18 najhorších typov hostí v našich reštauráciách

0
4303

Pes a ľudské ruky pri jedleHostia tvoriaci klientelu rôznych reštaurácií, barov a podnikov sú ľudia. Majú rôzne nároky, zámery, problémy, aj úroveň spoločenského správania. Sú hostia, ktorí vedia byť postrachom pre podniky a obsluhu. Augustový článok o tom, ako rozoznať skutočného čašníka od neodborníka, vyvolal rozruch. V príprave sme však mali aj článok, ktorý sa orientuje na opačnú stránku – na hostí. Zopár charakterov, ktoré nemožno vždy nazvať vítanými aj pre ďalšie návštevy nájdete v nasledujúcich 18 bodoch.

1. Hosť reklamujúci žrút

Reklamácia jedla je pochopiteľnou súčasťou návštevy reštaurácií, pokiaľ nie je niečo podľa predstáv, podľa objednávky, alebo podľa logiky. Reklamovať však jedlo, že bolo nechutné, studené a zlé, pričom na tanieri zostal len príbor a použitý obrúsok je taká absurdnosť, ako reklamovať príšerné služby v bordeli po 6 dňoch užívania si.

2. Hosť neplatič

Čo by to bol za zoznam hostí, keby chýbal problémový zákazník neplatič? Aj takých na Slovensku máme. Vedia sa najesť, ale aj úspešne uniknúť. Radosť z nich nemajú hlavne čašníci podriadení šéfovi, ktorí najčastejšie tieto úniky hradia zo svojho vrecka. On si neustrážil, on platí.

3. Hosť vyjednávač

Ak sa zákazníkovi nepáči cena, zloženie, alebo obsah jedla, stále existuje priestor na diskusiu. Vyjednávať cenu za jedlo ale určite nemožno. Dobre, ak sa nám nepáčia zemiaky a uvítame skôr ryžu, dá sa to pochopiť. Zmeniť celú receptúru jedla len podľa chuti a náročnosti na múku, cibuľu, papriku, čierne korenie, či mrkvu a podobne znamená kompletne zmeniť receptúru, vytvoriť nové jedlo a vytvoriť problém aj pri kase, nieto ešte v kuchyni samotnej. Ak chce hosť vyjednávať o zložení jedla, mal by zvážiť, či to neskúsi radšej doma a sám podľa svojho gusta.

4. Hosť odborník

„Á vy ste z fachu? A viete že…“. Hostia, ktorí kritizujú jedlo na tanieri a čašníkovi vysvetľujú, že on by dal sem a sem trochu červenej papriky, mäso narovnal na inú stranu a do šalátu by spravil lyžicou otvor pre lepší dizajn, sú nudní a zdržiavajú. Áno, ako inšpirácia je to výborné, ak je tip podávaný priateľskou formou. Nie však ak je múdrosť odovzdávaná pohŕdavo a príliš „inteligentne“. Každá reštaurácia má svoju kultúru stolovania, prípravy a dizajnu. Niekde sa kultúra oslabuje počas obedových menu, kedy hrá úlohu aj rýchlosť, no v štýlových reštauráciách si potrpia aj pri rýchlosti na dizajn. Hosť Odborník je vtipnejší vo chvíľach, keď ide o človeka, ktorý mimo čaj, vifon a párky nepripravil do jedlého stavu ešte nikdy nič.

5. Hosť večne nespokojný

Hostia vysokých nárokov, ktorí si splietli kategóriu reštauračného zariadenia a vyžadujú nemožné, dokážu vyvolať stres hodný ocenenia. Jedným z najhorších druhov hostí sú známe osobnosti, ktoré získali pocit, že svet patrí im. Horšie je, ak náhodou neviete, že daný bielovlasý večne naštvaný pán je známy profesor „kat“ a vy sa máte v tej chvíli doslova pos… lebo on je niekto a k načapovanému pivu vyťahuje meter, premeria si ho prísnym pohľadom a červený naštvaný vám ide vynadať za o dva stupne nesprávnu teplotu pohára.

6. Hosť prasa

Po niektorých hosťoch je nutné vyťahovať metlu. Ryža a zemiaky pod stolom sa môžu pritrafiť aj nám, ale štvrť taniera po celom stole je už diagnóza. Prasaťom vie byť hosť aj v prípade uvoľnovania plynov akýmikoľvek otvormi, či mliaskaním. Niektoré kultúry vnímajú mľaskanie ako prejav pôžitku z jedla. V Európe to za takýto prejav považovať nemôžme. Mliaskať môže v našej reštaurácií len našinec idiot, ktorý sa cíti jediný a dôležitý, alebo prasa pri korýtku s pomyjami. Výmena obrusov je činnosť, ktorú každý správny čašník zvládne rýchlo, no aj tak vie zdržať ľudí čakajúcich na stôl.
Kríženec: Výborné sú prípady, kedy obsluha nestačí po prvom hosťovi vymeniť obrus a už tam sedí druhý hosť, z ktorého sa stáva kríženec s hosťom reklamujúcim. Nadáva, preklína, pohŕdavo vypúšťa jednu pripomienku za druhou a len preto, že sa cíti hrdinom okamihu, hoci sám vie, že si sem sadol naschvál.

