Slovenská káva Ebenica v TOP 10 európskych káv predbehla viacerých

0
2499

Ebenica kávaV renomovanom medzinárodnom hodnotení kvality kávy Coffe Review sa podarilo slovenskej káve Ebenica získať 90 bodov zo 100. Takto vysoké bodovanie bolo pritom vyhodnotené na základe poslaných vzoriek slovenskej kávy a ochutnávok odborníkmi v slepom hodnotení. Šancu tak mohla naozaj dostať kvalita a chuť. Výnimočný úspech nakoniec znamenal umiestnenie v TOP 10 všetkých európskych káv a vôbec pre dovtedy neznámu značku Ebenica znamená prvenstvo na celom Slovensku vôbec. Zaujímavosťou je, že sa v TOP 10 udržala so všetkými troma kávami, s ktorými sa hodnotenia zúčastnili. Podarilo sa im predbehnúť aj tradične známe značky z iných krajín, ako napríklad z Talianska. Pre túto kávu to nebol celkom prvý úspech. Napríklad v roku 2010 sa obal kávy stal finalistom Národnej ceny za dizajn a v najvyššom hodnotení ho predbehla len komerčne známa slovenská liehovina.

Pomalý rast s veľkým úspechom
Pred niekoľkými dňami sa rozžiarila značka Ebenica na pomyslenej mape kvalitnej kávy o niečo viac, aj keď svoju silnú pozíciu si buduje už niekoľko rokov. Darilo sa jej budovať si partnerov v rôznych kaviarniach, dodáva kávu aj do zrekonštruovaného hotela Devín v Bratislave. Dnes po výrazne medializovanom úspechu tejto dovtedy pre bežnú verejnosť neznámej značky, môžeme hovoriť o zvýšenom záujem aj u bežných spotrebiteľov a konzumentov kávy, ako aj u podnikateľov rôznej veľkosti.

Slovensko a kávová veľmoc?
Slovensko asi len málokomu napadne ako typický predstaviteľ výroby kvalitnej kávy. V európskom meradle a po hodnotení Coffe Review tu však svoje miesto nachádza Ebenica a rastie o ňu pochopiteľný záujem v oblasti gastronómie aj hoteliérstva. Kávu na Slovensku nemožno vypestovať a tak sa spoliehajú na dovoz konkrétnych kávových zŕn z niekoľkých oblastí v závilosti od toho, na ktorý typ kávy majú byť zrná použité. Celá príprava surových zelených zŕn prebieha na Slovensku. Práve miešanie chutí má za následok originalitu a nezameniteľnosť každej kávy. Rovnako tak aj v prípade tejto značky. Úspech je postavený nie len na kvalite, na lákavom obale, ale napríklad aj na drobnostiach, akým je názov a rastúci obchodný záujem. Nuž a prečo vlastne názov? Odvodený od ebenového dreva, známeho typickou tmavohnedou farbou, sa nedá popliesť s inými kávami. V zahraničí tak káva nemusí meniť názov vyslovovateľný v cudzích jazykoch.
Svoje stránky prezentujú v slovenčine aj angličtine na adrese http://www.ebenica.com