Korková zátka, plastová alebo šrobovací uzáver? Kvalita a druh vína

0
4385

V posledných rokoch sa medzi vínami rôznych značiek a kvality začína objavovať určitá modernizácia. Kým vinárstvo možno považovať za často odmietavé výdobytkov modernej doby a niektoré značky zostávajú pri tradičnom korku, nachádzame čoraz viac takých, ktorí svoje vína predávajú so šrauobovými, hovorovo šrobovacími uzávermi. Vzhľadom na to, že za tradičné prvky kvalitného vína sa aj u laikov považuje vzhľad fľaše, vôňa, chuť, farba, korok…práve posledný bod je v súčasnej dobe čoraz viac väčším problémom. V tomto článku si preto vysvetlíme rozdiel medzi korkovým a iným uzáverom vína. Zabudnite pritom na univerzálne tvrdenie, že uzáver nájdete len na víne označovanom ako čučo a jemu podobným.

Víno a gurmán fest 2013

Korok ako nedostatkový tovar
Rozmachom vinárstva, zvyšovaním populácie, zvyšovaním dostupnosti vína, ale aj vzhľadom na zvyšovanie konzumácie vína na hlavu, sa ľudstvo dostalo do štádia, kedy nemá dostatok korku. Dub korkový, ktorý rastie v Stredomorí, nedokáže rásť tak rýchlo, ako by sme si priali. Korok sa teda stáva čoraz drahším. Fakt, že je ho možné získavať len s výrazne starých a veľkých stromov dokonca obmedzuje výrobcov korku na už desaťročia rastúce stromy, ktoré majú obmedzené možnosti. Korok pritom musí po stiahnutí kôry niekoľko rokov schnúť a následne je ešte morený vo vode, aby získal svoju špeciálnu mäkkosť a mikro-priedušnosť. Zvyšujúce ceny korku, ale aj snaha myslieť dopredu, prinútila niektoré vinárstva začať sa venovať myšlienke alternatív. Aj preto sa už objavilo na trhu niekoľko iných druhov zátok, ale aj pokusy recyklovať korok, prípadne ho lepiť z rôznych odrezkov a odpadového korku. Pre konečného spotrebiteľa však ide stále o korok so svojimi vlastnosťami.

Plastové uzávery
Rozlišujeme plastové pevné, alebo plastové mäkké. Pevné plastové zátky sa využívajú dnes už vo veľkom pri šumivých vínach (nepleťme si šampanské, opäť by som rád pripomenul, že šampanským môže byť nazvané výhradne len to víno, ktoré pochádza z oblasti Champagne a žiadne iné) a otváranie je pomerne jednoduché bez použitia nástrojov. Kvalitné a drahé sekty majú zátky korkové, na svojom spodku výrazne rozšírené pre lepšiu udržateľnosť vo fľaši pod tlakom. Nie je však pravdou, že len lacné sekty majú plastovú zátku. Nájdeme ju aj medzi drahšími. Mäkké plastové zátky používané v klasických vínach sú vytiahnuteľné bežnou vývrtkou. Nestráca sa tak kúzlo a dojem otváranej fľaše pred hosťom. Ako pri všetkom, kde vzniká plastový odpad, aj tu sa môže objaviť ekologický skepticizmus.

Šraubovacie (inak povedané tiež ako skrutkové) uzávery
Pokiaľ máme hovoriť o šraubovacích, alebo ak chcete zaužívanejší český tvar „šrobovacích“ uzáveroch, každý si zrejme ihneď predstaví lacné mäkké zelené fľaše s čučom a zeleným plastovým uzáverom. Nie, nebudeme hovoriť o odpadových a lacných vínach. Skrutkované uzávery sa používajú dnes v hojnej miere a počet vinárov, ktorí sa pustia do predaja bez korku stále rastie. Týmito uzávermi sú vybavené často korenené a aromatické vína. Pomáhajú chrániť arómu vína oveľa viac. Nakoniec pravdou je aj fakt, že vína bez korku nechytajú pach korku. Medzi mladšími konzumentmi sú šrobovacie vína pohodlnejšie, keďže ponúkajú možnosť dostať sa k obsahu aj bez hľadania potrebného nástroja, ktorý má vlastne len jediné možné využitie a to otváranie vín. Tento druh uzáverov je praktický, jeho použitie je evidentné porušením spojov na hrdle a víno chráni rovnako dobre ako korok. Dovoľuje bezproblémové opakované uzatváranie fľaše. Podľa niektorých názorov sa takéto vína nehodia príliš na archivovanie. No archivovateľnosť vína závisí od jeho značky a obsahu. Faktom je, že so skrutkovacím uzáverom môžete vína archivovať aj postojačky. Šetria čas, sú praktické a v žiadnom prípade nie sú znakom lacného vína, prejavom podradnej značky, alebo rýchlokvasu. S týmto druhom uzáveru sa môžete stretnúť u slovenských, českých, a aj u vín známych tradičných importérov vína k nám.

Náročná klientela chce korok
Z pohľadu gastronómie, podávania nápojov hosťom a predstavovania značky pred objednávajúcim je však jasné, že tradície a očakávanie tradícií u hostí sa nemusí dočkať príliš pochopenia. Najmä vo vyššej cenovej kategórií si hostia radi potrpia na kvalite. Preto aj obsluhujúci prezentuje nápoj a vína podľa určitých pravidiel. Otváranie vína pred hosťom je jeden z rituálov, ktorý akosi patrí k tomu a tak sú to práve hostia, čo si žiadajú klasiku. Ide teda o klientelu, či si potrpí na tradičnom korku, alebo toleruje plast a iné alternatívy. Použitie alternatív je na vinárstve, pričom tradičné značky len málokedy opúšťajú svoje fungovanie, menia svoje fľašovacie linky a najmä neprinášajú zmeny do značky, ktorá ide dobre na odbyt vo svojej tradičnej podobe. V reštauráciách, v hoteloch, na večierkoch či v bežnej domácnosti sa teda pokojne môžu objaviť rôzne alternatívy. Nie sú vždy prejavom finančnej situácie a snahy vinárstva šetriť, najmä ak si každý jeden uzáver plní svoju úlohu dostatočne.