Svetoznáma Joy Fieldingová na Slovensku!

0
1402

Joy Fielding od IKAROznačujú ju za kráľovnú kanadského trileru. Jej knihy sa vo svete predávajú v miliónoch, preložené boli v desiatkach jazykov. V slovenčine vyšlo od nej 20 kníh, z ktorých sa predalo vyše 270.000 kusov, čo sa podarí máloktorému zahraničnému autorovi. Kráľovná kanadského trileru Joy Fieldingová je na Slovensku a nevylučuje, že niektorá jej kniha sa bude odohrávať v Bratislave.

„Spisovateľ musí byť vždy pripravený a chopiť sa každej príležitosti,“ myslí si Joy Fieldingová. Aj preto si už do batožiny zbalila mapu Bratislavy, ktorú mala na hotelovej izbe. V nedeľu sa takmer dve hodiny prechádzala po našom hlavnom meste so sprievodkyňou a Bratislava jej učarila. „Možno niektorú svoju ďalšiu knihu umiestnim do Bratislavy, tak ako som povedzme príbeh Teraz ju vidíš zasadila do Írska,“ dodala s úsmevom Joy.

Bozk od Elvisa Presleyho
Kedysi hrala v Hollywoode, v televízii i v divadle. V jednej epizóde Gunsmoke dokonca pobozkala Elvisa Presleyho. V ktorej svojej sfilmovanej knihe by si najradšej zahrala? „Asi by to bola Marcy z poslednej knihy Teraz ju vidíš, hoci neviem, či by som skôr nemala hrať jej mamu (smiech),“ prezradila úspešná spisovateľka, ktorej viaceré knihy boli sfilmované. „Ale napríklad aj Jane v hite Uteč, Jane!…ale vlastne ktorúkoľvek hlavnú hrdinku z mojich kníh, pretože som ich vytvorila, vymodelovala a viac-menej sa s nimi už stotožnila.“ Po chvíli Joy ešte s úsmevom dodáva, že filmový producenti sa však nejdú pretrhnúť, aby jej nejakú tú rolu ponúkli:)

 Joy Fielding

Prečítajte si celý rozhovor so svetoznámou Joy Fieldingovou.

Joy Fieldingová o sebe

Môj obľúbený spisovateľ: Philip Roth
Obľúbený film: Originálny film nakrútený podľa románu Jacka Finneyho Invázia lupičov tiel, o mysterióznej nákaze, ktorá od základu zmení správanie ľudí. A Krstného otca som videla vždy, keď išiel v telke.
Životné krédo: Buďme láskaví.
Človek, ktorého najviac obdivujem: Určite moja matka, ktorá zomrela veľmi dávno. A v súčasnosti môj manžel.
Najdôležitejšia vlastnosť: láskavosť, humor, inteligencia a ochota počúvať.
Moje najväčšie plus: pravdepodobne zmysel pre humor…a že viem rozprávať celkom dobré príbehy.
Čo viem o Slovensku: Žiaľ, veľmi málo. Skôr som z Československa poznala Kunderu, Seiferta, Havla a Josefa Škvoreckého, ktorý založil v Toronte v roku 1971 exilové vydavateľstvo ´68 Publishers.