Rok vinohradníka a vinára, zaujímavá kniha aj pre laikov

0
2456

Rok viniča knihaTakáto kniha tu ešte nebola. Ako vôbec prvá u nás sa ucelene venuje pestovaniu viniča i vinárskym činnostiam. V edícii Praktické rady záhradkárom vyšla ďalšia užitočná príručka plná praktické tipov, návodov, odporúčaní a to všetko na vyše 200 plnofarebných stranách. Novinka Rok vinohradníka a vinára je zameraná na pestovanie hrozna a výrobu vína. Radami a postupmi prác pri sadení a starostlivosti o vinohrad, ako aj pri príprave vína sa chronologicky po mesiacoch venuje uznávaný slovenský odborník Štefan Hronský.

Pritom na Slovensku je už vyše 3000 rokov tradíciou pestovanie viniča hroznorodého a výroba vín. Slovenské vína sú známe po celom svete, a to aj napriek tomu, že naša krajina leží na takmer najsevernejšej hranici pestovania viniča na starom kontinente.
Najpopulárnejšie sú najmä odrody Veltlínske zelené, Müller-Thurgau, Rizling vlašský, Frankovka modrá, Svätovavrinecké a Cabernet sauvignon. „Neopakovateľnosť slovenských vín spôsobuje originálne vnútrozemské podnebie a pôdna rozdieľnosť s jedinečnou topoklimatickou variabilitou,“ vysvetľuje profesor Ivan Hričovský, garant edície Praktické rady záhradkárom.

Kniha Rok vinohradníka a vinára pomôže pri dopestovaní kvalitného hrozna a spracovaní vína. Ak chcete mať kvalitné víno, musíte poznať anatomickú stavbu hrozna i jeho chemické zloženie – obsah jednotlivých látok v hrozne, ich vplyv na kvalitu muštu a následne vína. Kniha by nemala chýbať v knižnici žiadneho pestovateľa hrozna, je vhodná najmä pre záhradkárov, menších pestovateľov vinohradu a malopproducentov vína.

Rok viniča vnútro

V knihe nájdete cenné informácie o raste a vývine viniča, kapitoly predstavujú odrody a rozdeľujú ich podľa použitia.
Pestovatelia hrozna, najmä začiatočníci a menej skúsení, nájdu v knihe postupy rezu viniča, termíny, techniku a organizáciu rezu.
Autor vysvetľuje tvarovanie dreva a vplyv rezu na rast, úrodu a kvalitu hrozna. Cenné informácie čitateľ nájde v časti knihy o vedeniach viniča, vysádzaní a ošetrovaní, nárokoch na vodu, o ochrane pred škodlivými vplyvmi.
Štefan Hronský sa venuje aj téme zberu hrozna, dozrievaniu, typom zrelostí, ako aj rozmnožovaniu a špeneniu viniča.

Tretia časť knihy Rok vinohradníka a vinára sa sústreďuje na vinárske činnosti. Zloženie hrozna, rast, zretie, hodnotenie pred spracovaním a požiadavky na kvalitu pre výrobu rôznych vín. Zaujímavé sú aj kapitoly o kvasení muštu, zretí vína, oxidačných a redukčných procesoch, filtrácii vína a zákaloch a cudzorodých látkach vo víne. Autor v závere venuje pozornosť filtračným materiálom, fľaškovaniu vína, popisuje rôzne choroby, chyby a nedostatky vína, ako aj hodnotenia a ochutnávky. V tejto časti sa zaoberá aj stručnou charakteristikou niektorých odrodových vín a vhodnosti ich podávania k jedlám.

Rok vinohradníka a vinára je mimoriadne užitočným radcom v malom i veľkom vinohrade, vďaka ktorému môžete mať oveľa bohatšiu a kvalitnejšiu úrodu.