Mních Cyprián, nie celkom docenená osobnosť, liečiteľ a botanik

0
6213

Červený KláštorNaša história je plná zaujímavých osobností, ktoré výrazne ovplyvnili naše dejiny a ich život a skutky sú opradené legendami. Za jednu zo známych a spoločnosti prospešných osobností môžeme považovať aj mnícha Cypriána. Fráter Cyprián, vlastným menom František Ignác Jaschke, narodený 28. Júla 1724, bol známym cestovateľom, ľudovým liečiteľom, zberateľom aj konštruktérom. Vďaka nadšeniu pre vedu a svojej výskumnej činnosti bol nazývaný aj „doktor tisícich vied“, „majster tisícich remesiel“, „lietajúci mních“. (foto: Slovakia.travel, Červený Kláštor )

Najznámejšie dielo
Do povedomia verejnosti sa dostal najmä vďaka svojim liečiteľským schopnostiam. Vynikal najmä v oblasti medicíny, farmácie, botaniky a alchýmie. Najviac ho preslávil herbár skladajúci sa z dvoch častí. V prvej časti, ktorá má 97 strán, obsahuje 283 vylisovaných rastlín. Tieto rastliny mních Cyprián sám nazbieral a vylisoval v oblasti Pienin a Belianskych Tatier. Čo je ešte väčšou zaujímavosťou, ku každej rastline je pripojený aj popis v štyroch jazykoch a to gréčtine, latinčine, poľštine a nemčine. Druhá časť obsahuje popis chorôb a zápisky mnícha o ich prekonávaní. Dielo tvoril v období rokov 1766 až 1771. Herbár je cenným kultúrnym dedičstvom a ešte aj dodnes fascinuje botanikov.

Lietajúci Cyprián
Legendu o lietajúcom mníchovi pozná snáď každý. Stala sa aj podkladom pre natočenie filmu. Bylinky neboli jediným záujmom Cypriána. Hľadal aj Tvardovského knihu, kde vraj bolo popísané ako môže človek lietať. Podľa legendy si stvoril krídla, na ktorých lietal v okolí Červeného kláštora – miesta jeho pôsobenia a neskôr aj smrti. Neďaleko Červeného kláštora sa nachádza vrch Tri koruny. Mních mal na tento vrch vyliezť aj so svojim vynálezom a prvý krát odtiaľ vyštartovať. Jeho konanie sa však nepáčilo cirkvi. Následky nedali na seba dlho čakať a vraj „pekelný stroj“ cirkevná vrchnosť spálila na námestí v Spišskej Belej. Trestu sa mních Cyprián nevyhol a bol uväznený v doživotnej samotke za múrmi kláštora. Jeho život sa skončil roku 1775.

Herbáreň mnícha Cypriána
Areál Červeného Kláštora – kedysi pôsobisko mnícha Cypriána je v súčasnosti zrekonštruovaný a využívaný ako múzeum. Ide o veľmi obľúbený historicko – kultúrny objekt a zároveň jeden z najkrajších kláštorov na Slovensku. Nachádza sa v panoramatickom prostredí Pienin v obci Červený kláštor. V jeho expozícii nájdete mnoho zaujímavosti zo života mníchov a nie len to. K dispozícii je aj farmaceutická expozícia interiéru stredovekej lekárne. Tiež tam nájdete už spomínaný herbár, originálne váhy zo 17. storočia vyrobené v Amsterdame a prvú slovenskú liekopiseckú literatúru. Steny kláštora sú zdobené nástennými maľbami z obdobia okolo roku 1520. Maľby spolu s neskorogotickou klembou patria k najvzácnejším pozostatkom stredovekého kláštora. Napriek rôznorodosti záujmov a výnimočnosti tohto človeka sa o ňom pred filmom vedelo málo a nezdá sa ani dnes, že by patril medzi výrazné historické osobnosti, hoci oprávnene medzi ne patrí.

Splav na pltiach v blízkosti Červeného Kláštora
Jednou z najvyhľadávanejších a najobľúbenejších atrakcií Červeného Kláštora je aj splav Dunajcom na drevených pltiach. Turistom sa tak odkrýva možnosť vychutnať si čaro Pienin z iného pohľadu. Trasa ma dĺžku 8 km, pokiaľ sa nastupuje na splav v Červenom Kláštore, alebo 14,5 km, v prípade že nástupište je Spišskej Starej Vsi. Trasa vedie cez prielom Dunajca a končí v obci Lesnica. Ak máte po historickej prehliadke chuť na prechádzku, obce Červený Kláštor a Lesnica sú spojené náučným chodníkom, ktorým sa môžete prejsť. Tento chodník vedie popri Dunajci a ponúka na obdiv krásnu scenériu.

Pre Zaujimavosti.net pripravila Tina