Prenosné nabíjačky na mobil sú hitom. Keď nie je v dosahu elektrina

0
5168

Leitz CompletePri všetkých výdobytkoch modernej doby bolo len otázkou času, kedy sa na trh dostanú vylepšenia ako sú aj prenosné nabíjačky na mobil, tiež nazývané ako externé batérie na mobil Sú riešením v prípadoch, kedy ste dlho na cestách bez dostupných elektrických zástrčiek, keď cestujete do zahraničia, prípadne keď sa omešká platba za elektrinu a odpoja vás práve, keď sa vám vybíja telefón. Problémom súčasnej doby je, že sa príliš spoliehame na svoje smartfóny a tablety. Sú plné aplikácií a plnia úlohu všestranných pomocníkov, ktorých batéria skrátka nie vždy unáša naše potreby. Neustále vybité telefóny sú pohromou v prípade nutných hovorov a situácií, kedy môže slabá batéria znamenať veľké škody. V prvom rade nadšenci pre moderné technológie, ale tiež cestovatelia a šoféri siahnu po prenosných nabíjačkách, ktoré vyzerajú a fungujú jednoducho. Podmienkou je len podporované zariadenie a spojenie cez USB.

Ako to funguje?
Prenosné nabíjačky sa na našom trhu nachádzajú už niekoľko mesiacov. Ich príchod predpovedalo viacero spoločností už pred pár rokmi. Ich cena sa pohybuje od veľmi lacných 10 € po kvalitnejšie presahujúce pokojne 70 € a kapacitu aj 8000mAh. Líšia sa skôr výkonom a výdržou, s ktorou vám vedia pokryť potreby vašej batérie aj opakovane. Pre malú váhu a náročnosť na priestor môže ísť o ľahko manipulovateľné zariadenie. Verme, že budúcnosť prinesie aj dizajn, ktorý si mobil uchytí pevne k sebe, a vývoj pokračuje aj smerom cenovo dostupného bezdotykového nabíjania.

USB a káblik k tomu
Prenosné nabíjačka disponuje krátkym USB káblom, ktorý umožňuje pripojenie k počítaču cez USB portom. Počítač, alebo notebook dokáže zariadenie nabiť za niekoľko hodín. Následne v sebe uchováva energiu dlhodobo, použiteľnú v prípade potreby na nabíjanie telefónov. Nie všetky nabíjačky sa hodia na nabíjanie aj iných zariadení, ako sú smartfóny. Bežné sú nabíjačky pre jedno zariadenie. Nie je to však pravidlo. Napríklad niektoré modely Prestigio, alebo Leitz Complete má kapacitu 5000mAh a cez dva porty sa dajú nabíjať hneď dva mobily, prípadne mobil a fotoaparát. Ako si mohli čitatelia už u nás všimnúť z recenzií fotoaparátov, Nikon sa dnes špecializuje na kompaktné fotoaparáty, ktoré si nabijete aj cez USB, čo je najmä na dovolenkách plus. Na cestách si s ich nabíjaním vie poradiť opäť prenosná nabíjačka. Silnejšie typy zvládnu dodať energiu aj batériám tabletov, ktoré majú predsa len vyššiu spotrebu a trochu inú voltáž. Nabíjanie mobilu a tabletu nie je to isté a tablet vyžaduje trochu silnejší výkon. Spomínaný Leitz Complete sa pýši výkonom aj pre jeden tablet a jeho úplné nabitie.

Dizajn do kabelky
Dizajnované sú ako malé zariadenia, ktoré sa na prvý pohľad podobajú na prenosný disk. Môže za to minimum tlačidiel, ak nie jediné jedno pre aktiváciu zariadenia, ale aj veľkosť. Ich nabíjanie trvá často viac, než nabíjanie mobilu a tak je dobré využiť čas strávený na počítači pred cestou na ponechanie zapojenej „externej batérie“. O činnosti pri každom sledovanom type zariadenia informuje malé svetielko, farebná dióda. Pri troche nepozornosti a pozabudnutia sa dá o ne v internetovej kaviarni veľmi ľahko prísť. Vzhľadom na časté otázky na webe, je dobré podotknúť, že tento druh zariadenia nie je externým diskom a tak nie je nutné obávať sa, že zariadenie načítava osobné dáta a vôbec dáta z pripojeného zariadenia.

Zdroj foto a stránka výrobcu: www.leitz.com/complete