Štokholmské múzeum Vasa a loď vyzdvihnutá po vyše 400 rokoch z mora

0
2985

Múzeum Vasa Museet, StockholmV roku 1628 vyplávala na more bojová loď naložená tovarom, pokladmi, bohato vyrezávaná, ale žiaľ zle navrhnutá. Niesla meno Vasa a jej púť trvala len niečo vyše hodiny. Na dohľad od pobrežia sa totiž so všetkým na palube potopila a stiahla so sebou aj posádku v útrobách lode. Nedostupnosť vôd a hĺba neumožnili v priebehu rokov žiadnemu pokusu získať niečo z jej nákladu. V polovici minulého storočia sa ešte za starej potápačskej éry ťažkých skafandrov a hrubých hadíc podarilo loď nájsť, podkopať a pomocou špeciálne navrhnutej techniky vyzdvihnúť na hladinu.

Vasa Museet

Vlastne nepoškodená
Loď, ktorú tak vyzdvihli po niekoľkých storočiach z morského dna, nebola zničená vojnou, ani stroskotaním, jej problém bol v nevyváženosti a v tvare trupu, ale najmä v tom, že sa naklonila a potopila bez rozlámania a pôsobenia tlaku. Drevo síce stratilo svoj lesk, no stále plnilo svoj účel a vzhľad. Podarilo sa vyzdvihnúť výnimočne poklad, ktorý nás zavádza do histórie. Žiadna loď z pred 400 rokov totiž na svete neexistuje v tak zachovalom stave a už vôbec nie aj s takým pokladom, ako okolo tejto bol.

Vasa Museet

Bohatstvo najmä historické
Nález na morskom dne bol viac než len bohatý. Dal by sa nazvať aj výnimočným. Na potápačov totiž naozaj na morskom dne čakali poklady, rôzne predmety, všetko tak, ako to zmizlo v deň stroskotania lode. V lodi boli stále záťažové balvany, ktoré pri vyťahovaní lode museli dať preč. Stále tu boli delá, bohatá výzdoba lode, cennosti rôzneho typu, ale aj kosti dávnych námorníkov z lode.

Vasa Museet

Vasa múzeum
V súčasnosti je v hlavnom meste Švédska mimo iných zaujímavých a jedinečných miest k dispozícií veľká budova Vasa Museet, ktorá pripomína zabudovanú loď. Trčia z nej sťažne a plachty. Tie sú síce nové, no pod strechou pokračuje zakonzervované a prístupná pôvodná loď, ktorá pôsobí ako loď duchov z rôznych pirátskych filmov. Tmavá, zničená časom a pôsobením vody stojí v blízkosti menšej makety zobrazujúcej pôvodný stav lode. V okolí sa nachádza viacero vitrín a predmetov z lode, ale tiež ukážku vyťahovania lode z morského dna a viacero informácií. Je to zážitkom, pokiaľ milujete históriu a zvláštne miesta. Loď Vasa takéto miesto tvorí.

článok vychádza v spolupráci s úspešným slovenským cestopisom Stockholm.naetoo.com, zdroj foto

Srdiečko