77 slovenských NAJ – knižná novinka o krásach Slovenska

0
1430

77 naj SlovenskoNajkrajšie mestá, hrady a zámky, najúžasnejšie vrchy, doliny, či jaskyne. Slovensko patrí medzi malé krajiny, no na jeho územie sa zmestí toľko hodnôt a krás! Dokazuje to nová kniha 77 NAJ Slovensko od skúseného autora a fotografa Jána Laciku. V tejto knihe tie krásy predstavuje v koncentrovanej podobe, zahŕňa to naj, čo môže nádherné a rozmanité Slovensko ponúknuť.

Skúsený geograf, cestovateľ a fotograf Ján Lacika vybral najhodnotnejšie mestá, hrady a zámky, sakrálne pamiatky, stavby ľudovej architektúry… Kniha 77 NAJ Slovensko obsahuje krásne fotografie, pútavý text plný zaujímavých a užitočných informácií a na dôvažok ponúka aj balíček vstupeniek a iných výhod pre všetkých, čo chcú nielen čítať, ale aj zažiť na vlastnej koži.

77 naj Banská Štiavnica

V knihe nájdete prehľadne usporiadané tieto kapitoly:
Naj mestá a medzi nimi Banská Štiavnica, Kremnica, Bardejov alebo Skalica.
Naj hrady a zámky –
Bojnický zámok, Hrad Červený Kameň, Ľubovniansky hrad, Oravský hrad, Spišský hrad, aj Strečno.
Naj cirkevné pamiatky – tu nájdete napríklad Chrám sv. Mikuláša v Bodružale, Drevený artikulárny kostol v Kežmarku, Katedrálu sv. Emeráma v Nitre i Spišskú Kapitulu.
Naj múzeá a galérie (Múzeum vo Svätom Antone, Oravská galéria, Aponiho múzeum v Oponiciach, Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach ai.)
Naj ľudová architektúra ako je Múzeum slovenskej dediny v Martine, Múzeum liptovskej dediny v Pribyline, Skanzen vo Svidníku, Špania Dolina, Habánsky dvor vo Veľkých Levároch, Brhlovce, Čičmany, Plavecký Peter, Podbiel a ďalšie.
Naj technické pamiatky ako Kysucko-oravská železnica, Mlyny Malého Dunaja, či Soľné a opálové bane.
Naj vrchy, Naj doliny a Naj jaskyne a skaly
Naj živá príroda – Arborétum Mlyňany, Badínsky prales, Oravské rašeliniská, ale aj Parížske močiare

V médiách sa objavuje mnoho rebríčkov NAJ vyberajúcich najkrajšie, najväčšie, najhodnotnejšie či inak superlatívne. Zostavujú ich odborníci, ale aj laici, ktorí sa zúčastňujú na rozličných anketách. Táto kniha predkladá svoje slovenské naj, ktoré je takisto do značnej miery subjektívnym hodnotením Jána Laciku,  no jeho mnohoročné skúsenosti s poznávaním slovenskej krajiny posúvajú celú záležitosť predsa len do objektívnejšej polohy.

Pozrite si zopár strán z tejto nádhernej knihy.