Bratislavské vianočné trhy hneď v prvý deň úspešné a plné ľudí

0
2601

Dňa 23. novembra 2012 v piatok boli oficiálne otvorené tradičné Staromestské vianočné trhy v Bratislave, ktoré vždy lákajú pozornosť aj zahraničných turistov. I keď nejde o tak okázalú slávnosť ako vo Viedni, aj tie v Bratislave ponúkajú viacero stánkov so špecialitami, tradičnými slovenskými jedlami, rôznymi pochúťkami aj novinkami, nechýba varené víno a taktiež veľké množstvo rôznych darčekov, talizmanov, praktických darčekov, hračiek, či medovníkov. Prípravy jednotlivých stánkov predajcov z takmer celého Slovenska prebiehali v posledných dňoch a už v piatok sa oficiálne začalo s predajom. Podvečer zažali stromček známe osobnosti výrobou elektriny na bicykloch a večer sa tu odohral trhový večer, akoby boli Vianoce už za pár dní.

Staromestské vianočné trhy 2012

Piatok večer na Hlavnom námestí
Časť trhov na Hlavnom námestí v centre starého mesta bola plná ľudí. Predierať sa davom bolo ako predierať sa na koncerte k lepšiemu miestu. Len tu s rozdielom, že mnohí si pochutnávali na rôznych dobrotách, ruky ohrievali s plastovými pohármi s vareným vínom, často aj s prímesou chutného ovocia, či iných nápojov. Podobný nápad ako my, zastaviť sa tu aj podvečer, mali očividne viacerí, taktiež si toto miesto nenechalo ujsť viacero turistov, keďže okrem slovenčiny bola počuť v dave čeština, maďarčina, nemčina, výrazne angličtina a aj neidentifikovateľné jazyky tmavších pletí. Dlhé rady sme si odstáli niekoľko krát a nikdy to nebolo na viac ako 10 minút. V každom stánku dokázali pohotovo a rýchlo vyhovieť požiadavkám. Zmesi vôní naozaj priniesli a nútili zamýšľať sa nad tým, čo si dať, alebo či už je dosť. Ceny sú na tom podobne ako minulý rok a tak sa v tomto smere nekonalo žiadne zásadné prekvapenie. „Ozajstní“ gurmáni si celú atmosféru, vône a zajedanie klobások kombinovali s cigaretovým smradom. Skutoční gurmáni našli aj syrové lahôdky, na niekoľkých miestach si mohli kúpiť aj kvalitné syry a údeniny, nehovoriac aj o bohatom výbere iných nápojov. Väčšina predajcov pritom berie aj stravovacie lístky.

Vianočné trhy Bratislava 2012

Hviezdoslavovo námestie
Hoci niektoré médiá informovali o bezplatnom klzisku na staromestskom námestí, na Hviezdoslavovom námestí pre nás ako súčasť staromestských vianočných trhov nebolo bezplatné nič. V každom prípade si každý mohol užiť na umelom klzisku s naozajstným ľadom, ktoré už tiež zrejme bude patriť medzi tradície. Na hudobnom pódiu na druhej strane plochy námestia hrala kapela Bukasový masív, ďalších niekoľko stánkov ponúkalo ďalšiu paletu dobrôt a miestami to vyzeralo, akoby sa tu stretlo ešte viac ľudí ako na Hlavnom námestí. Pokiaľ budú aj ostatné dni do Vianoc takto úspešné pre predajcov a tak žiadané návštevníkmi hlavného mesta a domácimi, môžu prekonať predchádzajúce ročníky.

Vianočné trhy Bratislava 2012

Ďalšie fotografie na Facebooku
Boli sme sa pozrieť a viacero fotografií vám prinášame aj na našom Facebooku. Samozrejme, budeme radi, pokiaľ si našu stránku pridáte medzi obľúbené a váš názor je na Facebooku vítaný. Ďakujeme.

Vianočné trhy Bratislava 2012
Vianočné trhy Bratislava 2012
Vianočné trhy Bratislava 2012