7. Hosť, ktorý má veľa voľného času

Sedieť pri nedopitej troche teplého piva aj tri hodiny, aby bola splnená podmienka „hosť v štádiu konzumácie“ je typicky slovenské, či české. Je mnoho takých, čo si nechávajú tú trochu v závere a blokujú celý stôl pred inými hosťami so skutočným záujmom sa najesť, napiť a nezdržiavať. Skúsili ste si niekedy takto vysedávať a sledovali ste čo sa začalo okolo vás diať? Nepochybne prišla obsluha niekoľko krát sa spýtať, či si ešte niečo dáte a možno vôbec nespomenula, že blokujete celý jeden stôl a priebežne chodia a odchádzajú ľudia so zámerom naozaj tvoriť tržbu. Odvážnejší obsluhujúci vie slušne naznačiť o čo tu ide. Sprostý zákazník však potrebuje jasne povedané „Zavadziate, môžete odísť?“. Je však nemožné niečo také klientovi povedať. Práve z úcty a zo slušnosti sa niečím takým nestretnete.

8. Hosť showman

Pokaziť gastronomický zážitok vie príliš hlučný zabávač, ktorého nedokáže utíšiť ani obsluha a volať políciu je často veľmi nebezpečným riešením pre renomé podniku, alebo budúcnosť čašníka. Je často na nich a ich schopnostiach diplomacie vyriešiť aj hlučného šialenca, príliš veľkého zabávača, ktorý môže obťažovať aj iných hostí. Sú to aj všetci tí, ktorých zábavnosť a dobrá nálada musí byť daná poriadne najavo, aby každý vedel, že on sa teší zo života a je najzábavnejším človekom v celom podniku, hrdina momentu.

9. Hosť Bohumil Stejskal a nejasná objednávka

Aj takýto druh hostí poznajú naše reštaurácie. Výborne stvárnená úloha burana v lepšej kategórii podniku Bolkom Polívkom v nezabudnuteľnom filme ukázala typ človeka, ktorý v sebe spája viacero nepríjemných hostí zároveň. Na doplnenie ide aj o človeka, ktorý svoju objednávku podáva nejasne, možno jazykovo nezrozumiteľne a ani jeho vystupovanie nie je príliš vhodné voči ostatným a aj voči obsluhe vôbec. Keď už sme pritom, v prípade filmovej ukážky nie je ani príklad obsluhy príliš ideálny, keďže ani tak sa žiaden skutočný čašník v žiadnom prípade nezachová.

10. Hosť suverén

Suveréni sú nebezpeční ľudia. Nefajčiarska kaviareň, či reštaurácia je pre nich stále miestom, kde ich cigareta nemôže nikomu prekážať, najmä ak sa v podnikovej kase uskladnilo už niekoľko kedysi ich bankoviek. Suverén je aj ten, ktorý má pre svoj životný štýl pocit, že čašník je jeho majetkom, dáva mu prácu a preto by mal skákať, ako suverén ukazuje prstom. Zákazník tohto druhu si sám načapuje dvanástku, nakúka do kuchyne, tľapká personál po pleci ako starý známy, či si osobne zájde do vitríny po víno bez toho, aby požiadal obsluhujúceho. Najsmutnejší prípad suveréna je agresívny alkoholik, alebo len skromnejší chudák, ktorý v kase zanechal zopár mincí, no správaním prekonáva aj prípady skutočných kápov, ktorí spravili mesačnú tržbu jedinou hostinou.

11. Hosť lepkavá ruka

V úvodzovkách „vítaní“ sú hostia, ktorí len zo zásady bez nejakej hlbšej potreby berú, čo nie je prilepené. Omáčky z kuvertového košíka, toaletný papier na toaletách, príbor zo stola a poháre. Niektorí mladí mali svojho času tradíciu kradnúť pivové poháre, krásne mohutné krígle od Kofoly, alebo len štamperlíky. Základom je docieliť, aby jeden obsluhujúci mal pocit, že pohár už odniesol druhý. Hosť lepkavá ruka krížený so suverénom vás bude presviedčať, že nedostal príbor aj napriek tomu, že si veľmi dobre pamätáte ako ste mu ho pokladali vedľa jeho mobilu z roku 5. Mať pekné poháre s gravírovaným logom, alebo 0,4 poháriky od Jagermeistera je pre podnik riziko. Každý podnik, ktorý disponuje sklom menších rozmerov a veľmi pekných tvarov, alebo nebodaj série, sa raz dostane do štádia, že jednu zo škatúľ z nich môžu akurát tak vyhodiť, keďže nie je čo do nej dať.

