Vedci úspešne otestovali vakcínu proti opičej HIV, ľudský vírus HIV si ešte 2 roky počká

0
1543

Opičie HIV sa volá SIVPacienti s vírusom HIV majú novú nádej na vyliečenie. Americkým vedcom z Oregon Health & Science University sa podarilo vytvoriť vakcínu, ktorej sa výrazne darí v tele zničiť vírus HIV na toľko, že možno stav pacienta považovať za vyliečený. Po úspešnej liečbe totiž nenájdu v tele už žiadny prežívajúci vírus. Má to však jeden háčik. Prvé úspešné testy boli uskutočnené na opiciach, ktoré boli nakazené opičou obdobou ľudského HIV. Opičí poznáme skôr pod označením SIV. Opičia imunodeficiencia je podobná ako u ľudí a preto možno považovať tieto poznatky a postupy za aplikovateľné, respektíve použiteľné ako východisko pri liečbe ľudských pacientov. Doteraz zaznamenané vyliečenia HIV infekcie boli takmer výlučne prípady liečené silnými liečivami krátko po nákaze bez veľkého rozšírenia po tele, alebo po absolvovaní transplantácie kmeňových buniek.

Vedci pri testovaní použili 16 opíc a kmeň vírusu nazývaný SIVmac239 100x smrteľnejší než typický HIV u ľudí. Vakcína bola podaná všetkým opiciacm, no viac ako polovica z nich sa dokázala ochorenia zbaviť úplne. Obsahuje totiž upravenú verziu cytomegalvírusu, ktorý v tomto prípade povzbudí imunitný systém na toľko, že už ďalej dokáže bojovať proti SIV.

S klinickými štúdiami pre vývoj liekov a liečby samotných ľudí sa očakávajú v priebehu dvoch rokov. Samozrejme až do chvíle, než do toho nevstúpia farmaceutické spoločnosti, ich snaha po zisku, či snaha zamedziť vývoju novej vakcíny. Pokiaľ by totiž vstúpila na trh, množstvo konšpiračných teórií posledných desaťročí a postupov farmaceutických firiem straší z možnosti, že by mali doterajší výrobcovia slabých liečiv záujem na zdržaní toho nového. Sú v tom totiž veľké miliardy dolárov.

zdroj: Independent, foto.