Najštýlovejšie kaviarne v Bratislave? Nepochybne tie Štúrovské

0
3313

S konceptom originálnej kaviarne prišli pred pár rokmi autori myšlienky oživiť slovenčinu v štýle „píš ako počuješ“ a oživiť aj tému, ktorá je pre Slovákov veľmi blízka. Osobnosti našich dejín, ktoré mnohí poznáme, no často nevieme povedať, čo pre národ priniesli, sa občas nájdu v oživení a v nejakom odkaze. V prípade kaviarní Shtoor, ktoré sa neskôr premenovali na Štúr, sa inšpirovali Ľudovítom Štúrom. Ak však prichádza inšpirácia národným buditeľom, chcelo by to v ponuke mať niečo naozaj v skutku slovenské a originálne. Na počudovanie, niečo také sa sieti kaviarní naozaj aj darí. Výnimočné sú teda aj ponukou, ktorá prináša neokúkané originálne recepty a vôbec ponuku, ktorá sa nijako neobmedzuje len na kávu, ale ponúka aj raňajky, dezerty a polievky, čím ide o cukráreň a reštauráciu v jednom.

Najštýlovejšia kaviareň v Bratislave - Štúr Cafe

Štúrovské kaviarne sú vecou imidžu
Do očí udrie už áčko s ponukou napísanou kriedou, aby nalákala ľudí. Slovenčina v štúrovčine na prvý pohľad nedáva logiku, no musíte si jednotlivé slová prečítať, aby ste z počutého a chápaného jasne pochopili o čo ide. Kompletná ponuka aj popisy sú tak písané originálnou formou. Zariadenie taktiež. „Podnikový grafik“ musí oplývať originálnou fantáziou, keďže štúrovské motívy a motívy inšpirované starými tradičnými kuchárskymi motívmi, ich grafikami a grafikami starých herbárov, sú štýlom používaným hojne. Vtedy má aj zákazník pocit, že je mu všetko okolo blízke. Pripomína časy dávno minulé, no naše Slovenské, ktoré obklopovali našich predkov. Slovenských predkov. Nešlo o vplyvy modernej doby, médií a internetu. Všetko ručne, poctivo písané, tvorené a tlačené, skrátka presne tak, ako je tvorená aj ponuka. V tom je táto sieť kaviarní originálna a jedinečná.

Na kvalite záleží
Navštíviť kaviareň Štúr je vedieť, čo chcete. Jednotlivé prevádzky navštevujú ľudia pravidelne, mnohí ich vyhľadávajú a veria im. Pri opýtaní sa obsluhy, čo najviac letí, vymenujú niekoľko druhov koláčov, ba hneď pri pulte si za nami niekto pýta presne podľa rebríčka od obsluhy. Výroba majú vlastnú kuchyňu a následne aj logistiku pre všetky predajne. Využíva sa čerstvé pečivo a suroviny, pri ktorých sa zákazník nemusí báť nekvality z výpredaja. Svoje zážitky môže mať zákazník už v prípade, kedy zvažuje organizáciu malej rodinnej oslavy a stretne sa s výberom toho, čo môže dostať. Tie najlepšie nátierky, ktoré v Bratislave nájdete, nájdete nepochybne tu. Odporúčame tú zo sušených paradajok a bryndze. Ide o gastronomický zážitok rovnako ako v prípade čučoriedkového koláču a zeleninovej polievky.

Kaviareň sa spojila s kníhkupectvom
V minulosti sa kaviareň spojila s kníhkupectvom na Obchodnej ulici. Originálna myšlienka priniesla niečo, čo dovtedy bežné nebolo. Prečítať si knihu, kúpiť si knihu a k tomu pochutiť si na dobrotách a káve, ste mohli donedávna. Štúr kaviareň sa od známeho kníhkupectva oddelilo. Koncepciu kaviarne spojenej s kníhkupectvom viac menej skopírovala iná kaviareň na rovnakom mieste, čo vyvolalo pocit, že sa prevádzka premenovala. V skutočnosti sa presunula hneď oproti cez ulicu Obchodná. Na opačnej strane cez električkovú trať sa len pár desiatok metrov nachádza vo dvore ďalšia zo Štúr kaviarní. Najnovšou predajňou tejto siete je Rannô Ptáča pod železničnou stanicou, ktoré je síce prezentované pod iným názvom, no nechýba jej originálna jazyková úprava a výborná ponuka raňajok a ľahkých jedál.

Kaviarne majú v Bratislave na uliciach Panská, Štúrova, Ďjelňa na ulici Obchodná vo Dvore 17, kde sú otvorení až do večera 22:00 hodiny. Napriek chválam v tomto článku však nejde o platený článok a reklamu. Skôr poďakovanie za originálny gurmánsky zážitok a inšpiráciu pre vlastné kulinárske pokusy. V minulosti sme v jednej z našich súťaží mali ako cenu posedenie v kaviarni na Štúrovej ulici.