Mobilná aplikácia Viamo umožňuje posielať peniaze cez telefónne čísla

9
4022

VIAMO Tatra bankaHneď dve banky prišli pred pár dňami s novinkou s názvom VIAMO. Na oficiálnych stránkach tejto aplikácie sú pritom obe vedľa seba aj spomínané, vlastne ako jediné, čo túto novinku ponúkajú, o čom nás presvedčili aj vo svojich reklamách uvedených takmer naraz aj na TV JOJ a aj na Markíze. Hneď v ten deň sme sa dozvedeli o novinke aj z hlavného večerného spravodajstva, akoby šlo o zaplatenú reklamu. Kým hovorkyňa modrej banky bola výraznejšia, hovorkyňa trojfarebnej banky bola krátko a aj názov jej banky blikol len na sekundu a pol. Hoci nejde o svetovú novinku, možno ju hodnotiť ako zaujímavý nástroj pre tých, ktorí naozaj riešia každú korunku a tak chcú mať uchránené aj tie najmenšie dlhy ľudí okolo seba. Podmienky, ktoré z reklamy však nie sú hneď jasné, sú však podstatné. Nutnosťou je smartphone, ktorý nemá každý a napríklad z našej redakcie len jeden jediný človek. Druhou podmienkou je vlastniť v danej banke účet a mať ho spojený s vašim telefónnym číslom. Ak chcete prijímať peniaze, nie je nutné mať VIAMO a smartphone, ale ak chcete posielať a cvaknúť kamošovu cestu do nemocnice, potom si nainštalujte do svojho múdreho telefónu aplikáciu VIAMO, ktorú nájdete na stránkach: www.viamo.sk

Zriadenie a registrácia VIAMO
Registrácia prebieha rýchlo a hladko na stránkach: https://my.viamo.sk, kde zadáte svoje telefónne číslo v slovenskom, alebo medzinárodnom formáte a ochranný kód. Na zadané číslo príde overovací odkaz. Následne vás čaká okno pre zadanie osobných údajov. Nasledovné okno slúži pre výber banky, v ktorej máte svoj účet. Pri účte VÚB sa prihlasujete do rozhrania ebanky a potvrdíte platbu 0,01 EUR. Pri Tatra banke sa len prihlásite a potvrdíte, že ste majiteľom konkrétneho účtu. VÚB má aj špeciálne podmienky, s ktorými treba súhlasiť. Po splnení tejto podmienky sa dostanete ku aktivácií aplikácie na zariadení, jej stiahnutí a spustení. My.viamo.sk funguje aj ako váš účet, kam sa môžete prihlásiť a spravovať údaje, bankové účty a aplikácie. Aplikácia si vyžiada overenie emailu z dôvodu neskoršieho generovania zabudnutého hesla a pod. Samotná aplikácia po spustení žiada PIN pre odoslanie každej jednej platby. Bez PINu nie je možné odoslať žiadnu hotovosť. Z nápovedy sa komplikovane dozviete, že PIN, ktorý je nutný na prevod financií nie je PIN z vašej karty, ale celkom nový štvormiestny kód, ktorý sa zadáva pri zriadení aplikácie. Zmeniť ho je možné len zrušením existujúcej aplikácie a reinštaláciou. V rámci rovnakej banky je prenos okamžitý, presun do inej banky sa môže ako tradičná platba prejaviť až na druhý deň. Dá sa predpokladať, že časom pribudne aj iná banka, ako len tieto dve.

Telefónne čísla a bankové účty k nim
Napriek snahe o zodpovedanie otázok každej z bánk sa nedozvedáme, čo v prípade, ak pošleme peniaze na niekoho telefónne číslo, ktoré nie je spojené so žiadnou bankou, prípadne ak pošleme peniaze na telefónne číslo niekoho, čo má dva účty vo VÚB a jeden v Tatrabanke, či v Prima banke, v mBank a podobne. Otázne je, kam peniaze prídu a či vôbec dorazia, ak mám účet napríklad len vo FIO banke. VIAMO totiž sľubuje úspešné prijatie peňazí aj pre toho, čo má účet v inej banke ako Tatra banka a VÚB. V tom prípade to znamená že existuje databáza s našimi menami, telefónnymi číslami a k tomu všetkými bankovými účtami všetkých na Slovensku. K nej má prístup mobilná aplikácia pre možnosti overenia. Banky tak údaje zdieľajú, hoci sme si mysleli, že niečo také nie je. Žiaľ, VIAMO nás presvedčilo, že tento druh databázy existuje. Ak dokáže len na základe čísla vyhľadať účet, pričom rôzne banky využívajú údaj „telefónne číslo klienta“ v rôznom rozsahu, potom zrejme naozaj ide o databázu, prípadne sa všetky banky dohodli na špeciálnom výstupe, ktorý reaguje až na základe zadania čísla a hľadania zhody s menom. To by bol ten lepší prípad.

Download aplikácie:
Google Play a VIAMO VÚB – https://play.google.com/store/apps/details?id=sk.vub.viamo
Google Play a VIAMO Tatra Banka – https://play.google.com/store/apps/details?id=sk.tb.viamo.

Informácie: obe aplikácie majú okolo 1,7 MB, vyžadujú Android 2.2 a viac a sú FREE.

Comments are closed.