Čo je to astma? Trpí ňou čoraz viac ľudí, často z radov alergikov

0
2504

Astma

Napriek tomu, že naša medicína napreduje míľovými krokmi, stále existujú niektoré choroby, ktoré sužujú množstvo ľudí. Jednou z nich je aj astma, ktorá je rozšírená po celom svete. Na nasledujúcich riadkoch si skúsime priblížiť o čo vlastne ide.

Čo je astma?
Astma, ináč nazývaná aj ako záduch, je v podstate intenzívna dýchavičnosť. Ide o chronické zápalové ochorenie dýchacích ciest. Vznik astmy môže mať viacero príčin. Medzi najčastejšie patria genetické predispozície, ktoré sú často kombinované s vplyvom životného prostredia, alebo rôzne alergie s účinkom na niektorú časť dýchacej sústavy.

Príznaky astmy
Tak ako každá choroba aj astma má svoje typické príznaky. Medzi príznaky astmy patrí dýchavica. To znamená, že pacient, resp. človek trpiaci astmou má pocit zovretia pľúc a priedušiek, čo mu sťažuje dýchanie. Ďalším príznakom je kašeľ, ktorý je suchý a dráždivý a prejavuje sa v záchvatoch. Posledným typickým príznakom choroby je tzv. pískanie, ktoré je dôsledkom opuchnutých a zúžených priedušiek, ktoré vydávajú piskľavý zvuk.

Načo si dávať pozor
Zhoršenie stavu astmatika sa dostavuje niekedy neočakávane. Vo väčšine prípadov mu predchádza nejaký spúšťač ako napríklad stres, vírusová infekcia, vlhký vzduch, chladný vzduch, fyzická námaha. Vtedy pacient dostáva astmatické záchvaty. Ťažkosti s dýchaním, alebo zvýšenú citlivosť môže pociťovať pri strete so sprejmi, rôznymi aromatickými zložkami a mnohí môžu ťažko znášať prítomnosť cigaretového dymu. Žiaľ, jemu sa nemožno v mestách vyhnúť keďže bežná je u nás realita fajčenia na zastávkach, na ulici, bežne pri vstupoch do podnikov a podobne.

Čo môže astmu vyvolať?
Riziko vzniku astmy je vyššie u ľudí, ktoré nato majú genetické predispozície, čo znamená že rodičia alebo niekto v rodine už astmou trpí. Spúšťačom môžu byť aj rôzne alergie. Útechou je aspoň to, že astmatikom sa darí v niektorých ročných obdobiach lepšie, v iných horšie. Ich stav sa môže meniť podľa rôznych faktorov ako napríklad stres, počasie, prostredie, kontakt s určitými látkami. Astma sa zhoršuje v prípade, že jedinec prechladol, alebo má inú infekciu, pri telesnej námahe alebo pri hormonálnych zmenách.

Stupne astmy
Astma má svoje stupne, alebo štádia, takže nie je astmatik ako astmatik. Ide o nasledovné:
1: ľahká alebo občasná astma
2: ľahká pretrvávajúca astma
3: stredne ťažká pretrvávajúca astma
4: ťažká pretrvávajúca astma

Astma patrí k ochoreniam, ktoré keď sa už raz prejavia, človeka sprevádzajú počas celého života. Pokiaľ však astmatik dbá na všetky potrebné opatrenia a lieči sa, potom môže viesť pokojný život. Liečba astmy pozostáva z dvoch zložiek. Prvou je nefarmakologická liečba. To znamená liečba bez liekov. Čiže astmatik by mal odstrániť zo svojho okolia spúšťače ochorenia a mal by rehabilitovať. Druhá je farmakologická liečba. V tomto prípade zase ide o liečbu prostredníctvom liekov, ktoré určuje špecialista – lekár. Liečba by mala byť dlhodobá a čo je najpodstatnejšie, neprerušovaná, aby mala správne účinky. V takom prípade pacient nemá denné ani nočné príznaky astmy, netrpí náhlymi zhoršeniami zdravotného stavu a má normálne hodnoty pľúcnych funkcií. Pokiaľ nebudú pokyny lekára dodržiavané, môže dôjsť k vážnemu poškodeniu dýchacích ciest.
Astma môže byť ľahším ale aj ťažkým spoločníkom v živote. Dôležité je nepoddávať sa tejto chorobe a stále s ňou bojovať. Postupom času sa Váš stav upraví a Vy ho budete mať „pod kontrolou“. Takto môžete žiť svoj príjemný život bez toho, aby ste na tohto strašiaka museli neustále myslieť a pripomínať si ho. Prajeme veľa úspechov pri liečbe.

Pre Zaujimavosti.net pripravila Tina, foto: pinterest