Ochrana počítača pred vírusmi: otestovali sme AVG Internet Security 2013

0
3151

AVG Internet Security 2013AVG patrí dlhodobo medzi to najlepšie, čo môžeme svojmu počítaču ponúknuť. Naše počítače si získal najmä obľúbeným a rozšíreným rozhraním bezplatnej ochrany AVG Free Antivirus. Oveľa bohatšie a cennejšie možnosti ponúka plná aplikácia, ktorú si ktokoľvek môže bezplatne vyskúšať v 30 dňovej skúšobnej verzii, ponúka plné možnosti komplexnej ochrany a máte tak sami možnosť sa presvedčiť, či je táto aplikácia presne to, čo potrebujete pre zabezpečenie počítača a internetu. Samotná 30 dňová verzia AVG Internet Security môže prekvapiť tým, čo všetko v počítači nájde. Zároveň však aj prekvapí niečím ďalším, keďže s mnohými problémami si dokáže poradiť a to všetko jednoducho aj pre menej skúsených užívateľov počítačov. Obsluhovať antivírus nie je naozaj ťažké a v prípade balíka AVG Internet Security dnes trochu zasondujeme a zoznámime vás s tým, čo ponúka.

AVG internet security 2013 recenzia

Príjemné a jasné rozhranie
Kto povedal, že na ochranu počítača je nutné poznať komplikovanú prácu s počítačom? V rámci inštalácie je dobré nechať sa viesť klasickým sprievodcom aký nechýba v každom programe. Čo je určite nesmiernou výhodou a dalo by sa povedať, že dnes už aj povinnosťou úspechu, celé rozhranie je v reálnom slovenskom jazyku. Aj po spustení programu sa netreba báť ničoho, pretože každá súčasť má svoj zmysel a pokaziť sa s touto aplikáciou v počítači naozaj nedá nič. Nakoniec, pokúsili sme sa s programom narábať tak, akoby sme ani nemali poňatia, čo robíme a aj napriek tomu sa nám nepodarilo nič v aplikácií pokaziť, alebo spôsobiť problém s následkami. Jasne a stručne pochopiteľná hlavná výberová obrazovka ponúka niekoľko hlavných okruhov, v ktorých je možné realizovať zabezpečenie počítača. Výhodou je, že nech už ste v akomkoľvek nastavení spustili kontrolný proces, stále môžete bez zrušenia kontroly vyjsť a nahliadnuť na iné možnosti, nastavenia a pustiť ďalší proces. Menej skúsený užívateľ si pokojne vystačí s jednoduchým rozhraním hlavnej ponuky a komu to nestačí, môže siahnuť na stále prístupný rozšírený režim v položke ponuky MOŽNOSTI, ale aj ako rozšírená voľba v každej jednej sekcii. Tie sú nasledovné:

AVG internet security 2013 recenzia

Počítač: hneď prvá možnosť v hlavnom výbere je najdôležitejšou časťou aplikácie, pretože vypína, alebo zapína celý program. Práve tu nájdete aj možnosť kontroly tzv Root-kitov. Do ktorejkoľvek časti kliknete, vždy sa objaví jej vysvetlenie a popis v dolnej tmavomodrej časti a tak sa vlastne ani nedá pomýliť v i tak jednoducho koncipovanom rozhraní.

Web: rozhranie WEB definuje rozsah ochrany internetového surfovania. Prednastavené nastavenia po inštalácií sú dostatočné a dajú sa považovať za správne a schopné brániť počítať pred vonkajšími vplyvmi. Nepochybne je dobré spomenúť, že súčasť tohto nastavenia s názvom LinkScanner Surf-Shield umožňuje sledovať a kontrolovať odkazy napríklad aj na facebooku a iných sociálnych sieťach, či sa pod nimi neukrýva falošný podvodný web, alebo vírusová hrozba. Podobné aktivity sú totiž čoraz bežnejšie.

