Paleo: nová paleolitická diéta ako strava lovcov a zberačov

0
3123

Patríte k ľuďom, ktorí by radi schudli nejaké to kilečko, dva aj viacej? Časopisy, magazíny ale aj diétologovia nám ponúkajú niekoľko zaručených spôsobov ako schudnúť. Ide o rôzne očistné alebo redukčné diéty. Novinkou vo svete diét je Paleo diéta. O čo presne ide, sa pokúsime zhrnúť na ďalších riadkoch.

Paleo – návrat k histórii ľudstva
Paleolitická diéta je novým trendom. Dá sa povedať, že vo svete vyvolala riadny ošiaľ. Možno ste už o nej počuli, ale neviete o čo presne ide. Celá táto diéta vznikla na jednej jedinej základnej myšlienke. Podľa nej, sme z civilizačného hľadiska stále uspôsobený na stravu našich dávnych predkov a to lovcov – zberačov. Ide o to, že sa snažíme priblížiť naše stravovanie čo najviac strave ľudí žijúcich v období paleotitu. Ide o najdlhšie obdobie v histórii, ktoré trvalo približne tri milióny rokov. Všetky civilizačné choroby sú odvodzované od toho, že sme sa odklonili od tohto stravovacieho štýlu k štýlu konzumnému. Celá diéta spočíva v tom, že svoj jedálniček preriedite o určité potraviny.

Aké potraviny áno a aké Slovenská bednička, zelenina a ovocienie?
Keďže išlo o dobu, kedy sa ľudia živili lovom a zberačstvom, z Vášho jedálnička musíte vylúčiť všetky potraviny, ktoré vtedy naši predkovia nepoznali. Medzi ne patria napr. ryža, kukurica, zemiaky a obilniny. Základ stravy by malo tvoriť najmä mäso, hlavne divina, vajíčka, divo rastúce plodiny a veľa zeleniny. Z toho vyplýva, že paleo inklinuje k veľkým množstvám bielkovín a tukov a naopak k nízkym hodnotám sacharidov.

Hlavné piliere paleo diéty
Kvalita potravín – pri držaní tejto diéty sa dôraz kladie nato, ako boli potraviny dopestované a dochované a odkiaľ pochádzajú. Prívrženci tejto diéty sa snažia čo najviac priblížiť kvalitatívne stravu k strave našich vzdialených predkov. Súčasná strava môže mať iné charakteristiky pod vplyvom rôznych mutácií alebo chovu.

Pohyb – držanie diéty, hladovanie alebo úprava jedálnička je jedna strana mince. Druhú stranu tvoria pohybové aktivity. Veď predsa pračlovek nesedel doma za televízorom, alebo počítačom. Pračlovek behal po lese, naháňal potravu, zháňal drevo, utekal pred nebezpečenstvom… Jednoducho povedané vyvíjal množstvo fyzických aktivít. To znamená, že pokiaľ sa chcete priblížiť životu pračloveka, je potrebné, aby ste sa začali poriadne hýbať. Je nám jasné že nebudete po lese naháňať diviaky, ale je dôležité venovať sa aspoň nejakému športu alebo aerobiku.
Prerušované hladovanie – klasický deň u praľudí vyzeral asi tak, že časť dňa zháňali potravu. Pokiaľ ju našli, tak sa najedli, pokiaľ nie, tak hladovali. Práve kvôli tomuto faktu mnoho prívržencov paleo diéty vyznáva tiež prerušované hladovanie.

Ukážka jedálnička podľa paleo diéty
Raňajky – raňajky si môžete vybrať z nasledovných potravín: klobása, slanina, údená šunka kuracia alebo morčacia, údené karé, údený losos, údenáč, zavináč v kyslom náleve, tlačenka bravčová alebo hydinová. K tomu si môžete dopriať surovú zeleniny, kyslú kapustu, kvasené uhorky, cviklu. Podľa uváženia si môžete dovoliť aj doplnky na ochutenie ako horčica, kečup, majonéza, chren alebo olivový olej.
Obed – zeleninová polievka, soté alebo pečené mäso.
Dezert – kakao, bobuľové ovocie, orechy
Každá diéta má svoje plusy aj mínusy. Paleo diéta okrem toho, že sľubuje úbytok hmotnosti, tiež sľubuje omladnutie, návrat k prirodzenej chuti, lepšia imunita, odstránenie plesní… Pokiaľ ste sa rozhodli pre paleo diétu, je na mieste zvážiť, či je to pre Vás ten správny typ diéty, lebo ide o dosť špecifickú diétu.

Pre Zaujimavosti.net pripravila Tina