Henry Ford nezaviedol pásovú výrobu, kopíroval Oldsmobile

0
3458

Oldsmobile 1901

Historický medzník v mnohých historických knihách, na školách a v dokumentoch nám hovorí, že slávny automobilový konštruktér Henry Ford zaviedol ako prvý pásovú výrobu, ktorá mu umožnila zefektívniť výrobu automobilov. Znamenalo to posúvať budujúcu konštrukciu od jedného miesta na druhé, pričom každé miesto malo svoje diely a konštruktéra pre daný diel. Henry Ford sa v skutočnosti nikdy nevystatoval, že bol prvý. Prvenstvo mu pripísali až ďalší jeho nasledovníci a hlavne všetci tí, ktorí chceli posilniť značke Ford marketing zaujímavými faktami a prvenstvami. Pravda je však niekde celkom inde.

Ransom E. Olds a jeho automobilka
Ransom E. Olds bol konštruktérom prvého parného automobilu v roku 1894 a prvého benzínového vozidla v 1896. Ako Fordov veľký konkurent si svoje miesto sna trhu získal na niekoľko dôležitých desaťročí. Bol prvý, ktorý zaviedol pásovú výrobu vo svojom podniku Oldsmobile v roku 1901 (foto v článku). Podnik sa v roku 1908 stal súčasťou General Motors. Práve on je v skutočnosti tým, čo zaviedol pásovú výrobu, vytvoril línie, aby zvýšil efektivitu práce. Henry Ford sa o tomto spôsobe dozvedel a skopíroval ho. Keďže netrávil čas vymýšľaním, len kopírovaním, zostávalo viac času na zdokonaľovanie. Fordova továreň koncept pásovej výroby obohatila o gumené pásy, ktoré zvýšili hladký prejazd a bezpečnosť.

Oldsmobile Curved Dash bolo prvé sériové vozidlo na páse
Prvé vozidlo, ktoré bolo vyrábané ako sériové a na páse, bolo Oldsmobile Curved Dash, ktorého verzie sa menili od roku 1901 a 1907 len minimálne. Vyrobili takmer 20 000 vozidiel a dodnes sa zachovala asi stovka. V čase uvedenia si mohli Zaoblený Dash kúpiť od 700 do do tisícky dolárov. Práve pri tomto modeli sa robotníci po prvý krát stretli s delením práce podľa zamerania a etapy výrobnej linky. Oldsmobile tak šetrilo priestory, ľudskú silu, čas a napriek prvenstvu slávu zožal celkom iný podnik.

foto: www.carstyling.ru