E250 – Dusitan sodný, v mäsiarstve veľkým pomocníkom, ale…

0
5004

Dusitan sodný, s kódovým označením emulgátoru E250, je podľa mnohých spracovateľov mäsa neoceniteľným pomocníkom pri príprave mäsových výrobkov a je len veľmi ťažké ho nahradiť inou látkou, ktorá by vynikala jeho vlastnosťami a zároveň by nezaťažovala organizmus. Teda do určitej miery. Dusitan sodný má naozaj bohaté využitie najmä v údených a spracovaných mäsových výrobkoch, no patrí medzi škodlivé látky. E250 je možné nájsť v popise zloženia mnohých balených druhov slaniny, klobás, salám, šalátov, nátierok, paštét, párkov a podobne.

Dáte si klobásku?
Aby sa zabránilo rozmnožovaniu baktérií, rýchlemu podliehaniu skaze a zvýraznila sa pri údených a opracovaných výrobkoch ich farba pridáva sa táto kryštalická látka rozpustená vo vode. V prípade, ak by sa v mäsovom výrobku používali zároveň aj niektoré arómy a aminokyseliny, je možná reakcia a vytvorenie nitrosamínov, ktoré môžu mať rakovinové účinky. Celý tento proces neutralizujú niektoré vitamíny. Napríklad kyselina askorbová nesúca označenie E300 s kyselinou erythorbovou E315 môžu možný negatívny účinok nitrosamínov výrazne obmedziť. Okrem údenín a ďalších mäsových výrobkov je látka používaná aj v pivovarníctve.

Toxická látka
Niekoľko výskumov dokázalo, že ide o toxickú látku. Môže mať rakovinové účinky. Niektoré výskumy potvrdili rakovinotvorné účinky pri vyššom prijímaní tejto látky. Prijímanie tejto látky by malo byť obmedzené u veľmi malých detí a u detí v predškolskom veku. Prítomnosť dusitanu v tele môže spôsobiť ešte širšie spektrum problémov.