Falošná sviečkovica z Maďarska bude potrestaná

0
1552

Pred niekoľkými dňami sa v Maďarsku prevalil škandál s farbením bravčového mäsa, respektíve s falšovaním sviečkovice. Zistilo sa, že takéto mäso sa objavilo aj na Slovensku. Naivné a hlúpe falšovanie bravčového mäsa a vydávanie za kvalitné drahé hovädzie mäsko sviečkovice pokladajú gastronomickí odborníci za neuveriteľne hlúpe nešťastie. Falšovatelia sa spoľahli len na farbu, keďže potravinárskou farbou sa snažili prefarbiť svetlé hovädzie mäso. Mäso je naozaj možné prefarbiť, morením, alebo vpichovaním klasickou ihlou a vstrekovaním farby vo vodnom roztoku. Nedokáže sa však ani tak zaručiť rovnomerné prefarbenie. Niečo, s čím sa nechceme nikdy stretnúť pri varení môže predstavovať aj riziká. Sviečkovica totiž slúži ako surovina na výrobu kvalitných pokrmov, jedla a mnohí si pochutia aj na kvalitnom tataráčiku, čiže surovom mäse. Tataráčik z takéhoto mäsa sa nedá považovať za tatarák, ale skôr ohrozenie zdravia vo viacerých smeroch.
Farbivo sa nám v médiách nepodarilo nájsť podľa názvu. Jedine informáciu, že šlo o bezpečné potravinové farbivo, avšak dovoľujeme si podotknúť, že celkom zdraviu neškodné červené farbivo, ktoré by zároveň bolo schopné farbiť mäso, možno ani neexistuje.

Ako odhaliť falošnú sviečkovicu?
V obchodných domoch a v známych mäsokombinátoch sa dá na šťastie ako-tak dôverovať, že sa nič takéto nestane. Originálna sviečkovica je dlhá a tmavočervená, všade viac menej rovnomerne typicky krásne červená. Pokiaľ vidíte celý kus sviečkovice, je ju možné hravo rozoznať. Mäso je naozaj krásne a po narezaní je jeho farba stála. Samotná chuť je rozpoznateľná, takže predpokladáme, že si ani v reštauráciách nič podobné nedovolia. Farbené mäso zanecháva farbu, pokiaľ by ste ho otierali o papier na pečenie matnou stranou. Odhaliť ho však musí už na prvý pohľad každá gazdinka, kuchár a dokonca aj menej skúsený kuchár, pokiaľ má rád mäso a venuje sa jeho príprave.

Zapojená polícia
Podľa rôznych informácií sa začalo aj policajné vyšetrovanie. Nejde totiž len o klamanie zákazníka, ale aj o určité zdravotné riziká, keďže v domnienke, že ide o hovädzie mäso by nedostatočný úprava v skutočnosti bravčového mäsa mohla predstavovať zdravotné riziká. Najmä také mäso, ktoré muselo byť mimo chladiace boxy, keď ho farbili. Ďalej je tiež neznámy spôsob skladovania narábania s mäsom pri samotnom farbení. Výber kvality sa nám okolo Slovenska neustále zužuje. Po soli z Poľska, alkohole z Čiech a mäse z Maďarska, ostáva Slovákom stále Rakúsko a Ukrajina… a vlastné zásoby a suroviny, ktoré zatiaľ zásadne nesklamali.

foto: vlastná ilustračná fotografia