Taurín v energetických nápojoch: z čoho naozaj pochádza?

0
28483

V poslednom čase sa objavuje šíriaca sa správa o tom, čo naozaj obsahujú známe energetické nápoje a z čoho tieto látky získavajú. Taurín, kyselina 2-aminoethansulfonová, ktorý mnoho známych značiek tohto druhu nápoja obsahuje, získal svoj názov podľa latinského pomenovania býka Taurus. Taurín má účinky, ktoré napomáhajú činnosti svalov, zbavuje úzkosti a únavy. Taurín je tvorený organickými molekulami, čiže svojim spôsobom ide o prírodný produkt. Nejde však o látku živočíšneho pôvodu a vyrába sa synteticky.

RedBull plechovka

Celkom po prvý krát ju objavili v býčích spermiách alebo v býčej žlči. Obsahujú ho však aj v malej miere črevá ľudí, mäso a ryby. Obsahujú ho naše kosti a hlavne srdcový sval. Súčasná veda však vie taurín získať aj z iných molekúl, ktoré nemusia pochádzať z akéhokoľvek zvieraťa. Tým pádom sa nemusia zarytí vegetariáni obávať, že pitím energetických nápojov porušujú svoje presvedčenie o konzumácií akéhokoľvek živočíšneho produktu. Už samotný Red Bull v minulosti vyhlásil, že nemá záujem prísť o početnú základňu svojich zákazníkov medzi vegetariánmi tým, že by im podsúval živočíšny produkt.

Spermie, alebo nie?
Facebookom aj internetom sa šíri informácia o tom, že údajne americkí vedci objavili obsah priamo býčích spermií a býčieho moču, avšak žiaden z týchto článkov neuvádza poriadny zdroj a skutočnú výskumnú inštitúciu zodpovednú za výskum. Dojal dokonca aj virálny príspevok českej televízie Prima. Ďalšie zdroje tvrdia, že nešlo o amerických vedcov, ale výskumný ústav Longhorn Cattle Company. Iné zdroje túto firmu prezentujú ako len dobytkársku spoločnosť zaoberajúcu sa chovom. Množstvo webov, ktoré článok prezentujú ako pravdivý, si však neuvedomili, čo spôsobili len tým, že neprofesionálne kopírujú jeden od druhého. Pôvodcom 1. aprílového žartu z roku 2014 je magazín nsnbc.me, kde sa objavila pomerne rozsiahla informácia upravená tak, že by tomu uverili určite mnohí. Zrejme odtiaľto sa ďalej hoax-žartík šíril ďalej a dostal sa až na Facebook.

Prečo názov Taurín
Taurín je dôležitý pri vývoji očnej sietnice a nervovom systéme, taktiež pri vývoji detí, ktoré ho získavajú v materskom mlieku. Jediný dôvod, prečo sa látka volá taurín je, že bola po prvý krát objavená práve v žľazách býkov a až následne sa objavila v ďalších tkanivách. Naďalej zostáva riskantným častá konzumácia tohto druhu nápoja. Pre obsah cukru, zvyšovanie srdcovej činnosti a tiež pre obľúbenosť v kombinácií s alkoholom. Veľmi nesprávne je však tvrdiť, že sa býčie spermie priamo ako látka používajú pri potravinárskej a kozmetickej výrobe. V prvom rade je nutné medzi novinármi pochopiť, čo je to taurín a následne potom už nie je senzáciou predtým plánovaný článok.