Recenzia knihy: Pracujúca mama, návod na prežitie vydavateľstva Noxi

0
1783

Pracujúca mama, návod na prežitieKniha Pracujúca mama s podtitulom Návod na prežitie je jednou z knižných noviniek prvého kvartálu roku 2013. Nepochybne nájde aj na malom Slovensku úspech, ktorý zaznamenala v zahraničí a prevažne v USA. Môže za to osobitý prístup autoriek Suzanne Riss a Teresy Palagano, ktoré vytvorili presne tak, ako názov napovedá, slušný a aj úprimný návod na to, ako prežiť materstvo pracujúcej mamičky pred, aj po tehotenstve. V dnešnom hektickom svete, v ktorom ak sa neponáhľate, tak nemáte, možno podobné návody nájsť v hojnejšom počte, no len niektoré vás oslovia prístupom a originalitou. Dokonca aj keď je kniha zahraničným prekladom do slovenčiny, sedí aj na mamičky z našich končín. Prečo? Riešia totiž podobné problémy, majú podobné obavy a pocity.

Príprava na materstvo a jeho priebeh postupne
Už úvodné stránky knihy začínajú, ako inak, tehotenstvom a prípravou okolia aj vo svojej práci na fakt, že ich na nejaký čas opustíte. To, že ide o knihu písanú z reálnych skúseností je možné vycítiť z rôznych situácií, prípadne už len z tej, že naozaj majú mamičky obavy z toho, prezradiť tehotenstvo vlastnému šéfovi, či niektorým kolegom. Pokiaľ budúca mamička odmietala odborné knihy, táto jedna ich dokáže čiastočne zastúpiť v oblasti odporúčaní, ako sa stravovať, čo nosiť a obliekať v priebehu tehotenstva a aj po ňom. Neprikazuje nič, avšak prináša vhodné odporúčania a na čitateľovi (zrejme prevažne na čitateľke) závisí, čo všetko si vezme k srdcu. Kniha vás nepresvedčí, že tehotenstvo a mamičkovské povinnosti sú bezproblémové, ale na rovinu povie pravdu. Práve taký druh pravdy, ktorý som osobne v posledných dvoch knihách o plánovaní rodičovstva nenašiel.

Späť v práci
Dôležitá časť knihy prináša pravdy, fakty a dá sa povedať rozsiahly manuál rôznych inšpirácií a odporúčaní, na čo myslieť po návrate do práce. Cez jasle, či opatrovateľku vyriešená starostlivosť o dieťa je zásadný krok v živote mamičky a rozhodnutie zveriť svoje dieťa do pravidelnej krátkodobej starostlivosti niekomu inému nemusí byť vôbec jednoduché po stránke citovej, po stránke dôvery a aj stránke finančnej. Zopár strán sa zaoberá práve oblasťou plánovania fungovania vzťahu opatrovateľky a mamičky. Nechýba niekoľko faktov a často aj spomínanie pocitov iných mamičiek spoločne s percentami prípadov a názorov. Práve z výsledkov prieskumu iných mamičiek čerpá kniha vo vedľajších častiach, či oddelených stránkach. Nejedna mamička počas nástupu do práce zažíva mnoho problémov, potrebuje flexibilnejší čas a ústupky. Aj touto podstatnou častou materských povinností pracujúcich mamičiek sa dostávame k ďalšej kapitole, ktorých je celkom v celej knihe desať. Je totiž dobré mať spojencov, priateľov a aj cez nich plánovať svoje plány, záložné plány a tiež záložné plány záložných plánov. Aspoň takto to podali autorky knihy. Nie v tejto knihe nenájde to, čo potrebuje mamička, ktorá zostáva s dieťaťom doma. Je naozaj orientovaná od základu na mamičky žijúce v uponáhľanom svete, ktoré zrejme nemajú na výber a práca je spôsob, ako si zadovážiť všetky potreby, hoci cítia previnilosť, ak nie sú pri svojom dieťati. Aj tieto pocity sú spomínané ako pocity veľkého počtu matiek, pritom pochopiteľné a pomerne bežné.

Deti s vlastnou hlavou
Od malých detí sa postupne dostávate k starším deťom, mení sa obsah, potreby mamičiek, ale aj potreby detí, náročnosť starostlivosti o nich, ale aj obsah dňa rodiny s rastúcimi deťmi. Kniha sa zaoberá vlastne všetkými etapami vývoja dieťaťa spoločne s kariérou pracujúcej matky až do veku tíneďžerov. Že ide o modernú a aktuálnu knihu dosvedčujú aj viaceré stránky putujúce spoločne s vyspelosťou detí. Nezabúda sa totiž na vzťahy rodičov a detí v čase, keď sa venujú mnohým aktivitám, riešia vzťahy, priateľov, majú svoj svet a prejavujú sa už aj na internete. Facebook či Twitter, vaše dieťa je online a zdieľa svoj vlastný obsah. Odmieta si vás pridať medzi priateľov (zvláštne, že sa tomu rodičia stále dokážu diviť a na dieťa hnevať), alebo máte iné problémy? Možno aj tých vašich sa týka niektorá z tém v tejto 144 stranovej publikácií.

Záver
Zaujímavá knižka môže byť výnimočným a ideálnym darčekom pre mamičku, ktorá sa obáva tehotenstva a komplikácií v práci, prípadne sa trápi otázkami ohľadom pracovnej budúcnosti. Ponúka mnoho odpovedí na riešenie a vykľučkovanie z rôznych situácií, trefne sa zaoberá plánovaním záložných plánov, ponúka pohľady čísiel z prieskumov a v percentách na viacerých stranách vidieť, ako na tom boli v čase prípravy publikácie iné matky. Možno jediné, čo sa dá vytknúť tejto publikácii, je brožované vydanie bez pevnej väzby. Pritom ma zrejme poopraví nejedna skúsená mamička, že práve to sa hodí viac pre ne a ich kabelky, využívajúc pružnosť a lepšiu prenášateľnosť knižky. Dobre, beriem. Nuž teda ak toto nie je mínus, tak potom máte jasno, akého pomocníka a radcu si zadovážiť, pokiaľ máte obavy zo zvládnutia zásadnej zeny v živote. Na záverečných stranách je možné nájsť tri vzory rôznych žiadostí upravených do slovenskej podoby, ktorými si splníte povinnosti voči zamestnávateľovi.

Súťaž
Chcete vyhrať túto knižku? Môžete skúsiť šťastie v súťaži, ktorú sme spustili s bábätkovským magazínom Babatko.eu. Stačí len zodpovedať štyri jednoduché úlohy a poslať ich do redakcie.