V Rakúsku objavili hľadané tajné nacistické tunely a komplex

0
4404

mauthausen, Foto: Gmouritz, Flick.comCelé desaťročia od II. svetovej vojny čakali tajné tunely na odhalenie. Až teraz sa podarilo nájsť ťažkými kamennými blokmi zaťažené vstupy do tunelov, v ktorých podľa medializovaných informácií mali vznikať tajné zbrane nacistického Nemecka. Jeho predstavitelia zrejme celý komplex chodieb zabarikádovali a ukryli v závere vojny, aby sa ich výskum, či úspechy nedostali do rúk nepriateľa. Mestečko Sankt Georgen an der Gusen tak zrejme opäť ožije, tentoraz však na verejne prístupných mapách zaujímavostí II. svetovej vojny.

Rodná krajina Adolfa Hitlera nie ďaleko od mesta Linz na severe krajiny mala niekoľko známych miest, kde pôsobili nacistické vojská, výskumníci a nachádzal sa tu aj koncentračný tábor, ktorý mohol byť pokojne zdrojom pracovnej sily pre výstavbu technicky náročného systému chodieb. Dodávky bezplatnej pracovnej sily mali prichádzať priamo z koncentračného tábora Mauthausen-Gusen (na fotografii), ktorý bol údajne spojený s týmto komplexom. V ňom sa mali nájsť aj pozostatky ľudí, ktorí mohli byť uväznení v spleti tunelov zaživa. Pokiaľ by to bola pravda, je veľmi pravdepodobné, že zanechali denník, či zápisky o svojej činnosti. Medzi nadšencami pre objavy tohto druhu panuje názor, že ide o vedcov, alebo technikov.

Výrobňa tajných zbraní a technológií

Celé desaťročia nám boli známe rôzne konšpiračné teórie, ako aj teórie o tom, ako veľmi bol Hitler blízko k objavu vlastnej atómovej bomby, ktorou by celkom zvrátil priebeh vojny. Existujú predpoklady, že toto novo objavené miesto najmä vďaka vedcovi Andreasovi Sulzerovi, mohlo slúžiť na vývoj technológií. Stavbou sa má podobať na iné veľmi podobné konštrukčne aj funkčne miesto známe ako B8 Bergkristall. Samotný Sulzer vychádzal pri hľadaní tohto miesta z hlásení amerického špióna CIA, ktorý hovoril o existencií utajovaných zbraní a ich vývoja, ale tiež zo zápiskov fyzikov, ktorých najalo nacistické Nemecko na výskumné účely. Neskôr mala prítomnosť tunelov odhaliť aj zvýšená radiácia pri terénnom výskume priamo v miestach v okolí Sankt Georgen an der Gusen.

Celé okolie bolo počas vojny v pohybe
Miestne hory a rovina boli a zrejme stále ešte sú prešpikované tunelmi. Koncentračný tábor bol spojený s už objavenými tunelmi a priemyselnými halami B8 Bergkristall, ale ako hovoria posledné objavy, taktiež ďalším komplexom, ktorý sa podarilo utajiť zavalením žulovými blokmi a hrubou vrstvou hliny. Práve prítomnosť inej výrobnej haly pomohla utajiť túto čerstvo odhalenú, pretože ak existovali indície o prítomnosti takejto stavby, odhalením B8 Bergkristall s najväčšou pravdepodobnosťou padlo hľadanie skutočného úkrytu. Na budovaní, hĺbení a murovaní pracovali väzni z koncentračného tábora, pričom ich veľkým množstvom mohli docieliť mimoriadne rýchlu výstavbu. V miestnom kameňolome pracovala ďalšia pracovná sila a kamenné bloky ďalej slúžili pre výstavbu stien a priestorov v podzemí. Činnosť kameňolomu je v mieste dodnes. V tejto oblasti sa testovali špeciálne ničivé rakety V-2, ktoré v závere vojny útočili na Londýn, vyvíjať sa tu mali chemické, aj technologické zbrane.

To, čo všetko sa ukrýva v novoobjavenom komplexe nie je známe. Výskum bude pokračovať neskôr. Ako to už býva, vec zrejme zdržia papierovačky a prehnané bezpečnostné opatrenia. Nakoniec sa však všetky vážne vojenské objavy stávajú predmetom záujmu tajných služieb, armády a bežný človek sa dozvie len to, čo je nevyhnutné.

Poloha koncentračného tábora Mauthausen

Foto koncentračného tábora Mauthausen-Gusen: Gmouritz, Flick.com