Peruánske mesto Saqsaywaman vyniká precíznymi kamennými ruinami

0
1899

V severnej časti predmestia peruánskeho mesta Cusco je miesto známe neobyčajnými stavbami, ktoré tu zanechali Inkovia. Pre mnohých je najslávnejšie peruánske mesto to ležiace vysoko v horách menom Machcu Picchu avšak Sacsayhuaman, Saxahuaman alebo ak chcete Saqsaywaman ležiaci vo výške 1700 metrov nad morom ničom nezaostáva. Mám teraz na mysli precíznu architektúru, pôsobnosť stavieb, ich trvácnosť ale tiež ojedinelý spôsob skladania kamenných blokov. Pri bližšom pohľade na dávne indiánske mesto, ktoré je dnes národnou pamiatkou a od roku 1983 taktiež na zozname UNESCO, si každý všimne, že si jeho stavitelia dali obzvlášť záležať na tvare kamenných blokov. Žiadna malta, žiadne lepidlo, hlina, čokoľvek. Len presne vytesaný tvar, občas krkolomne vytvarované hrany, len aby presne zapadali do hrán iných kameňov. Váha najväčšieho bloku sa odhaduje aj na viac ako 100 ton. Aj dnes táto práca dokáže uchvátiť.

Peruánske mesto Saqsaywaman

Španieli sa sem dostali v roku 1536. V roku 1556 sa tu odohrala bitka, kedy vodca Inkov Manco Inka obliehal Cuzco a útočil na Španielov. Z tohto obdobia sa nám dodnes nezachovali veže, ktoré mesto malo, rovnako ako obranné hradby. Predtým aj potom bolo mestom svedkom naozaj pestrých historických udalostí. Dnes skôr zaujíma turistov a archeológov, ktorí v modernom veku objavili pri výskume precízny systém vodovodu, izby a aj fontány. Dnešný zvyšok mesta sa dá nazvať ruinami, no hlavné múry rôznych stavieb stále stoja na svojom pôvodnom mieste, často v základoch neporušené.

Čo nezničili španielski dobyvatelia, zničili španielski stavitelia
Titulok nasledovné riadky vystihuje v pravom slova zmysle. To, čo nepadlo za obeť vypálenia a vojenskému ničeniu, padlo za obeť hlúpemu španielskemu staviteľstvu. V čase, keď neexistovala hodnota cudzích kultúr a ich historického bohatstva, sa búralo jedna radosť. Španieli pri stavbe obydlí, vlastných chrámov, hradieb, budov, a ciest, búrali a brali kameň hlava nehlava. Pochopiteľne tak zanikli veľké budovy, zmizli hradby, steny budov a zachované zostala len zvyšná časť budov postavená vo svahu kopca. Dá sa povedať, že Španieli nezničili len to, čo pozostávalo z veľkých a ťažkých kameňov a mali by s tým problém pri presune.

Peuránske mesto pri Cuzcu

foto: freestock.ca, Nicolas Raymond