Medzierka medzi zubami: slávni a bohatí s medzerou a jej odstránenie

0
7068

Malá MadonnaMedzierka medzi zubami je v texte známej slovenskej pesničky a údajne je pre niektorých mužov sexi. Nikdy sme takýchto mužov nenašli, hoci o nich módne časopisy hovoria. Spojenie, že táto drobná nedokonalosť horného chrupu môže byť sexi, sa objavilo pri prvých pri fotografiách modelky Brigitte Bardot, ktorá bola krásna aj bez tohto malého priestoru medzi hryzákmi. Po nej druhá najznámejšia majiteľka tejto špeciality je Vanessa Paradise, no tvárou je nepochybne pre súčasnú generáciu najznámejšia tá z britských ostrovov. Jej majiteľka je Georgia Jagger a poznáme niekoľko ľudí, ktorí keď počujú jej „Get the London look“, vrhajú ovládač do televízora. Po londýnskom vzhľade netúžim možno jednak preto, že som muž a jednak preto, že ma neláka. (foto: Madonna za detských čias)

Odstránenie medzierky medzi zubami
Pokiaľ nie ste zmierení so stavom svojho chrupu, takmer vždy je možný zásah čeľustného ortopéda. Pomocou strojčeka, alebo iného zákroku je možné posunúť zuby, pokiaľ je medzera spôsobená krivým rastom niektorých zo zubov. Vypĺňať priestor a upraviť tak vzhľad zubu sa dá aj korunkami. Treba však počítať, že takáto úprava môže byť viditeľná v iným odtieňom. Medzizubný priestor môže byť problémom pre tých, čo holdujú jedlu a ponúka tak príležitosť na zaseknutie zvyškom, či zraneniu ďasna. Sú prípady poškodenia zubu, alebo zranenia, kedy do medzierky vkĺzla lyžička, kosť, či iný predmet pridržiavaný v ústach. Ako vždy, i tieto problémy sú individuálne. Medzi prednými zubami môže v medzierke vyrastať uzdička, ktorú môže odstrániť stomatológ. Neodstraňuje sa u neplnoletým, keďže ich chrup a ďasná sú ešte stále vo vývine.

Ďalšie prípady vzniku medzierky
S medzierkou sa stretávame v prípade krivému rastu zubov a v niektorých miestach pri ich vzďaľovaniu ďalej od seba, vďaka ich tvaru a veľkosti celej hornej čeľuste. Rovnako tak sa s ňou stretávame v prípade vytrhnutia iného zubu. Vtedy sa môže objaviť jav, kedy sa posúvajú iné zuby na voľné miesto a medzi ostatnými zubami sa tak vytvárajú voľné priestory. Toto posúvanie sa u niekoho deje počas niekoľkých mesiacov, u iných celé roky. Obmedziť tento jav je možné pomocou mostíka medzi dvoma zubmi, aby sa vyplnil priestor. Taktiež zubnou protézou. Ide však v prípade protéz (skrutkovacie zuby) o často nákladné procedúry.

Slávne osobnosti a celebrity
Nemáme však nič proti medzierkami v chrupe a už vôbec si nedovoľujeme hodnotiť ľudí len podľa chrupu. Medzierka medzi zubami je pre niektoré celebrity dokonca rozpoznávacím znakom a značkou. Hviezdy a známe osobnosti, ktoré sú známe svojou medzierkou, a nijako proti nej nikdy nebojovali, prípadne dlhé roky s ňou fungovali bez problémov, sú napríklad:

Amy Winehouse,
Anna Paquin,
Anthony Anderson
Arnold Schwarzenegger,
Brigitte Bardot,
Carl Cox,
Celia Cruz,
Condoleezza Rice,
Denis Leary,
Eddie Murphy,
Elijah Wood,
Ernest Borgnine,
Esther Rolle,
Chris Martin,
Jane Birkin,
Jorja Fox,
Lara Stone,
Laurence Fishburne,
LeAnn Rimes,
Madonna,
Michael Peter Balzary,
Michael Strahan,
Natalie Cole,
Oliver Stone,
Ron Howard,
Samuel Lee Jackson,
Sandra Bernhard,
Seal,
Vanessa Paradis,
Woody Harrelson,
Zac Efron a mnoho ďalších. Takže ak máte medzierku medzi zubami, nie ste v tom sami.