Silikónové formy na pečenie: novinka v studenej aj teplej kuchyni

0
5640

Silikónové formy na pečenieV priebehu posledných desaťročí sme sa príliš veľa noviniek v oblasti pečenia nedočkali. mimo elektrické spotrebiče a nové dizajny foriem sme nové nič nemali. Posledných pár rokov, a najvýraznejšie ten posledný, sa na našom trhu objavujú silikónové formy na pečenie, ale aj pre studenú kuchyňu. Vyrobené zo špeciálneho silikónu odolného vysokým teplotám a stále si držiac svoj tvar a nezávadnosť, ponúkajú gazdinkám a kuchárom zaujímavé možnosti pri pečení. Buď malé formy, z ktorých vychádzajú celé 3D postavičky z marcipánu, krémov, či syrov, prípadne po celé formy pre bábovky, či menšie koláčiky, v ktorých je možné tekuté cestá v elektrickej, alebo plynovej rúre pripraviť dokonca v niektorých prípadoch ešte skôr, než v bežnej hlinenej forme. Väčšina ľudí s touto novinkou prekrúca oči a pred prvým vložením do rúry nedôveruje v stálosť a nejakú budúcnosť tejto formy.

Vyhotovenie foriem
Formy pre vianočné ozdoby a cukrovinky sa pohybujú v rôznych cenách od 5 EUR pokojne aj do 30 EUR. Siahnu po nich najviac cukrári a domáci výrobcovia toriet, či nadšenci pre výrobu cukroviniek. Menšie 3D formy, ktoré umožňujú vytvárať celé bábätká, zvieratká, Mikulášov a podobne pritom môžu mať systém pre zatváranie, kde potom tuhne zohriata zmes, napríklad čokoláda, či marcipán a cesto. Jednoduché vyhotovenie foriem je len klasická forma na vlievanie vytvarovaná do presných tvarov. Obľúbené sú formičky pripomínajúce komerčne známe sušienky Kubík v tvare medveďa, prípadne celé panely v jednom kuse na liate cesto. Pozorne si prečítajte inštrukcie uvedené na forme. Maximálnu teplotu, ako aj pokladanie. Nepoužiteľné sú na priamom ohni, len v klasických rúrach. Vyrobené by mali byť aj tie vaše zo zdravotne nezávadného silikónu a preto je dobré ustriehnuť pôvod a balenia s jasným popisom výrobku. Je len otázkou času, kedy zareaguje lacnejší čínsky trh s možnými náhradami, ktoré nie vždy spĺňajú prísne normy nezávadnosti.

Silikonove formy na pečenie

Bábovky, torty a koláče
V prípade ciest pre koláče, či korpusy nie sú už podstatné veľmi detaily foriem, ktoré sú tiež rozmerovo väčšie. Pri nich je dôležitejšie tvarovanie. Umožňujú upiecť bábovky a celé koláče v originálnych tvaroch rovnomerne. Silikónová forma nepotrebuje vymastiť, ani vysypať svoju plochu múkou, cesto sa nelepí na steny formy. Forma s hotovým koláčikom sa z trúby môže problematicky vyberať, preto nezaškodí používať ju v trúbe s podložkou. Ich výhodou je v každom prípade mäkký materiál, ktorý si drží tvar, no stále je veľmi ohybný. Aj preto vyberanie hotového upečeného, alebo stuhnutého výrobku, čokolády či pudingu je hračkou. Aj my v našej kuchyni už nejaký čas používame silikónovú formu na pečenie v tvare zvieratiek.

Obrázky sme si prepožičali z obchodov mall.sk, mojeformy.sk a iné.