Turecké Demre: mesto kde pôsobil aj bol pochovaný Mikuláš

0
3099

Hrobka Svätého Mikuláša v Demre, © Zaujimavosti.netSvätý Mikuláš je jedna z najznámejších kresťanských osobností, dokonca jeden z najznámejších svätých na celom svete. Američania si ho pretvorili na Santa Clausa a ďalšie kultúry majú obdobu jeho mena. Pôvodne Ágios Nikólaos, tiež známy ako Mikuláš z Myry, sa narodil neďaleko mesta Demre a v Demre je tiež možné nájsť starý kostol, v ktorom Mikuláš pôsobil ako kňaz. Jeho život bol naozaj zaujímavý, hoci poznačený tragédiou. Stratil rodičov ako mladý, prišiel vzápätí k veľkému bohatstvu, no rozhodol sa ním pomáhať ostatným. Vykúpil viacero otrokov, väzňov, pomáhal na viacerých miestach a ako kňaz kázal o viere. Jeho rodisko, miesto pôsobenia, ale aj miesto pôvodného večného odpočinku nájdete v Tureckom meste Demre, pôvodne za čias gréckorímskej Lýkie nesúce meno Myra.

Turecké Demre a Mikuláš

Bazilika sv. Mikuláša v Demre
Svätý Mikuláš sa stal kňazom bez vzdelania, či členstva v nejakom ráde. Podľa jednej legendy ho odporúčal muž, ktorému zachránil život, podľa inej bol prvým, čo po smrti predchádzajúceho kňaza prišiel do kostola sa pomodliť a tak ho určili. V každom prípade odslúžil v talári niekoľko desaťročí a vykonal mnoho dobrých skutkov. Kostol, v ktorom pôsobil sa počas nasledujúcich storočí dočkal viacero prestavieb. Pôvodný základ však zostáva viac menej zachovaný. Na zemi sa nachádza niekoľko zložitých abstraktných mozaík a rôznych panelov. Na stenách zostáva zachovaných niekoľko malieb, ktoré skôr pochádzajú z 11. storočia, kedy sa dočkal kostol najvýraznejšej prestavby. Jeho stred tvorí veľká hala s poschodím po obvode, malý oltár a stĺpy. Po bokoch je niekoľko miestností, ktoré vyžarujú skôr ako antická pamiatka. V plánoch je vybudovať strechu v starovekom štýle, momentálne je celá stavba zastrešená strešnou konštrukciou a plachtou. Verejnosti je prístupná za poplatok.

Turecké Demre a Mikuláš

Sargofág s pozostatkami Mikuláša…
… žiaľ už pozostatky neobsahuje. V jedenástom storočí ho vykradli námorníci z talianskeho mesta Bari a vrátili ho až v modernej dobe, a to nie celý. V súčasnosti je na mieste len poškodený mramorový sargofág v rímskom štýle s typickým rímskym zdobením a pevnou stavbou, ktorá však odolala nástrojom zlodejov. Bari sa tak stalo významným miestom, kam za pozostatkami Svätého Mikuláša mierilo mnoho ľudí a Bari získalo prestíž v rodnom Taliansku ako mesto, ktoré zachránilo jeho pozostatky. V samotnom Demre je dnes sargofág prázdny, i tak za hrubým sklom navštevovaný prevažne ruskými turistami, ktorí o sklo prikladajú s modlidbami rôzne predmety, najčastejšie darčekové predmety kúpené v stánkoch mimo areál kostola.

Turecké Demre a Mikuláš

Sochy Sv. Mikuláša
Pôvodne sa v celom meste nachádzali tri sochy Sv. Mikuláša. Tú, ktorá bola na námestí však museli odstrániť, pretože obyvateľstvo prevažne islamského vyznania sa búrilo. Dnes sú dve sochy v blízkosti areálu kostola. Jedna z nich je pomerne nová, z pôvodných, ktoré boli postavené krátko po Mikulášovej smrti sa nezachovali, no v tesnej blízkosti kostola je bronzová socha, podľa niektorých zdrojov replika pôvodnej. Hovorí sa, že má priniesť úspech dotyk s jeho nohou, možno aj preto má obe topánky vyleštené od chytania podobne ako sochy na Václaváku a podobne.

Turecké Demre a Mikuláš

Turistické lákadlo pre veriacich a Ruských turistov
Turisti sem zavítajú v pomerne hojnom počte. Prevažne sú to ruskí turisti, ktorí sem merajú cestu najmä preto, že Svätý Mikuláš je v gréckokatolíckej cirkvi veľmi vážená osobnosť. Mesto pomerne prosperuje najmä pre tento fakt. Na niektorých miestach sa dá nájsť obrázok Santa Clausa, čo je skôr miestna reakcia na postavu Mikuláša. Mesto je pomerne čisté, nachádza sa v ňom niekoľko pamätníkov, množstvo obchodov s ikonami, obrázkami, keramikou a rôznymi suvenírmi s podobizňou Sv. Mikuláša.

GPS: 36.244673, 29.985404‎ +36° 14′ 40.82″, +29° 59′ 7.45″

Zväčšiť mapu
O Turecku si môžete viac prečítať aj na našom cestopise Turecko.us
(Všetky fotografie zo sekcie Cestovanie sú chránené autorským zákonom. Ďalšie kopírovanie a zneužívanie fotografického materiálu je vyhradené.) Viac fotografií aj na našom Facebooku.