Najznámejšie filmové piesne a zvučky – štvrté TOP 10

0
9191

Nech sa akokoľvek snažíme spraviť rebríček najslávnejších filmových pesničiek, vždy je niečo, čo nám bude chýbať. Dnes si prinášame ďalších desať slávnych filmových skladieb, ktorými vyplníme dieru. Niekomu mohla chýbať hudba z Pulp Fiction, z nejakých westernoviek, alebo vojnových filmov. Tentoraz je teda rebríček slávnej filmovej hudby zameraný aj na túto oblasť.

Ružový panter
Saxafón, klávesy a triangel. Tri nástroje, s ktorými sa dá docieliť nezameniteľná a zrejme aj neopakovateľná skladba, ktorá je slávna najmä vďaka televízie a postavičke ružového partnera. Filmovú podobu získala v rôznych obdobiach a ako animovaná postavička si aj celkom slušne zarobila.

Tenká Červená Línia a Hans Zimmer
Tenká Červená Línia je výnimočný vojnový film, do ktorého prekvapivo obsadili v tej dobe naozaj hereckú špičku, aj čo sa honorárov týka. Výnimočné talenty nechýbali ani čo sa hudby k filmu týka. Hans Zimmer, ako azda to najlepšie, čo v rámci skladateľov možno pre úspech hudby k filmu nájsť, zložil k filmu hudbu.

Vykúpenie z väznice Shawshank
Neopakovateľný film nakrútený na motívy románu od Stephena Kinga s vhlavnej úlohe s Timom Robbinsom a Morganom Freemanom je výnimočným príbehom o záchrane z 20 ročného väznenia neprávom. Výnimočný scenár, ale aj výnimočná hudba umocňujú dojem z filmu. Každý, čo film videl už pár krát určite nezabudol na jeho ústrednú skladbu.

Veľký s Tomom Hanksom
Film, ktorý ešte na mnoho rokov dokáže byť obľúbeným filmom z detstva mnohých dnes dospelých, mal celkom jednoduchú myšlienku. Malý chlapec si prial byť dospelý a nejako takto by to mohlo vyzerať, keby sa mu to podarilo. Nemáme však film, ale len hudbu, ktorá vo filme odznela.

Striptíz a Sweat Dreams
Demi Moore sa najvýraznejšie ako hlavná úloha presadila vo filme Striptíz, v ktorom ukázala veľa, ale pritom sa nemusela vôbec za nič hanbiť. Anie Lennox z Eurythmics zložila skladbu Sweat Dreams, ktorá vo filme zaznela a získala rolu ústrednej skladby. K tomu, že Demi predviedla sa aj hudba hodila a dnes nemožno skladbu od filmu oddeliť, pretože každý vie, že patria k sebe.

Vtedy na západe
Film, ktorý do sveta westernu a celkovo filmu priniesol niekoľko nezabudnuteľných skladieb. Najmä však dve hlavné, ktoré ak niekde počujeme, zväčša ide buď o originál spomínaný film, alebo akúkoľvek paródiu, či len film, ktorý sa scénkovo hrá na divoký západ. Najslávnejšia skladba z divokého západu pochádza z filmu Vtedy na západe (Once upon a time in the west) a zložil ju Ennio Morricone.

Winnetou
Všetci otcovia na Slovensku a všetci nad 30 musia poznať úvodnú pieseň k filmu, alebo skôr filmom, ktoré patrili dlho medzi to najlepšie a neprekonateľné, čo sme mohli v bedni vidieť. Winnetou a množstvo scénok, miest, kovbojov, zmienok o Indiánoch… a predsa na to nepotrebovali Ameriku. Svojim spôsobom úžasné, a hudba stále nesmrteľná.

Četa a Adagio For Strings
Nezabudnuteľný film Četa zachytával obraz o skutočnej krutosti a živote vojakov počas vojny vo Vietname. Hlavnú úlohu si v ňom zahralo viacero hercov, ktorí dnes získavajú skôr úlohy pánov a zloduchov. Len Charlie Sheen si vybudoval skôr kariéru komediálneho herca a zabávača. Film bol ocenený niekoľkými oceneniami a Oscarom. Známa skladba Adagio for String, ktorá získala toľko remixov, že to nie je ani spočítateľné, sa objavila aj tu v jednej zo svojich verzii ako ústredná skladba. Mimo verziu od DJ Tiesta ide dokonca o možno pre súčasného diváka najznámejšiu jej verziu. Film neskôr čiastočne parodoval film Tropická búrka.

Kill Bill a skladba od Nancy Sinatra
Nancy Sinatra pred niekoľkými desaťročiami naspievala naozaj zvláštnu skladbu. V modernom filmovom veku jej zvláštnosť poslúžila filmu Kill Bill a stala sa jednou z hlavých skladieb filmu. Nancy je mimochodom dcéra slávneho Franka Sinatru a tak hudobný talent nemožno uprieť.

Pulp Fiction a Girl, you’ll be a woman soon
Neopakovateľný Pulp Fiction, ktorý neprekladajú nikde, a opäť ako v prípade Kill Bill s Umou Thurman, je známy pre viacero skladieb. Tá najznámejšia je ale Urge Overkill a Girl, you’ll be a woman soon.

Pulp Fiction a Dick Dale – Miserlou
Pulp Fiction po druhý krát. Hovoriť o Pulp Fiction a nespomenúť to, čo je najslávnejším songom vo všetkých filmoch Quentina Tarantina a gangsterských akcií, by bolo ako hovoriť o Amerike a zabudnúť na USA. Disk Dale najskôr túto slávnu skladbu mal ako súčasť inej skladby, no už čoskoro sa z nej stala samostatná, keď pochopil, že sama o sebe má úspech. Objavila sa okrem filmu Pulp Fiction aj v ďalších. Najviac vyznávačov Pulp Fiction naštvala nezastaviteľná typicky francúzska komédia Taxi, nuž a keď si skladbu klasicky bez opýtania požičalo Black Eyed Peas, tak jej síce dodali novú verziu, no klasicky ich vôbec netrápilo, že ide znova o ďalšiu skladbu, ktorú len prevzali a nikde neuvádzajú autora, ostatne ako BEP robí bežne.