E412 – Guarová guma: bohato využívaná a lepšia než škrob, ale…

0
6668

S emulgátorom E412 sa stretávame pomerne často a mnohí o tom ani nevieme. Guma guar, ktorá sa označuje kódovním emulgátorovým označením ako E412 sa získava zo semien rastliny Cyamopsis Tetragonolobus a za svoje bohaté využívanie v potravinárstve vďačí najmä svojej zahusťovacej schopnosti, čím prekonáva aj bežne používaný, ale tiež dostupnejší škrob. Guma guar, alebo ak chcete Guarová guma, sa priemyselne získava najmä v Indii. Patrí medzi neškodné „éčka“ ktoré sú v našej krajine aj v zahraničí povolené.

Využitie:
Vysoká zahusťovacia schopnosť z guarovej gumy robí hojne používanú súčasť najčastejšie mliečnych výrobkov, nápojov, mäsových výrobkov a rôznych menších pochúťok pre všetky vekové kategórie. Jeho stabilizačné a zahusťovacie schopnosti sú využité v rôznych omáčkach, krémoch, majonézach v kečupoch a podobne. Opäť zahusťovacia schopnosť pomáha pečivu udržiavať konzistenciu aj po upečení. Mimo kuchynské využitie je ho možné nájsť aj v kozmetickom priemysle. Ako inak aj tu sa najviac presadzuje jej vysoká zahusťovacia schopnosť.

Guarová guma sa používa aj dnes v niektorých diétnych programoch ako súčasť koktailov, alebo len ako prísada do špeciálnych jedál. Tu sa však môže objaviť niekoľko prípadov, kedy látka môže vyvolať a alergickú reakciu.