12. Hosť „hejty“

Obsluhujúci prichádza k stolu a namiesto pozdravu počuje „Očuj, dones dva rizky ze šalatom!“ Viacero čašníkov sa priveľmi nepozastaví nad takýmto správaním, ak ide o veľmi starého zákazníka, alebo zákazníčku, kde bude čašník neraz za „synáčka“ či „môj milý“. Stávajú sa tieto prípady a pri rôznorodosti klientely je niečo také možné. Stretnúť sa s tým však od 18 ročného fagana, či chlapíka s hrubou retiazkou a dolámaným nosom je príliš hnusné a urážlivé.

13. Hosť so schopnosťou nepozdraviť

Takú jednoduchú vec ako pozdrav sa učíme už v detstve. Napriek tomu sa s ním zrejme mnoho ľudí nestretáva a nevie rozpoznať situácie, kedy pozdraviť. Keď sa po príchode do podniku na pozdrav obsluhy ozve ako prvé „Máte polievky?“ alebo väčší šok v podobe „Kde sú vecká?“, svedčí to o krásnej východe. Poteší, keď práve tento typ hosťa neskôr skritizuje obsluhu za pár drobností. Je tu vysoká pravdepodobnosť, že tento hosť je ešte krížený s niektorými z vyššie spomenutých.

14. Hosť s harmonikou, alebo speváci

V smradľavej krčme plnej cigaretového dymu možno áno, no ťažko v reštaurácií na úrovni. A predsa existujú prípady, kedy odniekiaľ vytiahnu harmoniku a spustia ľudovky, alebo stačí pár promile. Ruka je zrazu vysoko nad hlavou a hlasivky sa rozozvučia za tónov slovenskej hudobnej klasiky „Slovenské mamíčkýýý, piekných synov mátééé…“.

15. Hosť burič

Najnenávidenejší typ človeka v obrovskom počte rôznych druhov služieb je veľký vodca, ktorý nahlas a zreteľne povie, čo sa mu nepáči, hlavne hľadá pri ostatných stoloch spojencov pre svoj protest a ovplyvnený vlastnými problémami sa snaží dokázať, ako silná osobnosť to je, keď vyprovokuje obrovskú vzburu so slabšími poddajnými ľuďmi bez vlastného názoru. Náhla vzbura proti ponuke jedál, či nejakému čašníkovi pre nesplnenie očakávaní často nezachádza do veľkých rozmerov. Takýto burič je veľmi často „dôležitý“ aj v prípadoch, kedy sa dôvody jeho nespokojnosti podarilo úspešne vyvrátiť a na vine celého nedorozumenia je jedine on sám.

16. Hosť bitkár

Azda sa ani netreba príliš rozpisovať a pozastavovať nad inteligenciou agresívnych hovád, ktoré sú obrazne povedané poliate benzínom a horia pri každej malej iskričke, ktorá niekde vykukne.

17. Hosť výmyselník – klamár

V jedle cíti prímes iného jedla, niečomu mu nechutí, objednal si niečo iné, alebo si neobjednal to čo práve dostal. Napriek tomu, že čašník počul veľmi dobre, počul to aj pán pri vedľajšom stole no podľa hosťa výmyselníka klame čašník, pán od vedľa a aj lístok s napísanou objednávkou. Tento typ zákazníka vie byť škodný, no škodu ťažko uhradí, keďže obsluha si v mnohých prípadoch musí zobrať vinu na seba. Často je krížený s niektorými už spomenutými druhmi, či už vzácnymi, alebo tými premnoženými.

18. Hosť s Alzheimerom

Nuž a na záver je tu ďalšia diagnóza. Občas ide dokonca o sadistov, ktorí veľmi dobre vedia, čo robia a vyžívajú sa v nadmernej miere času, ktorý musel obsluhujúci venovať práve im. Kedysi to na mne skúšal Japonec v nemenovanom podniku. Rozkúskovať celú objednávku na veľmi malé dieliky, ktoré sú objednávané schválne postupne je plným právom pomenovateľné sadizmom. Hlavne ak hosť odmieta povedať objednávku naraz, ale zadeľuje ju postupne pri nosení každej jednej veci. Menší sadisti sú žiaľ skutoční zábudlivci, ktorí zabudnú povedať, že nechceli zelený čaj, že chceli tú minerálku chladenú, že namiesto zemiakov chceli ryžu, že si chceli objednať aj polievku, alebo že práve polievku nechceli. Všetko sa čašník dozvie až keď je neskoro, ale podľa zákazníka by mal disponovať telepatiou.