Nadácia VÚB spustila hlasovanie o reštaurovanie historických vitráží

0
2148

Nadácia VÚB aj tento rok v rámci záujmu o historické pamiatky vyhlásila hlasovaciu súťaž Poklady môjho srdca. Tentoraz pôjde o získanie financií na reštaurovanie, alebo opravu vitráží. O priazeň hlasujúcich sa bude uchádzať 9 historických objektov s vitrážami z rôznych častí Slovenska. Do 30. novembra môže každý záujemca zahlasovať za objekt, ktorý je jeho srdcu najbližší. Zaujímavým lákadlom je aj zrkadlovka, ktorá je hlavnou cenou pre niektorého zo súťažiacich.

Vyberte si teda niektorú z tých, ktorá vás zaujme najviac. V troch radoch a v troch stĺpoch sa vám predstavia aj krátkou informáciou celkovo 9 miest. Bojnice, Hlohovec, Hronský Beňadik, Ivanka pri Nitre, Marianka, Martin, Pruské, Rišňovce a Spišská Kapitula. Skutočne celé Slovensko a zrejme krásy, ktoré sme nie všetci možno doteraz poznali.

Bojnický zámok vitráž

Bojnický zámok a jeho vitráž
Medzi uchádzačmi je aj Bojnický zámok s jeho vitrážnym oknom so štyrmi postavami v renesančných odevoch (fotografia: Bojnický zámok). Vyrobila ho rakúska firma Gebrüder Colli na objednávku podľa kúskov vitrážneho okna kúpeného v Paríži posledným majiteľom zámku so šľachtickým titulom.

Hlasovanie prebieha na týchto stránkach: www.vub.sk/vitraze