Mučiace nástroje v samostatnej expozícií Bojnického zámku

0
4671

Ak sa chystáte na Bojnický zámok, medzi svoje atrakcie najnovšie zaradil aj expozíciu mučiacich nástrojov. Návštevníci tak majú možnosť nahliadnuť do stredovekých praktík, kedy nemalo cenu zapierať, alebo dokonca hovoriť pravdu. Tvrdé právo a inkvizičné praktiky si vyžadovali nástroje rôznych tvarov, úloh a použiteľnosti. O mnohých dnes verejnosť ani netuší a ich postup použitia si vyžaduje názornú ukážku.

Bojnice a expozícia mučenia

Nevšedná zbierka mučiacich nástrojov používaných inkvizíciou a hrdelnými súdmi prináša množstvo raritných exponátov z rôznych kútov sveta. Viac ako 200 kusov dokonalých replík i pôvodných strojov, nástrojov, zariadení a pomôcok z rôznych historických období prenesie návštevníkov expozície do obdobia vymáhaných priznaní viny, prenasledovania, tortúry a mučenia.

Španielske čižmy, pranier, vidličku kacírov i Zúriaceho býka, ktorého prvou obeťou sa stal jeho vlastný vynálezca, si môžu návštevníci prezrieť vo výstavných priestoroch západného krídla Bojnického zámku počas otváracích hodín múzea.

Expozícia sa nachádza vo výstavných priestoroch Bojnického zámku a dostupná je podľa otváracích hodín zámku.
Vstupné: 3 €
Deti do 10 rokov bezplatne

Foto: autorom fotografie je Bojnický zámok, zdroj: Zaujímavosti