Choroby: Bradavice, alebo nie je bradavica ako bradavica

0
7996

Bradavice si mnohí spájame so starými ľuďmi, rozprávkovými bosorkami a samozrejme známymi kožnými výrastkami, ktoré vedia potrápiť najmä z estetického hľadiska. Lenže nie je bradavica ako bradavica a ani nie sú doménou starých ľudí. Často bradavicou človek nazve aj rôzne kožné výrastky, starecké bradavice a rôzne znamienka. Objavujú sa aj u najmenších detí. Klasická bradavica má však vírusový pôvod. Ide dokonca o nezhubný kožný novotvar spôsobený papilomavírusom HPV. Hoci sa objavujú aj u iných živočíšnych druhov, napríklad kozie alebo psie papilovírusy HPV človek nechytí.

Presný druh a či vôbec ide o bradavice vie povedať len dermatológ, kožný lekár. Existuje niekoľko druhov a tvarov. Bradavice sami o sebe zväčša nebolia, môžu bolieť pri silnejšom dotyku. Bolestivé však môžu byť pokusy odstrániť ich neodborne. Ľudia si ich vyrezávajú, odstrihávajú, avšak si neouvedomujú, že akýkoľvek takýto pokus spôsobí poranenia predstavujúce riziká ďalšieho prenosu bradavíc. Nie len krvou, ale aj použitým nástrojom ďalej.

Čo sa týka prenosu tohto vírusu, prenáša sa dotykom. Poškodená bradavica je rizikom pre zdravú pokožku, pretože môže, ale nemusí byť len ľahkým dotykom nakazená a výskyt bradavice sa môže rozšíriť. Stačí malé poranenie kože aby sa uvoľnený vírus mal kde uchytiť a rozliezť. Prejavenie bradavice pritom môže trvať rôzne dlhú dobu, od pár týždňov po niekoľko mesiacov. Prenášačom bradavíc môže byť človek dokonca bez bradavíc, stačí že sa na jeho pokožke uchytil vírus bradavíc.

Bradavice sa tvoria žiaľ často na pokožke malých detí. Najviac sú ohrozené miesta na prstov na rukách, na dlani, na nohách a chodidlách nevyhýbajúc sa aj spodnej strane chodidla a ďalších miest s výskytom potu, s jemnou kožou prichádzajúcou do styku s okolím. Rizikovými miestami môžu byť napríklad hygienicky neošetrované plavárne, zanedbané kúpaliská. Dobré je venovať pozornosť čistote obuvi a ponožkám. Na chodidlách zo spodu sa totiž neobjavuje klasický druh bradavice ale bradavica plantárna, čo je druh nevyčnievajúci, ale vnárajúci sa do chodidla, keďže stupaj je vystavovaná neustále tlaku a na vyčnievajúce výrastky nie je na stupaji priestor. Samozrejme, že tieto bradavice môžu byť pri chôdzy bolestivé. Poznáme aj mnoho ďalších bradavíc, medzi neželané sú genitálne bradavice, prenášané pohlavným stykom, čím sa stávajú bradavice aj pohlavne prenosnou chorobou.

Liečba
Prírodná medicína, rady babičiek a rôzne domáce recepty zväčša našli spôsob, ako zmierniť výskyt bradavíc, alebo sa pokúsiť často úspešne celkom zničiť bradavicu. Lenže nič nefunguje okamžite. Bradavica zmení malé miesto na pokožke a jeho obnova nie je klasickou obnovou kože, ktorá je za bežných okolností rýchla. Existuje niekoľko prípravkov dostupných v lekárni, pri ktorých je nutné pozorne čítať príbalový leták, keďže často obsahuje veľmi dôležité fakty. Rozprávania hovoria, že zaberie aj slimačí sliz, čo môže byť pravda pre dermatologické účinky slizu na pokožku rúk. Iné rozprávania hovoria o žabom mlieku, rastline rastúcej v močarinách, iní odporúčajú cesnak alebo cibuľu. Ľudia práve toto veľmi podceňujú. Tak či onak, nepreceňujte zbytočne domáce recepty a naozaj vyhľadajte kožného lekára. Najčastejšia liečba je jednoduchým zmrazením s tekutým dusíkom, čo je ošetrenie skôr bezbolestné ako bolestivé. Bolestivé len vo výnimočných prípadov väčších bradavíc. Malé môžu po jednom zmrazení celkom ustúpiť. Hlavne sa netreba báť, lebo nie je čoho. Po zmrazení sa na koži vytvorí malý pľuzgierik, ktorý sám aj s bradavicou odpadne. Opäť aj toto by malo byť bez bolestí.