Ako spustiť a hrať Playstation hry na počítači: Potrebujete emulátor

0
11999

Konzola Playstation 1Herné konzoly sú od počiatku elektronických hier a prvých jednoduchých konzol tým najobľúbenejším riešením pre hráča. Hoci v určitej ére prišli na rad počítače a staré žlté cartridge kazetky sa po nástupe Playstation konzoly dostávali do úzadia, stále patria medzi oľbúbené nástroje zábavy. Dnes sa síce málokde nájde prvé Playstation, alebo nie každý má niektorú z prvých Playstation konzol. Trvácnejšie sú hry, niektoré charakteristicky čierne, často exkluzívne tituly vychádzajúce len na konzolu. Jednou z najčastejších otázok k hrám bez konzoly je „Dá sa vôbec PS hra hrať na PC?“. Na počtači sa bežne tieto hry hrať nedajú, pretože sú vytvárané na celkom iné čítanie a spracovávanie súborov. Predsa len však existuje jeden spôsob, ktorý poteší najmä majiteľov starších operačných systémov než Windows 7. Pomocníkom pre vás môže byť emulátor.

Emulácia Playstation na PC
Emulácia vysvetliteľná aj ako pretváranie podmienok a umožnenie spustenia Playstation hier na počítači v operačnom systéme Windows, je v podstate program, ktorý vytvorí podmienky pre hru na PS, aby sa spustila na PC a zároveň hre pripraví podmienky pre jej ovládateľnosť. Kým na konzole máte ovládač, emulátor sa postará, že jeho funkcie nahradí klávesnica. Hrateľnosť tak už nemusí byť jednoduchá, avšak hráte. Z najčastejšie emulovaných hier sa dá určite spomenúť Crach Bandycoot z dávnejšie známej maxi hry na STV, alebo Tomb Raider, oč je stálica na trhu počítačových hier. Práve k týmto dvom hrám sa najčastejšie v minulosti hráči pýtali na možnosť hrať si ich aj na počítači. Aplikácia PSXeven vám ponúkne možnosť okrem spúšťania hier priamo z CD aj zo súborov uložených na disku. Aplikácie, ktorých neoificálny vydavatelia buď zanikli, alebo im zrušili stránky, už aplikácií nemusía zabezpečovať aktualizáciu a tak nemusia správne fungovať na operačnom systéme novšieho dáta ako Windows 7 alebo Windows 8. Akési zálohy nájdete na špecializovaných portáloch zameraných na software.

Využiť môžete tieto dve aplikácie pre Playstation:
ePSXe 1.6.0 – http://www.slunecnice.cz/sw/epsxe/
PSXeven 0.19 – http://www.slunecnice.cz/sw/psxeven/

Emulácia Playstation 2 na PC
Emulátoru sa dočkali aj hry pre Playstation 2, ktoré môžete taktiež spustiť na PC. Autori tohto programu však sprístupňujú hranie aj pre majiteľov operačných systémov Mac OS a LINUX, čo je naozaj chvályhodné. Viac informácií o aplikácií a download súboru nájdete na oficiálnej stránke aplikácie na:

Playstation 2 emulátor pre PC: http://pcsx2.net/download.html

História prvých Playstation v skratke
Celkom prvé Playstation znamenalo pre hráčov menšiu revolúciu. Ostatne úspech tejto značky neskôr dovolil vzniknúť dvojke, v súčasnosti veľmi populárnej trojke a na trhu už je aj konzola PS4. Prvé Playstation One, ktoré sa pôvodne volalo len PlayStation, v skratke PS, predstavili v roku 1994 a za takmer 10 rokov úspechu a predaja sa do sveta dostalo 100 miliónov kusov. Predaj začal pred Vianocami 1994. V roku 2000 prišiel nástupca Playstation 2, ktorý je najpredávanejšou konzolou na svete dodnes.