Dielo Majstra Pavla z Levoče môžete obdivovať aj napriek reštaurovaniu

0
7525

Oltár Majstra Pavla z LevočeLevoča je nádherné mesto dýchajúce históriou do ktorého zavítajú návštevníci z ďaleka najmä pre historické centrum mesta a slávny oltár Majstra Pavla z Levoče. Tak ako mnoho vzácnych diel, aj slávny hlavný oltár v kostole sv. Jakuba vyžaduje nákladnú a zdĺhavú starostlivosť v rámci reštaurovania. Naposledy oltár reštaurovali bratia Kotrbovci, ktorí celej konštrukcii venovali tri roky od 1952 do 1954, pričom zreštaurovali oltár do najdrobnejšieho dielu a tým ho zachránili pred zrútením. Súčasné reštaurovanie bolo rozdelené na dve fázy, pričom momentálne prebieha druhá, zameraná na obnovu oltárnych skríň a hlavné sochy. (foto: rkc.levoca.sk)

Hlavný oltár niekoľko mesiacov zahaľuje lešenie, ale…
Napriek tomu, že je hlavný predný gotický oltár nejaký čas za lešením, v skutočnosti nezakrýva všetky pokladu kostola Sv. Jakuba. Ani oltár nie je celý zahalený, pretože lešenie zakrýva len časť. V súčasnosti dokonca prebiehajú prípravy na predsunutie drevených sôch svätcov z oltáru pred lešenie, aby návštevníci neprichádzali o najznámejšiu časť. Z historického a významového hľadiska však ani tak neprichádza žiadne návštevník o tie najväčšie zaujímavosti chrámu a práce Majstra Pavla z Levoče. Prehliadky kostola vedené sprievodcom vám ponúknu množstvo zaujímavosti o chráme a podrobnosti aj o ďalších miestach. Mimo hlavný oltár sa tu totiž nachádza aj niekoľko menších po bokoch s rovnako drevenými sochami, taktiež ďalšie maľby a zaujímavé úkazy. Tak, ako mnoho iných významných chrámov, aj kostol Sv. Jakuba vo svojom podzemí ukrýva hrobky pánov, ktoré sú zasypané a neprístupné. Ale tiež príbehy, ktoré sa oplatí vypočuť.

Kostol sv. Jakuba, Levoča

Kostol sv. Jakuba, Levoča

Kostol sv. Jakuba, Levoča
(foto: rkc.levoca.sk)

Zaujímavosti o hlavnom gotickom oltári Majstra Pavla a kostole

  • Hlavný oltár je vysoký 18,62 metrov
  • Kostol Sv. Jakuba, v ktorom oltár stojí, bol postavený začiatkom 14. storočia a práve v tomto období sa objavil prvý predchodca súčasného oltáru.
  • Majster Pavol sa v Levoči usadil okolo roku 1500 zrejme na základe pozvania Jána Turza, aby pracoval na pripravovanom oltári
  • Oltár vznikal v etapách. Najstaršia etapa pozostávala z rezbárskej práce, kedy bol oltár s jeho súčasťami len čistým drevom. Predpokladá sa, že išlo o obdobie od 1508 až 1510. Až o niekoľko rokov potom sa tovariši pod vedením Majstra Pavla pustili do farbenia a pozlátenia.
  • Oltár je laicky povedané pre lepšiu predstavu, v skutočnosti veľkou bohato zdobenou drevenou skriňou, pričom krásny ťažký pár dverí, ktoré by pri zatvorení zahalili celý oltár, má aj maľby, ktorých autor by mal byť nemecký majster Hans Moler.
  • Predlohou mala byť oltárna výzdoba v krakovskej bazilike Panny Márie, ktorá sa nachádza v nesmierne bohatom interiéri s pestrou výzdobou.
  • Autor oltára bol do 19. storočia neznámy, keďže mesto postihlo niekoľko požiarov. Meno autora sa odhalilo až z náhrobku jeho vnučky.
  • Zaujímavosťou však je aj fakt, že mesto postihlo niekoľko požiarov, ktoré si vzali na obeť aj cenné písomnosti a záznamy histórie mesta. Taktiež vojen, zlodejov a aj malých škodcov ničiacich drevo. To všetko za 500 rokov slávny oltár nezničilo a aj zásluhou niekoľkých reštauračných prác sa ním bude môcť kochať niekoľko ďalších generácií.
  • Originálne repliky sôch z oltáru nájdete v Múzeu Majstra Pavla v historickej budove vzdialenej od kostola len pár desiatok metrov. Odporúčame múzeum navštíviť. K presným kópiám sôch sa dostanete oveľa bližšie a môžete si tak do detailu všimnúť emócie každej zo sôch, výjavy a… tešiť sa tu môžete aj na niekoľko originálov, ako aj veľmi známu sochu, ktorú si pamätajú najmä tí, čo si ešte spomenú na slovenské bankovky.