Radičová: Veľké ryby sú u nás nepostihnuteľné! Krajina hrubých čiar

0
1111

Krajina Hrubých čiar, IKAR„Ak niekoho nemám rada, tak nemám v obľube ľudí, ktorí sa vozia do práce po dunajskej hrádzi so zákazom prejazdu motorových vozidiel, či sa vyjadrujú spôsobom, ako keď Trnka hovoril o trtošení a pregrciavaní.“ Aj túto vetu nájdete v novej knihe bývalej premiérky Ivety Radičovej, ktorá vyšla práve dnes.
V novinke Krajina hrubých čiar ostro a bez ružových okuliarov predkladá svoje názory na éru mečiarizmu, kauzu Gorila, voľbu generálneho prokurátora, rozpad Česko-Slovenska i ďalšie politické kauzy. Ponúka tiež pohľad do zákulisia vnútornej politiky.

„Občanom sa môže zdať, že voľba generálneho prokurátora sa týka len politikov,“ píše I.Radičová. „Pravda však je, že sa týka všetkých občanov, pretože v konečnom dôsledku ide o fungovanie práva a spravodlivosti, o vymáhateľnosť práva pre všetkých a o rovnosť všetkých občanov pred zákonom, bez ohľadu na ich majetok, moc, vplyv a spoločenské postavenie.“

Podľa Radičovej sú u nás veľké ryby a biele goliere jednoducho nepostihnuteľné, generálna prokuratúra zastavila viaceré veľké kauzy. „Nedostatkov je veľa a celé sa to skoncentrovalo v osobe generálneho prokurátora pri jeho voľbe, keď sa riešila otázka, či pokračovať rovnakým spôsobom, alebo sa má urobiť zmena na tomto poste,“ tvrdí expremiérka.

Radičová a jej dcéra

© foto: IKAR 2013

V knihe spomína aj ďalšie mená ako Fico, Dzurinda, Sulík, či Mikloš… Spomína na chvíle od zoznámenia so Stanom, cez Ofxord, pomlčkovú vojnu v 90.rokoch, rozdelenie štátu a magické reči, kto na koho dopláca, až po prácu v treťom sektore a zážitky s Rómami. Najzaujímavejšiu časť však tvoria názory a postrehy k voľbe generálneho prokurátora, rozpadu vlády, o eurovale a prezidentskej kampani, či o spise Gorila.

Radičová stále dostáva ponuky, aby kandidovala na post prezidenta, čo však odmieta. „Nesmierne si vážim podporu ľudí, ale v súčasnosti som presvedčená, že do politiky nevstúpim. Už som sa rozhodla,“ povedala expremiérka, ktorej dnes vychádza kniha Krajina hrubých čiar.