď cez Clik2Play.cz od COMGAD

Úspech Farming Simulatoru tkvie v premyslenosti
Hra síce prináša tematiku, ktorá určite nepatrí medzi životné priority moderných Slovákov a predsa má mimoriadny úspech. Priláka najmä vyrovnanejších a trpezlivých ľudí so zmyslom pre poriadok a fungovanie. Je premyslenejšia než mnohé iné úspešné tituly a ponúka rôzne variácie. Vy rozhodujete o absolútne o všetkom. Miestami môže pripadať komplikovaná, no chce to len zoznámiť sa so základmi hry napríklad v rámci úvodného tutorialu, v ktorom sa mnohé podstatné dá hravo pochopiť.

Farming Simulator 2014
Ukážka z výuky, systém radí pomocou okien a aj kľúčových viet, čo má nasledovať pre pochopenie

O čom je vlastne táto hra?
Keďže nie každý čitateľ mal možnosť stretnúť sa s predchádzajúcimi dielmi, bolo by odomňa veľmi nesprávne popisovať vec ako hotovú a jasnú. Vy, ako hráč, ktorý používa klávesnicu a myš (v prípade PS3 či iných konzolí samozrejme stačí aj ovládač), ste jediná jedna postava aktívna v práci, ktorá môže prechádzať medzi svojim domom peši, alebo pomocou TAB tlačidla medzi všetkými vozidlami, ktoré vo svete máte. V hornom pravom rohu máte stav financií, zelené polia na mape sú vaše a plodiny, ktoré na nich rastú tiež. Ak nerastie nič, vašou úlohou je zasadiť to a vybrať si medzi niekoľkými druhmi. Je dobré počítať, že každá plodina potrebuje svoj vlastný spôsob siatia, vlastný spôsob žatvy, ale tiež rôzne miesta, kde danú plodinu spracovať. Z písaného slova to môže vyznieť rôzne. Treba si to však vyskúšať. Ak sa hráčovi darí, môže si dovoliť kúpiť aj drahšiu a lepšiu techniku, zatiaľ čo staršiu môže predať. Na počutie spomínať poľnohospodárstvo v spojitosti s mladými ľuďmi vyznieva na smiech. Nakoniec sa však ku hre dostáva čoraz viac menších hráčov, ktorých zaujme trochu iná úroveň nutného premýšľania a logiku. Hra nemá úplne jasne definovateľný cieľ. Ide o zábavu, prosperitu a plnenie nie len bežných misií, osudov vami zasiatych plodín, ale tiež napríklad drobných misií po meste z vývesných tabulí.

Farming Simulator 2014
Snímkua z tutorial

15 je určite lepšia
Ak vychádza nová verzia, očakávame vždy lepšie a lepšie inovácie, vymoženosti a zachovanie tradície. Farming Simulator 15 je odsúdený na úspech, pretože je pokračovateľom úspešnej tradície a neprináša podľa môjho názoru nič degradujúce, skôr gradujúce oproti predchodcom. Lepšie grafické rozhranie, úvodný výber dvoch rozdielnych miest, naďalej dostupné doplnky stiahnuteľné cez internet za úhradu, či bezplatne, zároveň rovnaká hrateľnosť, čo je tiež plusom, keďže si tradičný hráč nemusí zvykať na zásadné zmeny.

Farming Simulator 2014
Ak vám nestačia úlohy, alebo potrebujete zarobiť peniaze, zoberte fušky, nájdete ich na tabuliach.

Ponuka obchodu je rozšírená a zmenená. V ponuke niektoré stroje predchádzajúcej hry chýbajú, naopak boli nahradené inými značkami a výber funguje inak. Celkové ovládanie hry sa zmenilo na veľké prehľadné tlačidlá, či skôr aktívne časti. Ovládanie je veľmi jednoduché, zapája aj ďalšie tlačidlá a klávesnica je tak zamestnaná aj mimo WASD + myš. Rozšírené možnosti v obchode dopĺňajú aj ďalšie možnosti hospodárenia. Ak máte dostatok peňazí, zadovážiť si môžete aj solárne panely, ktoré znižujú náklady a tvoria zisk. Veterná elektráreň a jednotlivé vrtule stoja veľa, no veľa aj prinášajú. Hra tak dostáva ďalší rozmer a možnosti zisku. Nakoniec sú vrtule orientačným bodom viditeľným z veľkej diaľky a prinášajú tak aj sekundárnu výhodu.

Farming Simulator 2014
Práca v plnom prúde

Niektoré nedokonalosti zostali
V prípade novej verzie som osobne čakal možno vyššiu inteligenciu zamestnancov. Pri jednotlivých úkonoch na poliach je možné pokračovať s najatým zamestnancom a nemusíte sa tak zdržiavať, lenže ten občas nevyhodnotí nevyhnutnosť rovnomernosti a pokračovania práce na poli, ak máte pole nepravidelného tvaru. Osobne by som však pri celom rozvíjaní zamestnanosti uvítal možnosť posielať vozidlá naprieč krajinou na základe príkazov, čo by dokázalo ušetriť mnoho času stráveného len cestovaním. Zostali aj niektoré nezmyselné chyby, ako napríklad zaseknutý stroj v múre, či viac nepoužiteľná vlečka, ktorá sa prevráti napríklad pri páde z kopca. Samozrejme, pád z kopca je možný len v prípade, ak priveľmi skracujete a robíte offroad s poľnohospodárskou technikou. Lenže rovnaké vlastnosti sa objavia aj pri bežných situáciách. Pochopiteľne, pri týchto názoroch treba vychádzať zz toho, že mám za sebou viac ako 20 hodín hrania.

Farming Simulator 2014
Traktori a technika sú vypracované do naozaj veľmi pekných detailov. 

Čo však určite potešilo?

  • stále tá istá dobrá hrateľnosť a nutnosť premýšľať
  • veľmi široký výber strojov a doplnkov
  • sloboda v rozhodovaní, čo budete robiť.
  • mierne lepšia grafika a rozhranie
  • v úvode dve rôzne mapy, nie jedna (v prípade základnej hry)
  • doplnenie možností o skleníky a obnoviteľné zdroje energie
  • pre menej znalých jazykov poteší prítomnosť kompletnej češtiny v celom rozhraní

Hru na Slovensko distribuuje Comgad.cz. Oficiálny dátum vydania je dnes 31. októbra a to v porovnaní s inými hrami pri vydaní za naozaj veľmi dobré ceny. V redakcii sme mali možnosť hrať hru pred vydaním, preto možno nedáva zmysel, ako je možné toľko strávených hodín hrania, k tomu ďalších pár hodín nechávania automatizovanej práce na poli, keď hra vychádza dnes.

Hra sa dá kúpiť online na Click2Play.cz, prípadne fyzicky v Gameexpres.sk