Niagarské vodopády z polovice zamrzli, stalo sa tak už po tretí raz

0
4553

Niagarské vodopády 1911Šialené mrazy trápia USA a Kanadu. Naši priatelia z Chicaga dokonca pre ukrutné mrazy odišli na bežne slnečnú Floridu, kde si však nepomohli, pretože sneh a chlad je aj tam. Snehová nádielka a teploty, ktoré prekonávajú Antarktídu, si už vyžiadala niekoľko obetí na životoch ľudí, viacero psov a voľne žijúcich zvierat umrzlo v prírode. Chlad spôsobil aj veľké škody na zeleni a majetku. Jednou zo zaujímavostí tejto zimy sú z polovice zamrznuté Niagarské vodopády na rieke Niagara na hranici USA a Kanady. Ak bude zima pokračovať, môžu zamrznúť na toľko, že vytvoria most medzi Kanadou a USA, ako sa tomu stalo v roku 1911.

Už po tretí raz
Pokiaľ pamäť siaha a technika, či ľudské záznamy dokázali zaznamenať takéto udalosti, prvým prípadom, kedy Niagarské vodopády zamrzli, bol ten z roku 1911. Na niekoľko dní slávne Niagarské vodopády akoby na niektorých miestach zaspali. Voda prúdila pod ľadom, a medzi nezacelenými miestami silných prúdov a ohrozovala hladinu vody na hornej strane toku tohto veľtoku. Zaujímavosťou však bolo, že ľudia mohli po prvý raz v histórií prejsť po rieke Niagara na druhú stranu a prekročiť tak vlastne štátne hranice. Či budú pripravení colníci, to nevieme…

O sto rokov sa situácia zopakovala druhý krát. V roku 2011 zamrzla výrazná časť vodnej plochy a ľudia tak opäť zažili niečo, čo tak časté nebýva. Už by však na druhú stranu nikto neprešiel, lebo hladina nezamrzla na toľko, aby vytvorila prírodný most.


zdroj foto v článku: cliftonhill.com