Objavte zatopené mesto Dolikisthe na tureckom ostrove Kekova

0
2776

Zatopené mesto na ostrove Kekova, TureckoPríbehy podobné na tie o Atlantíde sú známe po celom svete. Miesta, ktoré pochovala voda sú známe v Ázii, Amerike, Tichomorí, ale aj v pomerne dostupných turistických oblastiach v Turecku. Staroveké mesto Dolikisthe bolo kedysi prosperujúcim prístavom neďaleko mesta Demre na juhozápadnom pobreží Turecka. Bohaté stavby, množstvo budov, premyslených kamenných stien, murovaných, ale aj skladaných blokov, sýpok, bežných obydlí, či chrámov, to všetko kedysi stálo ďaleko od vody. Zem je však neustále v pohybe a práve pri veľkom zemetrasení v 2. storočí bolo pri silných otrasoch zničených množstvo budov, celkom zaniklo celé mesto a celý účinok umocnil fakt, že miesto kleslo niekoľko metrov pod úroveň mora. Vytvorilo ostrov, ktorý dnes poznáme ako ostrov Kekova a navždy pochovalo celé mesto aj so všetkými jeho pokladmi a tajomstvami.

Dolikisthe - zaujimavosti.net

Len po vode a nie len tak
Pokiaľ chcete toto neobyčajné miesto navštíviť, jediná cesta je po vode. Samo-objavovanie možné nie je. Tureckou vládou je zakázané sa k miestu trosiek potápať a tiež v ich blízkosti plávať. Jednak z bezpečnostných dôvodov, že pod vodou sa nachádza mesto so základmi budov, kamenné bloky, možnosť zranenia, či zrážky s početnými loďami, ako aj z dôvodov vysokej pravdepodobnosti výskytu artefaktov, keramiky a ďalších predmetov. Z lodí je totiž pozorovateľných niekoľko nádob, množstvo črepín a rôznych predmetov, ktoré nie je možné z vody vybrať a zostávajú tak pochované od čias, kedy ich tu zanechali ľudia na úteku. Nádoby sú tu najmä tie, ktoré boli v prístave pripravené na doplnenie prepravovanými surovinami, alebo pripravené na odvoz.

Dolikisthe - zaujimavosti.net

Titulok síce píše o objavovaní, no z pohľadu turistu ho môžete predsa len objaviť, v niektorých blízkych prístavných dedinkách sa dá nájsť poskytovateľ výletov, ale aj v turistických oblastiach sú cestovné kancelárie poskytujúce výlety priamo do týchto miest. Mimo ruiny starého mesta Dolikisthe sa štandardne takéto lode s turistami dostávajú aj medzi menšie ostrovčeky, kde si môžu zaskákať priamo z lode do azúrovej vody.

GPS: 36.177609, 29.858173 ‎+36° 10′ 39.39″, +29° 51′ 29.42″

Zväčšiť mapu
O Turecku si môžete viac prečítať aj na našom cestopise Turecko.us
Ďalšie fotografie nájdete aj na našom facebooku. Všetky práva na ich ďalšie použitie sú vyhradené a obmedzené na písomný súhlas autora, Zaujimavosti.net