AVG internet security 2013 recenzia

Identity protection: táto možnosť je vysvetlená pomerne stručne. V každom prípade však ide o súbor niekoľkých funkcií aplikácie, ktoré sa snažia brániť akémukoľvek zneužitiu vašej identity, mena, osobných údajov a podobne. To je však nutné chápať ako zneužitie údajov z chráneného počítača a nie z iných miest na internete.

Email: súčasť antivírusovej ochrany, ktorú nepochybne ocenia všetci tí, čo svoju poštu sťahujú priamo do počítača a z počítača aj odpovedajú. Všetka pošta sťahovaná do Outlooku a iných emailových klientov tak získa ochranu. Práve takto prijímaná pošta sa dá považovať za jedno z najväčších rizík a je celkom jedno, v akej miere je užívateľ ostražitý pri bežnom surfovaní. Mnoho spamu a podvodných správ obsahuje rôzne súbory, dokumenty, obrázky alebo prílohy v archívoch, ktoré neobsahujú to, čomu sa podobajú. Zväčša pri neznámych emailoch ide o vírus, problematické môžu byť aj podozrivé odkazy na neznáme stránky. Práve súčasť ochrany emailu bráni vstupu podobných príloh do počítača. Pokiaľ vaša schránka trpí problémom so spamom, v tejto sekcii tvorí niekoľko nastavení aj oblasť okolo nevyžiadanej pošty. Tí, ktorých znalosti v oblasti možno nazvať za pokročilé, si v podrobnejších možnostiach prídu na svoje vzhľadom na ďalšie možnosti blokovania pošty na základe kritérií, ako aj správu rôznych obmedzení.

Firewall: tradičný firewall, ako nazývame obranný systém počítača, by mal obsahovať každý počítač a každá sieť. Väčšina ilegálnych operačných systémov Windows XP firewall ochranu ani nemá aktivovanú. Firewall nebráni len vstupu vonkajších aplikácii do počítača, ale taktiež bráni samovoľnému spúšťaniu aplikácií v pozadí ako aj v zmenách v počítači bez vášho vedomia. Podobne, ako sa už štandardne deje v samotnom Windows 7, pred každou akciou si systém žiada potvrdenie. AVG aplikácií však na šťastie na rozdiel od Windows stačí naozaj len raz povedať a voľbu si zapamätá. Niektoré systémy Windows 7 majú veľmi krátku pamäť a tak spúšťanie niektorých aplikácií zdržuje okno so súhlasom, či voľbu spustenia myslí užívateľ naozaj. Voľba Firewall v aplikácií umožňuje aj jednoduché povolenie či zakázanie zdieľania súborov a tlačiarní vo vašom počítači prostredníctvom domácej siete.

Tlačidlo Opraviť výkon – aplikácia PC Analyzer: PC analyzer je menšou súčasťou AVG Internet Security. Práve rôzne procesy a chybné registre môžu mať za následok spomalenie počítača, preto sa hodí kontrola, či je naozaj všetko v poriadku. Celkom sa PC analyzer zaoberá témami ako sú chyby v databáze registrov, nevyžiadané súbory, poškodené odkazy a prerušené linky na rôzne súbory, ako aj pomáha riešiť problémy s fragmentáciou (rozdeľovanie súborov na disku podľa toho, kde je voľné miesto, čo výsledne pri používaní súborov spomaľuje počítač.) Aplikácia rýchlou analýzou vyhodnotí, ako na tom váš počítač je. Pre definitívnu opravu odporučí aplikáciu AVG PC Tuneup, ktorá je síce spoplatnená, no počas 15 dní je možné využiť trial verziu bezplatne.

AVG internet security 2013 recenzia

Aktualizácia vírusovej databáze
Aktualizovať antivírusový program je nutnosť azda pred každou hlbšou kontrolou. Aplikácia tak získa nové informácie o tom, ako rozpoznať nové a nové hrozby, ktoré sa vo svete objavili. Ide o rýchly proces bez zdržiavania a v histórii procesov je presne vidieť, kedy ste naposledy aktualizovali.

