Tajné sovietske rádiové satelity v lotyšskom Irbene dnes slúžia vede

0
2182

Irbene je malé mestečko v Lotyšsku ukryté v hustom borovicovom lese, kde sa v časoch Studenej vojny pod označením Starlet nachádzala tajná sovietska základňa. Dve mohutné radarové teleskopy boli používané na odpočúvanie všetkých prenosov západnej Európy sovietskou rozviedkou a KGB. Santéna RT-32 je najväčšia v severnej Európe a ôsma na svete. Používané mali byť aj na skúmanie vesmíru. Do roku 1993 nebolo toto miesto vôbec na mapách. Po rozpade Socialistického zväzu vojaci v záujme zabrániť úniku informácií a zneužitiu tohto zariadenia v roku 1994 pri odchode z krajiny naliali kyseliny do motorov, povytrhávali káble, zničili, čo sa dalo, našťastie však nevyhodili do povetria hlavné časti zariadení, keďže nemali k dispozícií účinnú výbušninu. Podľa iných zdrojov bolo v pláne zariadenie rozobrať a preniesť do Ruska. Zničili ho však tak, že ho bolo problematické obnoviť. Aj preto sa dôležité mechanické a fyzické časti zachovali a môžu byť využívané na vedecké účely dnes v réžií samotného Lotyšska.

Irbene satelity v Lotyšsku

Studená vojna a viac ako 2 mohutné antény
Projekt Irbene začal v roku 1967, kedy Sovietsky zväz potreboval dekódovať komunikáciu amerických satelitov a vôbec komunikáciu západu, zároveň napredovať vo vesmírnom výskume. Tajné označenie projektu Starlet patrilo zámeru vystavať v okrese Ventspils v hustom borovicovom lese s malým záujmom ľudí o vstup a obmedzeniami pre hraničné pásmo Sovietskeho zväzu. Nerušené miesto, kam nikto nechodí, lebo ani nemôže, sa stalo domovom výstavby 32 metrov vysokej plne ovládateľnej parabolickej antény RT-32 a ďalšej s priemerom 16 metrov s označením RT-16. Ďalšie zariadenia rovnakých vlastností sa podarilo presťahovať a ich presný počet sa len odhaduje. Tieto dva však nestihli. Navzájom sú aj s ďalšími budovami a miestami komplexu poprepájané podzemnými tunelmi.

V minulosti plne samostatné mesto
Vzhľadom pre vysoký počet zamestnancov počítaný na stovky, špiónov, vedcov, odborníkov, a vojakov, ktorí sa starali o hranice oblasti a bezpečnosť objektu, bolo nutné vybudovať celé zázemie pre bežný život. V blízkosti sa nachádza sídlisko s panelovými domami, kultúrnym strediskom, školou, škôlkou, aj zdravotným strediskom. Zamestnanci tu našli všetko, čo potrebovali, no pri odsune pobrali všetko, čo sa dalo. Čo nestihli, stalo sa korisťou zberateľov odpadu, železa a na čas aj miestom pobytu bezdomovcov a rôznych živlov. Dnes mesto pripomína mŕtve mesto duchov, tak trochu Pripyat. Aj Starlet – Irbene je dnes uzavreté, skôr však pre záujem dobrodruhov a hľadačov artefaktov, za ktoré dnes môžeme považovať napríklad aj starý šlabikár zo sovietskej éry.

Vedecká a turistická súčasnosť Irbene
Miesto spolu s rádiovými anténami je prístupné pre turistov so sprievodcom. Nadšenci pre neobvyklú turistiku sa v akejkoľvek informačnej kancelárií v Rige dostanú k informáciám a dostupnosti prehliadok v Irbene, ktoré je v súčasnosti vedeckým pracoviskom lotyšských vedcov. Tí sa snažili o obnovenie prístrojov a zariadenia už krátko po odchode Rusov. Vynaložili veľké úsilie, neskôr aj s pomocou financií z Európskej únie, aby mohli z miesta vytvoriť výskumné zariadenie, ktoré je zamerané hlavne na výskum slnka, vesmírneho prachu a žiarenia. Minulý rok sa venovali pracovníci obnovenej technológie napríklad výskumu asteroidu DA14, ktorý letel neďaleko Zeme. Kompletné možnosti mohutnej 600 tonovej RT-32 však už zrejme nevyužijú, pretože obnoviť sa celé nepodarilo a do plnej prevádzky mohli postaviť len časť. Dnes toto miesto známe ako Venstpils Space Center na mape určite nájdete a svojim výskumom sa pýšia najmä vo vedeckých kruhoch.

GPS: 57.553516, 21.854702
Webstránky: http://virac.venta.lv/en/
foto: http://www.latvia.travel/