AVG internet security 2013 recenzia

Kontrola počítača
Chcete spustiť ihneď kontrolu počítača? Pre okamžitú kontrolu stačí kliknúť na tlačidlo KONTROLA IHNEĎ. Chcete si tiež vybrať, či má ísť o rýchli kontrolu, alebo hĺbkovú kontrolu? To všetko je dostupné a bez ďalšej nutnosti čokoľvek nastavovať máte k týmto voľbám prístup cez MOŽNOSTI. Vybrať si tak môžete napríklad aj konkrétny súbor alebo zložku na otestovanie. Ak sa vám nejaký súbor v počítači nezdá, jednoducho naň kliknite vo svojom počítači pravým tlačidlom a objaví sa tam aj ponuka kontroly antivírusovým programom AVG. Táto voľba je dnes štandard každého správneho software na ochranu počítača. Využijete ju napríklad pri nových súboroch, alebo prílohách od neznámych ľudí.

Niekoľko postrehov
Antivírusový balík AVG Internet Security 2013 určite poteší svojimi možnosťami. Stará sa nie len o ochranu počítača a súborov, ale tiež o bezpečnosť pošty a bezpečnosť internetu. Niekoľko procesov pritom môže bežať súčasne, keďže aplikácia je postavená tak, že umožňuje bez potreby viacerých okien spustiť viac navzájom prepínateľných úkonov. Navzájom sa procesy neovplyvňujú. Tí, čo obľubujú miniaplikácie na pracovnej ploche, možno siahnu po malej aplikácií AVG, cez ktorú je možné priamo spustiť kontrolu. O každom úspešnom aj neúspešnom ukončení testu, či nálezu je užívateľ informovaný tzv. bublinovou správou v oblasti dolného roku pri hodinách. Aplikácia umožňuje aj určitú mieru vlastných nastavení, napríklad ak chcete vlastnú zvučku pri narazení na vírus. V každom prípade program má svoju nápovedu (F1) v slovenčine a tak sa nemáte kam stratiť.

AVG internet security 2013 recenzia

Test odolnosti a odstraňovanie vírusov
Počas mnohých hodín testovania na neznámych stránkach, na rôznych portáloch, a pochybných zdrojoch, pri rôznych súboroch, dodatkoch k hrám, trainerom, spolu s rôznym druhom software, sa nepodarilo naraziť na príliš veľké hrozby. Svoj podiel má na tom neustále zdokonaľovanie samotných vyhľadávačov a tak je skôr nutné sa na infikované stránky dostať cez iné, na vírus naraziť cez skrytý súbor, alebo si ho nechať poslať. Antivírus nesklamal ani pri niekoľkých testoch rôznych vírusov a súborov, ktoré je možné na internete aj pod označením vírus stiahnuť. AVG reaguje ihneď po kliknutí na *.ZIP archív v snahe stiahnuť ho. Pokiaľ je v ňom vírus, okamžite súbor prečistí a hrozbu blokuje. Niekoľko opakovaných testov prebiehalo aj v snahe prekabátiť ochranu. Antivírus rozpozná vírus ihneď aj v takom prípade, že súbor s vírusom premenujete z vymyslenej prípony na nejakú reálnu a spustiteľnú. Ihneď, ako by malo ísť o spustiteľný formát, sa aktivuje ochrana.

AVG internet security 2013 recenzia

Odstraňovanie vírusov nie je na šťastie nič komplikované. Každá infekcia ponúka zobrazenie detailov, kde môžete priamo vybrať, ktorý problém vyriešiť a ktorý nechať. Sú totiž prípady, kedy sa vám nehodí, aby antivírus vírus zmazal. Napríklad ak s ním pracujete úmyselne, alebo potrebujete aplikáciu, ktorej súčasťou je vírus. Samotný užívateľ si teda vyberá, ktoré hrozby vyliečiť.

AVG internet security 2013 recenzia

Pre menej náročného užívateľa, rovnako ako pre náročného užívateľa program funguje jasno, rovnako ako jasné jeho ovládanie, funkcie, a nehovoriac o prínose pre váš počítač. Pokiaľ budete hľadať aplikáciu priamo u výrobcu, potom siahnite po tomto odkaze k súborom software AVG antivírusovej ochrany s názvom AVG Internet security 2013.